NRK Meny
Normal

Mener Carlsens «formsvikt» er et psykologisk spill

Magnus Carlsen har spilt nye åpninger i nesten hvert eneste parti de siste månedene. Årsaken? At han vil forvirre Vishy Anand, mener ekspertene.

Anand

Viswanathan Anand og Magnus Carlsen under fjorårets VM. Nå har den psykologiske krigføringen startet foran revansjeoppgjøret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Magnus har spilt mange og forvirrende åpninger med svart. Jeg tror det er et lite pek mot Anand. For hvert parti han spiller, gir han Anand en ny hodepine, sier sjakkekspert Atle Grønn til NRK.no.

Flere har stusset på Magnus Carlsens variable form de siste par månedene. I OL leverte verdensmesteren sitt dårligste resultat på fire år, og i St. Louis ble han knust av italieneren Fabiano Caruana.

Nå mener flere eksperter at Carlsen har eksperimentert med vilje for å lure VM-motstander Viswanathan Anand.

Verdensmester Carlsen

Magnus Carlsen mottok både pokal, medalje og laurbærkrans da han vant VM i fjor høst.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er litt morsomt å følge med på. Hver gang Magnus spiller en åpning han aldri har spilt før, må Anand ta hensyn til det. Anand må bruke kanskje tre-fire dager på å forberede seg i tilfelle Carlsen velger den samme åpningen i VM. Og sånn fortsetter Magnus i hvert eneste parti. Det må være veldig irriterende for Anand, sier Grønn.

Tror Anand skjønner at det er et spill

Anand er kjent for å drive langvarige og nitide analyser av motstanderens favorittåpninger.

Dermed kan 44-åringen gjøre unna mye av tenkingen før partiet - men bare hvis han gjetter hvordan motstanderen skal spille.

– Tror du dette er en psykologisk strategi?

– Ja, det tror jeg faktisk. Det er en ganske vanlig taktikk i sjakken å komme med slike stikk til motstanderen. Anand skjønner vel at det er et spill, men han er nødt til at det på alvor fordi risikoen er såpass stor for at Magnus faktisk kommer til å spille noe av dette i VM.

Aner ikke om Carlsen skal bruke favorittforsvaret

VM i 2013 ble på mange måter avgjort av nettopp åpningsforberedelser. «Tigeren fra Madras» greide aldri å knekke Carlsens favorittplan, det såkalte Berlinerforsvaret.

De siste månedene har inderen trolig brukt på å komme opp med en motplan.

Samtidig aner han ikke om Carlsen kommer til å bruke den strategien i VM - og lommedølingen gir ham ikke et eneste hint.

– Magnus har ikke spilt Berlinerforsvaret i noen av de to siste turneringene. Da kan jo Anand begynne å lure om Magnus ikke spiller dette mer, eller om det dukker opp i VM, sier Grønn.

Jon Ludvig Hammer hjalp Magnus Carlsen med åpningsteori under forrige VM-kamp.

Han vil ikke gå konkret inn på de hemmelige forberedelsene til årets revansjoppgjør, men bekrefter at Carlsen bevisst forsøker å forvirre konkurrentene.

– Jeg vil si at han har eksperimentert lenge. Han spiller bevisst mange forskjellige åpninger for å være uforutsigbar. Dermed unngår han at motstanderen greier å gjette åpningene hans og analyserer dem på forhånd, sier Hammer til NRK.no.

Magnus Carlsen møter Viswanathan Anand i VM-kamp fra 6. november.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal