NRK Meny
Normal

– Problemet er at alle rekordene er satt av løpere som er født i Afrika

Fabian Roncero mistet sin europeiske rekord på halvmaraton til Mo Farah, men spanjolen mener den nye rekorden ikke burde telle siden Farah er født i Somalia.

Britain Birmingham Indoors Athletics - Sainsbury's Indoor Grand Prix - Barclaycard Arena

NY REKORD: Britiske Mo Farah har vunnet en rekke OL - og VM-gull på 5000 meter og 10.000 meter. Nå har han også rekorden på halvmaraton i Europa.

Foto: Mike Egerton / Ap

Den tidligere distanseløperen Roncero sier Farahs rekord i stedet er «for Somalia», og derfor ikke burde være gyldig som europeisk rekord.

– Dersom man skal følge reglene har Mo Farah satt ny europarekord. Problemet er at alle de rekordene som finnes på dette nivået i dag er satt av løpere som er født i Afrika, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Somalier for alltid

Ronceros rekord på halvmaraton ble slått med 20 sekunder av Farah søndag. Verdensmesteren på 10.000 og 5000 meter løp i mål etter 59 minutter og 32 sekunder i Lisboa halvmaraton.

Farah ble født i Somalia, men flyttet til England da han var åtte år gammel.

– Selvsagt er reglene klare, og jeg støtter regelverket, men likevel er det slik at jeg ser på meg selv som den raskeste europeiske halvmaratonløperen, sier Roncero.

44-åringen trener i dag unge utøvere i spanske Cantabria.

– For meg er en utøver som ble født i Kenya en kenyaner. En som er født i Somalia er somalier for alltid. Det er en oppfatning mange jeg snakker med deler. Dessuten er jeg overbevist om at 95 prosent av utøverne fortsatt føler seg knyttet til landet de ble født i, sier Roncero, før han understreker:

– Jeg har ikke noe imot afrikanere. Tvert imot, jeg anser dem overlegne europeiske løpere. Men i respekt for rekordene sier jeg akkurat hva jeg føler. Jeg vil aldri lyve.

– Elsker å representere landet mitt

Senest i forrige måned uttalte Farah seg om en lignende sak.

I forrige EM vant Farah 10.000-meteren foran lagkameraten Andy Vernon. Etter konkurransen skal Vernon ifølge Farah ha ymtet frempå at han selv var den egentlige europamesteren.

– Jeg elsker å representere landet mitt, svarte Farah helt enkelt da han ble spurt om saken av The Guardian.

Vernon har i ettertid innrømmet at samtalen hadde funnet sted, men hevdet at den ble dratt ut av proporsjoner.

– Jeg sa at jeg var europeisk mester, men jeg mente ikke at Farah ikke er en brite, sa Vernon til The Guardian.

Siste nytt

 • NRK sender X Games

  X Games i Minneapolis starter i natt, med menn skateboard kvalifisering klokken 02.00 norsk tid. Alt fra skateboard, BMX og motorcross i X Games kan du se på NRK.no.

  Norske Hermann Stene skal i aksjon i menn skateboard street kvalifisering fredag. Det kan du se på NRK 3 fra klokken 21.45.

  X Games Oslo 2018: Street skate
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ronaldo spiller ikke mot Real

  Cristiano Ronaldo er ikke med på Juventus' treningsleir i USA. Dermed skal han, ifølge ESPN, ikke spille mot gamleklubben Real Madrid som Juventus møter i en treningsturnering der borte.

  Cristiano Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • Burchnall i Östersund ut sesongen

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall har overbevist Östersund-ledelsen og skal trene Allsvenskan-laget minst ut årets sesong.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering