Hopp til innhold

Anand nekter for å ha stått bak Kasparov-flyttingen

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Viswanathan Anand (43) hevder han ikke visste at laget hans ba om å flytte sjakklegenden Garry Kasparov fra første rad. – Pinlig, mener manageren til Magnus Carlsen.

Vishy Anand sier han ikke visste om at hans team fikk Kasparov bortvist fra første rad på tribunen.

VIDEO: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen spilte nok en gang remis i VM, og igjen ble Garry Kasparov tema på pressekonferansen etter kampen.

Georgios Makropoulos

Nestleder Georgios Makropoulos i FIDE sa til pressen tidligere onsdag at teamet til Vishy Anand ba dem om å flytte Garry Kasparov fra første rad.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det startet som en relativt rolig pressekonferanse i Chennai etter det fjerde VM-partiet mellom Anand og Carlsen.

Stemningen endret seg imidlertid brått da NRK.no konfronterte «Vishy» Anand med at laget hans hadde bedt om at Garry Kasparov ikke skulle sitte på første rad under kampen.

Anand hevet øyebrynene og ventet noen sekunder, før han svarte:

– Nei. Nei, det stemmer ikke, sa inderen.

Da brøt Verdens sjakkforbunds (FIDE) pressesekretær Anastasia Karlovitsj inn.

– Vi kan ikke snakke om dette.

– Pinlig ikke å vite om det

Flere indiske journalister krevde å få et mer utfyllende svar fra verdensmesteren, men Karlovitsj nektet å godta flere spørsmål.

Magnus Carlsen, som smilte da han hørte NRK.nos spørsmål til Anand, rakk imidlertid å få inn en kommentar.

– Jeg har ikke fått snakket med ham, og har heller ikke hatt tid til å be ham ikke sitte på første rad, sa nordmannen med et glis.

– Tror Magnus syntes det var morsomt

Etter pressekonferansen bruste det i presserommet. Både indiske, norske og internasjonale journalister uttrykte misnøye over at spørsmålene ikke ble besvart.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, gikk på sin side rundt med et glis om munnen. Han hadde tydeligvis lite imot at Anand ble konfrontert med Kasparov-bråket.

– Jeg tror Magnus syntes det var litt morsomt at det ble et tema. Det så sånn ut. Han gliste litt, og det var litt pinlig for Anand ikke å vite om det, sier Agdestein.

Manageren synes det er rart at FIDE flyttet den tidligere verdensmesteren og Carlsen-treneren fra første rad.

– Når det er 400 indere i salen som kan være potensielt negative til Magnus, er det rart at de skal være så pertentlige med én person som støtter Magnus. Men vi ønsker ikke hisse opp stemningen noe mer. Magnus er i god flyt nå. Jeg trenger ikke å rope så høyt, for det gjør Kasparov selv, sier Agdestein.

– Liten hendelse

Kasparov

Sjakklegenden Garry Kasparov møtte flytte seg fra første rad under VM-kampen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Kasparov sa til NRK.no mandag at han var skuffet over mottakelsen av FIDE i Chennai. Russeren stiller som motkandidat til den sittende presidenten Kirsan Iljumsjinov.

NRK.no fikk et eksklusivt møte med Kasparov like før han forlot VM-byen onsdag.

– Ble besøket mer kontroversielt enn forventet?

– Det handler ikke om kontroverser. Det er definitivt noen som prøver å gjøre noe politisk ut av det, men dette er en mindre hendelse som ikke har noe å gjøre med denne store VM-kampen, svarte Kasparov.

Agdestein reagerer først og fremst på at FIDE valgte å lytte til ønsket fra Anand-leiren.

– De har rett til å komme med et ønske, men det er jo spørsmål om hvordan du behandler dette, sier Agdestein.

– Det virket ikke som Anand visste om det. Jeg blir overrasket hvis han skulle ljuge, sier han videre.

Også Carlsen selv kommenterte bråket rundt Kasparov på pressekonferansen etter onsdagens parti.

Han har tidligere sagt at arrangøren bør behandle sjakklegenden med mer respekt, men nå ønsket han å konsentrere spørsmålene til sjakken.

– Nei, jeg har ikke snakket med ham. Jeg hadde ikke tid til å be ham om ikke å sitte foran, sa Carlsen, og høstet latter fra salen.

– Jeg synes ikke vi bør gjøre en stor sak ut av det. Denne kampen kommer til å bli avgjort på brettet - ikke utenfor brettet. Kampen i dag hadde mer enn nok innhold, så la oss snakke om det, sa Carlsen.

Torsdag er det hviledag for Carlsen og Anand, men VM fortsetter med det femte partiet fredag klokken 10.30.

Sportsnyheter

City

City beklager angrep på Villa-keeper etter ligaseieren

Da Manchester City-supporterne stormet banen etter å ha sikret serietittelen, ble Robin Olsen overfalt, ifølge klubben. Ligamesterne beklager hendelsen.

Siste nytt

 • Norge fikk bank av Sverige

  Norge fikk ingenting gratis av et allerede kvartfinaleklart Sverige, som ikke ga seg før det sto hele 7-1. Dermed er kvartfinalehåpet ute for Norge, som allerede hadde sikret plass i neste års VM ettersom Storbritannia ikke lenger kan ta dem igjen. Tobias Fladeby scoret Norges mål, mens fire av de svenske scoringene kom i overtall, skriver NTB.

  Sverige
  Foto: JUSSI NUKARI / AFP
 • Carlsen og Tari til kvartfinale

  Magnus Carlsen tok seg kontrollert til kvartfinale i årets fjerde Champions Chess-turnering. Dit kom også Aryan Tari etter strålende spill i helgen, skriver NTB. Carlsen spilte remis mot Ding Liren og Giri søndag, før han satte punktum med seier over canadiske Eric Hansen. Han endte på 2.-plass i grunnspillet – ett poeng bak Giri.

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Seriegull for Ohi og Røde Stjerne

  Røde Stjerne gjorde jobben i siste serierunde og vant 3-1 over Vozdovac, skriver NTB. Dermed sikret Ohi Omoijuanfos lag seriegullet i Serbia foran rivalen Partizan. Ohi kom ikke på scoringslisten, men hans ni mål på 15 kamper siden overgangen fra Molde bidro sterkt til klubbens 33. ligatittel.

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste