NRK Meny
Normal

– Problemet er at alle rekordene er satt av løpere som er født i Afrika

Fabian Roncero mistet sin europeiske rekord på halvmaraton til Mo Farah, men spanjolen mener den nye rekorden ikke burde telle siden Farah er født i Somalia.

Britain Birmingham Indoors Athletics - Sainsbury's Indoor Grand Prix - Barclaycard Arena

NY REKORD: Britiske Mo Farah har vunnet en rekke OL - og VM-gull på 5000 meter og 10.000 meter. Nå har han også rekorden på halvmaraton i Europa.

Foto: Mike Egerton / Ap

Den tidligere distanseløperen Roncero sier Farahs rekord i stedet er «for Somalia», og derfor ikke burde være gyldig som europeisk rekord.

– Dersom man skal følge reglene har Mo Farah satt ny europarekord. Problemet er at alle de rekordene som finnes på dette nivået i dag er satt av løpere som er født i Afrika, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Somalier for alltid

Ronceros rekord på halvmaraton ble slått med 20 sekunder av Farah søndag. Verdensmesteren på 10.000 og 5000 meter løp i mål etter 59 minutter og 32 sekunder i Lisboa halvmaraton.

Farah ble født i Somalia, men flyttet til England da han var åtte år gammel.

– Selvsagt er reglene klare, og jeg støtter regelverket, men likevel er det slik at jeg ser på meg selv som den raskeste europeiske halvmaratonløperen, sier Roncero.

44-åringen trener i dag unge utøvere i spanske Cantabria.

– For meg er en utøver som ble født i Kenya en kenyaner. En som er født i Somalia er somalier for alltid. Det er en oppfatning mange jeg snakker med deler. Dessuten er jeg overbevist om at 95 prosent av utøverne fortsatt føler seg knyttet til landet de ble født i, sier Roncero, før han understreker:

– Jeg har ikke noe imot afrikanere. Tvert imot, jeg anser dem overlegne europeiske løpere. Men i respekt for rekordene sier jeg akkurat hva jeg føler. Jeg vil aldri lyve.

– Elsker å representere landet mitt

Senest i forrige måned uttalte Farah seg om en lignende sak.

I forrige EM vant Farah 10.000-meteren foran lagkameraten Andy Vernon. Etter konkurransen skal Vernon ifølge Farah ha ymtet frempå at han selv var den egentlige europamesteren.

– Jeg elsker å representere landet mitt, svarte Farah helt enkelt da han ble spurt om saken av The Guardian.

Vernon har i ettertid innrømmet at samtalen hadde funnet sted, men hevdet at den ble dratt ut av proporsjoner.

– Jeg sa at jeg var europeisk mester, men jeg mente ikke at Farah ikke er en brite, sa Vernon til The Guardian.

Siste nytt

 • Fristil-Tiril vant i California

  Fristilkjøreren Tiril Sjåstad Christiansen vant det siste verdenscuprennet i slopestyle før OL. Nærmest Christiansen kom svenske Jennie-Lee Burmansson. verdenscupen sammenlagt er Christiansen nummer to og Killi nummer tre.

  Tirl Sjåstad Christiansen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Carlsen vant etter snuoperasjon

  Magnus Carlsen tok søndag sin tredje seier i Wijk aan Zee-turneringen. Nordmannen var under press mot Gawain Jones, men tok seg sammen og snudde til seier. Den tredje seieren på åtte partier i storturneringen i Nederland gir delt ledelse for Carlsen.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Gracia er Silva-erstatter

  Premier League-klubben Watford har ansatt spanjolen Javi Gracia som klubbens nye manager. Han erstatter Marco Silva, som fikk sparken tidligere søndag, og er hentet inn på en 18-månederskontrakt.

  Marco Silva
  Foto: Scott Heppell / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal