NRK Meny
Normal

Mener funksjonsfriske spillere avgjør Norway Cup-klasse for handikappede

Vålerenga United reagerer på kynisk bruk av funksjonsfriske spillere i Unified-klassen i Norway Cup.

Vålerenga United mener at motstanderne brukte støttespillerne til å score mål under Norway Cup. - En vanskelig balansegang, sier Norges Fotballforbund.

Vålerenga United føler seg lurt i Norway Cup

 • Se reportasje øverst i saken.

– Regelen blir misbrukt. De forholder seg til regelverken, men skaper forskjeller framfor å utjevne forskjeller, sier Ragnar Sandin, leder i Vålerenga Uniteds støttegruppe til NRK.no.

Børre Rognlien VIF United

Idrettspresident Børre Rognlien var på plass på Ekebergsletta for å dele ut medaljer.

Foto: Steinar André Danielsen / NRK

I Unified-klassen i Norway Cup - for personer med psykiske eller fysiske handikapp - er det tillat å bruke støttespillere.

Disse støttespillerne er funksjonsfriske personer som skal støtte og hjelpe spillerne på de respektive lagene. Hvert lag kan ha maks to støttespillere på banen samtidig.

Nå mener Vålerenga United at regelen misbrukes og at støttespillerne brukes bevisst for å score mål.

– Spillerne blir hindret i å gjøre det de egentlig kan, fordi de blir stoppet av disse støttespillerne. Lagene som gjør dette bryter ikke noen regler, men de bryter fair play-regelen, sier Sandin.

I en avgjørende kamp torsdag mener Vålerenga at en støttespiller avgjorde kampen i motstanderlagets favør. Det reagerer VIF-spillerne på.

– Jeg synes det er feigt. Selv om de spiller i forsvar, bare løper de opp og scorer, sier Vålerenga United-spiller Kim André Moen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

VIF United

Kim André Moen (liggende) hater å tape. Derfor var han en skuffet mann etter 1-2-nederlaget i bronsefinalen. Marius Haugen kommer til med noen oppmuntrende ord.

Foto: Steinar André Danielsen / NRK

– Gode holdninger

NFF mener det er laglederne som må ta ansvar for bruken av støttespillere.

– Støttespillerne er nødvendige i mange lag, både for å fylle opp plasser og for å hjelpe funksjonshemmede. Da er det viktig at laglederne har gode holdninger og ikke misbruker dette, sier Henrik Lunde, inkluderingsansvarlig i Norges Fotballforbund.

Lunde mener det har vært færre klager og uheldige episoder i Unified-klassen de siste årene.

– For hvert år som har gått, har vi sett en bedring i form av at laglederne blir mer bevisste på hva som er viktig. De må bruke hodet og gjøre så det blir rettferdig, sier Lunde.

– Men så kommer Norway Cup. Det er kjempeprestisje og en gjev pokal å vinne. Det kan fort få lagledere til opptre unfair, sier han.

– Bør fjerne ordningen

Vålerenga-leder Sandin mener det ikke er bruk for støttespillere hos de aller beste lagene i Norway Cup.

– Denne ordningen bør kuttes hos noen av de best fungerende lagene. Slik vi i Vålerenga har gjort. Dette er blitt et større problem de siste årene, og de beste lagene har rett og slett ikke bruk for denne støtten i kampene sine, sier Sandin.

– Taper et lag 0-1 ved at en støttespiller scorer mål blir det stor diskusjon. Taper laget derimot 0-5 og fem av lagets ordentlige spillere scorer, er det ingen debatt i det hele tatt, sier Sandin.

Norges Fotballforbund har ingen planer om å endre ordningen om to tillatte støttespillere på banen.

– Støttespillere er kommet for å bli. Det er klubbene selv som har kommet frem til at de er nødvendige, sier Alf Hansen, utviklingsansvarlig NFF.

– Så kan heller lagene som møter hverandre bli enige seg i mellom om de skal brukes eller ikke, sier han.

NRK har vært i kontakt med laget som møtte Vålerenga, men laglederen mener det ikke var støttespillere som avgjorde kampen.

Siste nytt

 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Norsk duo hjalp AZ til seier

  Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte samtlige minutter da AZ Alkmaar snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Sparta Rotterdam i nederlandske æresdivisjon. Den tidligere Rosenborg-duoen fikk som vanlig tillit fra start, men ingen av dem scoret, melder NTB.

  Jonas Svensson er klar for AZ Alkmaar
  Foto: @AZAlkmaar på Twitter
 • Sagosen og PSG med dramatisk tap

  Sander Sagosen slet da Paris Saint-Germain i sluttminuttene tapte 28-29 mot hviterussiske Meshkov Brest i mesterligaen i håndball. Nordmannen hadde sjansen til å gi PSG ledelsen til 29-28, men i stedet ble Petar Djordjic matchvinner i motsatt ende.

  GERMANY HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE THW Kiel vs Paris Saint Germain
  Foto: FOCKE STRANGMANN / Epa

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin