Hopp til innhold

Mener funksjonsfriske spillere avgjør Norway Cup-klasse for handikappede

Vålerenga United reagerer på kynisk bruk av funksjonsfriske spillere i Unified-klassen i Norway Cup.

Vålerenga United mener at motstanderne brukte støttespillerne til å score mål under Norway Cup. - En vanskelig balansegang, sier Norges Fotballforbund.

Vålerenga United føler seg lurt i Norway Cup

  • Se reportasje øverst i saken.

– Regelen blir misbrukt. De forholder seg til regelverken, men skaper forskjeller framfor å utjevne forskjeller, sier Ragnar Sandin, leder i Vålerenga Uniteds støttegruppe til NRK.no.

Børre Rognlien VIF United

Idrettspresident Børre Rognlien var på plass på Ekebergsletta for å dele ut medaljer.

Foto: Steinar André Danielsen / NRK

I Unified-klassen i Norway Cup - for personer med psykiske eller fysiske handikapp - er det tillat å bruke støttespillere.

Disse støttespillerne er funksjonsfriske personer som skal støtte og hjelpe spillerne på de respektive lagene. Hvert lag kan ha maks to støttespillere på banen samtidig.

Nå mener Vålerenga United at regelen misbrukes og at støttespillerne brukes bevisst for å score mål.

– Spillerne blir hindret i å gjøre det de egentlig kan, fordi de blir stoppet av disse støttespillerne. Lagene som gjør dette bryter ikke noen regler, men de bryter fair play-regelen, sier Sandin.

I en avgjørende kamp torsdag mener Vålerenga at en støttespiller avgjorde kampen i motstanderlagets favør. Det reagerer VIF-spillerne på.

– Jeg synes det er feigt. Selv om de spiller i forsvar, bare løper de opp og scorer, sier Vålerenga United-spiller Kim André Moen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

VIF United

Kim André Moen (liggende) hater å tape. Derfor var han en skuffet mann etter 1-2-nederlaget i bronsefinalen. Marius Haugen kommer til med noen oppmuntrende ord.

Foto: Steinar André Danielsen / NRK

– Gode holdninger

NFF mener det er laglederne som må ta ansvar for bruken av støttespillere.

– Støttespillerne er nødvendige i mange lag, både for å fylle opp plasser og for å hjelpe funksjonshemmede. Da er det viktig at laglederne har gode holdninger og ikke misbruker dette, sier Henrik Lunde, inkluderingsansvarlig i Norges Fotballforbund.

Lunde mener det har vært færre klager og uheldige episoder i Unified-klassen de siste årene.

– For hvert år som har gått, har vi sett en bedring i form av at laglederne blir mer bevisste på hva som er viktig. De må bruke hodet og gjøre så det blir rettferdig, sier Lunde.

– Men så kommer Norway Cup. Det er kjempeprestisje og en gjev pokal å vinne. Det kan fort få lagledere til opptre unfair, sier han.

– Bør fjerne ordningen

Vålerenga-leder Sandin mener det ikke er bruk for støttespillere hos de aller beste lagene i Norway Cup.

– Denne ordningen bør kuttes hos noen av de best fungerende lagene. Slik vi i Vålerenga har gjort. Dette er blitt et større problem de siste årene, og de beste lagene har rett og slett ikke bruk for denne støtten i kampene sine, sier Sandin.

– Taper et lag 0-1 ved at en støttespiller scorer mål blir det stor diskusjon. Taper laget derimot 0-5 og fem av lagets ordentlige spillere scorer, er det ingen debatt i det hele tatt, sier Sandin.

Norges Fotballforbund har ingen planer om å endre ordningen om to tillatte støttespillere på banen.

– Støttespillere er kommet for å bli. Det er klubbene selv som har kommet frem til at de er nødvendige, sier Alf Hansen, utviklingsansvarlig NFF.

– Så kan heller lagene som møter hverandre bli enige seg i mellom om de skal brukes eller ikke, sier han.

NRK har vært i kontakt med laget som møtte Vålerenga, men laglederen mener det ikke var støttespillere som avgjorde kampen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal