NRK Meny
Normal

– Prognosene er ikke spesielt gode

Hjernespesialister frykter rehabiliteringen av Michael Schumacher kan bli livsvarig.

MOTOR RACING-SCHUMACHER/HOSPITAL File photo of F1 driver Schumacher of Germany smiling in Melbourne

Michael Schumacher er ute av koma, men rehabiliteringen kan bli svært langvarig.

Foto: SCOTT WENSLEY / Reuters

Mandag kom nyheten om at Schumacher var ute av koma. Da hadde Schumacher ligget i kunstig koma i nærmere et halvt år etter et alpinuhell 29. desember i fjor. 45-åringen pådro seg livstruende hodeskader.

Tilstanden skal nå være så stabil at han ikke lenger trenger eksperthjelpen han fikk på sykehuset i Grenoble.

Han er nå flyttet til Universitetssykehuset i Lausanne, og ifølge avisen Bild kan tyskeren kommunisere med sin kone Corinna og sine barn.

Spesialister tror likevel ikke at Schumacher er så frisk at han kan kommunisere på vanlig måte.

– Det kan være at han åpner øynene som et ja eller nei-tegn. Da er enkel kommunikasjon mulig, sier den sveitsiske nevrologen Daniel Zutter til Blick.

Kan ta resten av livet

Han tror imidlertid at Schumacher må fortsette rehabiliteringen i minst to-tre år til. I verste fall for resten av livet. Det viktige er å fortsette kommunikasjonen, fremhever han.

Zutter mener at Schumacher er i tilstanden MCS (Minimal Conscious State), det vil si at han kan puste ved egen hjelp og også er delvis bevisst på omgivelsene rundt seg.

– Repons på kjente stemmer, som for eksempel familiemedlemmer, foregår ganske dypt i hjernen. Under behandlingen vil man styrke de kanalene.

Professor Tipu Aziz ved Oxford University, sier til AP at skadene kan ha skadet kroppens funksjoner.

– Hvis han har hatt en hjerneskade, kan han ha nedsatt bevegelighet. Han kan også ha problemer med å snakke og svelge.

– Neste dagene viktige

Schumacher ble etter ulykken operert to ganger for å lette trykket i hjernen. Legene begynte å vekke ham 30. januar, og det ble varslet at oppvåkningsprosessen ville vare lenge.

To måneder senere opplyste Kehm at Schumacher viste tegn på at han var i ferd med å våkne.

Den svenske nevrologen Sanna Neselius sier til Aftonbladet at prognosene etter å ha ligget i koma etter seks måneder ikke er spesielt gode.

– De kommende dagene er viktige. Når man ligger i koma vet man ikke omfanget av skadene, men nå må de kartlegges for å se om tilstanden har forverret eller forbedret seg, sier den svenske spesialisten.

Schumacher ble verdensmester i formel 1 hele sju ganger. Han tilbrakte store deler av karrieren i Ferrari. Totalt vant han 91 VM-runder. Han la opp etter 2006-sesongen, men gjorde comeback i 2010 og kjørte tre sesonger for Mercedes.

SWITZERLAND-GERMANY-SCHUMACHER-AUTO-PRIX-PEOPLE

Schumacher er nå flyttet til Universitetssykehuset i Lausanne.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal