Anand nekter for å ha stått bak Kasparov-flyttingen

CHENNAI/OSLO (NRK.no): Viswanathan Anand (43) hevder han ikke visste at laget hans ba om å flytte sjakklegenden Garry Kasparov fra første rad. – Pinlig, mener manageren til Magnus Carlsen.

Vishy Anand sier han ikke visste om at hans team fikk Kasparov bortvist fra første rad på tribunen.

VIDEO: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen spilte nok en gang remis i VM, og igjen ble Garry Kasparov tema på pressekonferansen etter kampen.

Georgios Makropoulos

Nestleder Georgios Makropoulos i FIDE sa til pressen tidligere onsdag at teamet til Vishy Anand ba dem om å flytte Garry Kasparov fra første rad.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Det startet som en relativt rolig pressekonferanse i Chennai etter det fjerde VM-partiet mellom Anand og Carlsen.

Stemningen endret seg imidlertid brått da NRK.no konfronterte «Vishy» Anand med at laget hans hadde bedt om at Garry Kasparov ikke skulle sitte på første rad under kampen.

Anand hevet øyebrynene og ventet noen sekunder, før han svarte:

– Nei. Nei, det stemmer ikke, sa inderen.

Da brøt Verdens sjakkforbunds (FIDE) pressesekretær Anastasia Karlovitsj inn.

– Vi kan ikke snakke om dette.

– Pinlig ikke å vite om det

Flere indiske journalister krevde å få et mer utfyllende svar fra verdensmesteren, men Karlovitsj nektet å godta flere spørsmål.

Magnus Carlsen, som smilte da han hørte NRK.nos spørsmål til Anand, rakk imidlertid å få inn en kommentar.

– Jeg har ikke fått snakket med ham, og har heller ikke hatt tid til å be ham ikke sitte på første rad, sa nordmannen med et glis.

– Tror Magnus syntes det var morsomt

Etter pressekonferansen bruste det i presserommet. Både indiske, norske og internasjonale journalister uttrykte misnøye over at spørsmålene ikke ble besvart.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, gikk på sin side rundt med et glis om munnen. Han hadde tydeligvis lite imot at Anand ble konfrontert med Kasparov-bråket.

– Jeg tror Magnus syntes det var litt morsomt at det ble et tema. Det så sånn ut. Han gliste litt, og det var litt pinlig for Anand ikke å vite om det, sier Agdestein.

Manageren synes det er rart at FIDE flyttet den tidligere verdensmesteren og Carlsen-treneren fra første rad.

– Når det er 400 indere i salen som kan være potensielt negative til Magnus, er det rart at de skal være så pertentlige med én person som støtter Magnus. Men vi ønsker ikke hisse opp stemningen noe mer. Magnus er i god flyt nå. Jeg trenger ikke å rope så høyt, for det gjør Kasparov selv, sier Agdestein.

– Liten hendelse

Kasparov

Sjakklegenden Garry Kasparov møtte flytte seg fra første rad under VM-kampen.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Kasparov sa til NRK.no mandag at han var skuffet over mottakelsen av FIDE i Chennai. Russeren stiller som motkandidat til den sittende presidenten Kirsan Iljumsjinov.

NRK.no fikk et eksklusivt møte med Kasparov like før han forlot VM-byen onsdag.

– Ble besøket mer kontroversielt enn forventet?

– Det handler ikke om kontroverser. Det er definitivt noen som prøver å gjøre noe politisk ut av det, men dette er en mindre hendelse som ikke har noe å gjøre med denne store VM-kampen, svarte Kasparov.

Agdestein reagerer først og fremst på at FIDE valgte å lytte til ønsket fra Anand-leiren.

– De har rett til å komme med et ønske, men det er jo spørsmål om hvordan du behandler dette, sier Agdestein.

– Det virket ikke som Anand visste om det. Jeg blir overrasket hvis han skulle ljuge, sier han videre.

Også Carlsen selv kommenterte bråket rundt Kasparov på pressekonferansen etter onsdagens parti.

Han har tidligere sagt at arrangøren bør behandle sjakklegenden med mer respekt, men nå ønsket han å konsentrere spørsmålene til sjakken.

– Nei, jeg har ikke snakket med ham. Jeg hadde ikke tid til å be ham om ikke å sitte foran, sa Carlsen, og høstet latter fra salen.

– Jeg synes ikke vi bør gjøre en stor sak ut av det. Denne kampen kommer til å bli avgjort på brettet - ikke utenfor brettet. Kampen i dag hadde mer enn nok innhold, så la oss snakke om det, sa Carlsen.

Torsdag er det hviledag for Carlsen og Anand, men VM fortsetter med det femte partiet fredag klokken 10.30.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal