NRK Meny
Normal

– Prognosene er ikke spesielt gode

Hjernespesialister frykter rehabiliteringen av Michael Schumacher kan bli livsvarig.

MOTOR RACING-SCHUMACHER/HOSPITAL File photo of F1 driver Schumacher of Germany smiling in Melbourne

Michael Schumacher er ute av koma, men rehabiliteringen kan bli svært langvarig.

Foto: SCOTT WENSLEY / Reuters

Mandag kom nyheten om at Schumacher var ute av koma. Da hadde Schumacher ligget i kunstig koma i nærmere et halvt år etter et alpinuhell 29. desember i fjor. 45-åringen pådro seg livstruende hodeskader.

Tilstanden skal nå være så stabil at han ikke lenger trenger eksperthjelpen han fikk på sykehuset i Grenoble.

Han er nå flyttet til Universitetssykehuset i Lausanne, og ifølge avisen Bild kan tyskeren kommunisere med sin kone Corinna og sine barn.

Spesialister tror likevel ikke at Schumacher er så frisk at han kan kommunisere på vanlig måte.

– Det kan være at han åpner øynene som et ja eller nei-tegn. Da er enkel kommunikasjon mulig, sier den sveitsiske nevrologen Daniel Zutter til Blick.

Kan ta resten av livet

Han tror imidlertid at Schumacher må fortsette rehabiliteringen i minst to-tre år til. I verste fall for resten av livet. Det viktige er å fortsette kommunikasjonen, fremhever han.

Zutter mener at Schumacher er i tilstanden MCS (Minimal Conscious State), det vil si at han kan puste ved egen hjelp og også er delvis bevisst på omgivelsene rundt seg.

– Repons på kjente stemmer, som for eksempel familiemedlemmer, foregår ganske dypt i hjernen. Under behandlingen vil man styrke de kanalene.

Professor Tipu Aziz ved Oxford University, sier til AP at skadene kan ha skadet kroppens funksjoner.

– Hvis han har hatt en hjerneskade, kan han ha nedsatt bevegelighet. Han kan også ha problemer med å snakke og svelge.

– Neste dagene viktige

Schumacher ble etter ulykken operert to ganger for å lette trykket i hjernen. Legene begynte å vekke ham 30. januar, og det ble varslet at oppvåkningsprosessen ville vare lenge.

To måneder senere opplyste Kehm at Schumacher viste tegn på at han var i ferd med å våkne.

Den svenske nevrologen Sanna Neselius sier til Aftonbladet at prognosene etter å ha ligget i koma etter seks måneder ikke er spesielt gode.

– De kommende dagene er viktige. Når man ligger i koma vet man ikke omfanget av skadene, men nå må de kartlegges for å se om tilstanden har forverret eller forbedret seg, sier den svenske spesialisten.

Schumacher ble verdensmester i formel 1 hele sju ganger. Han tilbrakte store deler av karrieren i Ferrari. Totalt vant han 91 VM-runder. Han la opp etter 2006-sesongen, men gjorde comeback i 2010 og kjørte tre sesonger for Mercedes.

SWITZERLAND-GERMANY-SCHUMACHER-AUTO-PRIX-PEOPLE

Schumacher er nå flyttet til Universitetssykehuset i Lausanne.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld