Normal

Spillerflukt fra håndballen: – Helt utrolig lavt tall

Under 300 herrehåndballspillere var registrert i 20-årsklassen sist sesong. Nå tar håndallforbundet grep for å stoppe frafallet.

Myrhol og Kjelling

Bjarte Myrhol og Kristian Kjelling under et tidligere håndball-EM. Rekrutteringen i norsk herrehåndball har støtt på problemer, og det rapporteres om rekordstort frafall i 20-årsklassen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Øystein Havang

Tidligere landslagsspiller Øystein Havang mener det er viktig å lære unge håndballspillere å være tålmodige. – Det tar fem, ti år å utvikle seg til å bli en toppspiller. Da er man fort oppe i slutten av 20-årene, sier Havang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Karl-Arne Johannessen

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen vil heve antall rekruttkandidater i norsk herrehåndball. Forbundet skal sette ned et utvalg for å jobbe med temaet.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

I Norges Håndballforbunds egne dokumenter til tinget 2013, beskrives frafallssituasjonen i norsk herrehåndball.

«Medlemsstatistikken viser at frafallet på guttesiden er større enn noen gang, og vi har bare et par hundre spillere i 20-årsklassen», heter det i dokumentene.

Fra håndballforbundet får NRK.no opplyst at det var 297 registrerte spillere i denne aldersklassen i 2012/213-sesongen.

– Det høres skremmende lite ut, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

– Syltynt sammenlignet med andre

Håndballpresident Karl-Arne Johannessen er klar på at 297 registrerte spillere i denne aldersgruppen ikke er godt nok.

– Det er helt utrolig lavt. Vi begynner med mange tusen i åtte-, ni-, tiårsklassene, så ender vi opp på rundt 300. Slik har det vært over flere år. Skal vi ha ambisjoner om at vårt herrelandslag skal være i verdenstoppen, er dette syltynt i forhold til nasjoner vi sammenligner oss med, sier Johannessen til NRK.no.

– Med 300 rekruttkandidater som kan utvikle seg til landslagspillere, er det klart at det ikke bærer i det lange løp. Dette har vi tenkt å gjøre noe med, sier han.

Setter ned utvalg

For på helgens håndballting ble frafallsproblemet i norsk herrehåndball diskutert.

– Det bestemte vi oss for å lage et utvalg som skal jobbe med dette teamet med et perspektiv på to til tre år, forteller håndballpresidenten.

Utvalget, som starter sitt arbeid over sommeren, skal blant annet se på hvordan trenerapparat kan få bedret kompetanse til å tenke mer helhet og ikke spissing for unge spillere.

Utvalget skal også se på hvordan forbundet som organisasjon kan bedre helheten rundt spillerne.

– Vi skal gjøre en bred gjennomgang av det vi tror kan være faktorer. Så vil vi prioritere og forhåpentligvis se en bedring i løpet av to, tre år. Vi er ekstremt innstilt på at dette skal vi løfte, sier Johannessen.

Krever tålmodighet

Havang, som jobber som lærer ved videregående skole, mener det kreves tålmodighet blant unge spillere for at de skal fortsette.

– Jeg tror at spillere, og særlig unge spillere, vil ha rask og umiddelbar suksess. Særlig når det innen andre idretter drysser inne med penger og man når store høyder tidlig, sier han.

– I håndball er man avhengig av tålmodighet. Det tar fem, ti år å utvikle seg til å bli en toppspiller. Da er man fort oppe i slutten av 20-årene. Først da kan man kanskje høste litt av det man sår tidlig, mener Havang.

Siste nytt

 • Kalla dropper Tour de Ski

  Charlotte Kalla har VM i Seefeld som sitt naturlige hovedmål til vinteren. Hun dropper derfor Tour de Ski og rene sprinthelger.

  – I de periodene vil jeg heller trene, sier Kalla til TT.

  Charlotte Kalla
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg