Hopp til innhold

Mener Carlsens «formsvikt» er et psykologisk spill

Magnus Carlsen har spilt nye åpninger i nesten hvert eneste parti de siste månedene. Årsaken? At han vil forvirre Vishy Anand, mener ekspertene.

Anand

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen under fjorårets VM. Nå har den psykologiske krigføringen startet foran revansjeoppgjøret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har spilt mange og forvirrende åpninger med svart. Jeg tror det er et lite pek mot Anand. For hvert parti han spiller, gir han Anand en ny hodepine, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.no.

Flere har stusset på Magnus Carlsens variable form de siste par månedene. I OL leverte verdensmesteren sitt dårligste resultat på fire år, og i St. Louis ble han knust av italieneren Fabiano Caruana.

Nå mener flere eksperter at Carlsen har eksperimentert med vilje for å lure VM-motstander Viswanathan Anand.

Verdensmester Carlsen

Magnus Carlsen mottok både pokal, medalje og laurbærkrans da han vant VM i fjor høst.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er litt morsomt å følge med på. Hver gang Magnus spiller en åpning han aldri har spilt før, må Anand ta hensyn til det. Anand må bruke kanskje tre-fire dager på å forberede seg i tilfelle Carlsen velger den samme åpningen i VM. Og sånn fortsetter Magnus i hvert eneste parti. Det må være veldig irriterende for Anand, sier Grønn.

Tror Anand skjønner at det er et spill

Anand er kjent for å drive langvarige og nitide analyser av motstanderens favorittåpninger.

Dermed kan 44-åringen gjøre unna mye av tenkingen før partiet - men bare hvis han gjetter hvordan motstanderen skal spille.

– Tror du dette er en psykologisk strategi?

– Ja, det tror jeg faktisk. Det er en ganske vanlig taktikk i sjakken å komme med slike stikk til motstanderen. Anand skjønner vel at det er et spill, men han er nødt til at det på alvor fordi risikoen er såpass stor for at Magnus faktisk kommer til å spille noe av dette i VM.

Aner ikke om Carlsen skal bruke favorittforsvaret

VM i 2013 ble på mange måter avgjort av nettopp åpningsforberedelser. «Tigeren fra Madras» greide aldri å knekke Carlsens favorittplan, det såkalte Berlinerforsvaret.

De siste månedene har inderen trolig brukt på å komme opp med en motplan.

Samtidig aner han ikke om Carlsen kommer til å bruke den strategien i VM - og lommedølingen gir ham ikke et eneste hint.

– Magnus har ikke spilt Berlinerforsvaret i noen av de to siste turneringene. Da kan jo Anand begynne å lure om Magnus ikke spiller dette mer, eller om det dukker opp i VM, sier Grønn.

Jon Ludvig Hammer hjalp Magnus Carlsen med åpningsteori under forrige VM-kamp.

Han vil ikke gå konkret inn på de hemmelige forberedelsene til årets revansjoppgjør, men bekrefter at Carlsen bevisst forsøker å forvirre konkurrentene.

– Jeg vil si at han har eksperimentert lenge. Han spiller bevisst mange forskjellige åpninger for å være uforutsigbar. Dermed unngår han at motstanderen greier å gjette åpningene hans og analyserer dem på forhånd, sier Hammer til NRK.no.

Magnus Carlsen møter Viswanathan Anand i VM-kamp fra 6. november.

Siste nytt

 • Tar grep mot banestorming

  Englands fotballforbund (FA) går i rette med banestormingen som har bredt om seg på fotballarenaer i landet den siste tiden. Forbundet truer med sanksjoner.

  I en uttalelse på sitt nettsted beskriver FA dette som «antisosial oppførsel» og slår fast at samtlige tilfeller er under etterforskning. Forbundet sier også at det vil se på mulige regelendringer for å slå ned på fenomenet.

  – Fotballarenaer skal alltid være et trygt sted for alle, og disse hendelsene er fullstendig uakseptable. Det er ulovlig å ta seg inn på banen på alle arenaer, og disse bruddene setter spillere, tilhengere og andre involverte i fare. Det kan ikke fortsette, skriver FA.

  Det har vært gjentatte tilfeller av at publikum har tatt seg inn på banen den siste tiden, sist torsdag da Everton berget plassen i Premier League med 3-2-seier over Crystal Palace og da Port Vale tok seg til opprykksfinale med straffeseier mot Swindon. Flere ganger har det vært voldshendelser i tumultene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
 • Démare tok sin tredje Giro-etappeseier

  Etter 14 mil i brudd ble tetkvartetten på fredagens Giro d'Italia-etappe innhentet 700 meter fra mål. Arnaud Démare var igjen best i massespurten.

  Den franske FDJ-rytteren seiret foran Phil Bauhaus og Mark Cavendish og kunne juble for sin tredje etappeseier i årets ritt.

  – De var veldig seige i front, men vi tok dem igjen, og jeg fikk et monsteropptrekk. Gutta gjorde en kjempejobb for meg, sa Démare.

  – Mållinjen kom fem meter for tidlig for meg, sa en skuffet Bauhaus.

  Tobias Foss, eneste norske deltaker i rittet, var blant dem som måtte slippe hovedfeltet, og han kom i mål til 98.-plass på etappen. Han var i en gruppe som kom inn 1.47 minutt bak vinneren. I sammendraget klatret han likevel en plassering til 39.-plass.

  Italy Giro d’Italia Cycling
  Foto: Gian Mattia D'Alberto / AP
 • Norwich bekrefter: Normann ferdig i klubben

  Nedrykksklare Norwich melder på sitt nettsted at Mathias Normann og tre andre innleide spillere skal tilbake til sine klubber etter helgens serieavslutning.

  Den norske landslagsspilleren har vært i Premier League-klubben på en leieavtale fra russiske Rostov.

  Norwich er for lengst dømt til nedrykk, og før serieavslutningen mot Tottenham melder klubben om spillere som forsvinner ved sesongslutt.

  – Vi kan bekrefte at innleide Billy Gilmour, Brandon Williams, Ozan Kabak og Mathias Normann vender tilbake til sine respektive klubber etter søndagens kamp, står det. Klubben vinker også farvel til åtte spillere på utgående kontrakt, deriblant Lukas Rupp og Josip Drmic.

  For Normanns del er det høyst usikkert om han noen gang slutter seg til Rostov igjen. Han har sagt til TV 2 at han ikke ønsker å vende tilbake til Russland.

  Premier League - Brentford v Norwich City
  Foto: CHRIS RADBURN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste