– På sikt vil det drepe idretten

Isabelle Pedersen vil ha dyrt og effektivt testregime i kampen mot doping, men frykter det vil ødelegge idretten.

Isabelle Pedersen

VIL HA NY OG DYR TEST: Isabelle Pedersen har opplevd å bli testet 2. juledag. Doping ødelegger idretten, mener hun, men det kan også altfor mange dopingtester gjøre.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skal presentere forslaget for utøverkomitéen i det europeiske friidrettsforbundet (EA) ved første mulighet, sier Pedersen til NRK.

Det gleder henne at presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen, samtidig ber om strengere straffer for dopingtatte idrettsutøvere og varsler gjennomgang av tidligere rekorder.

– Testen vil forhåpentligvis føre til at flere blir tatt og at færre slipper unna med juks de har gjennomført for lenge siden.

En effektiv test

23-åringen snakker om hårtesting. Hårtest kan avsløre bruk av stoffer flere måneder tilbake i tid.

Det skiller den fra den nåværende testen som bare kan identifisere bruk av stoffer 12 til 72 timer tilbake i tid, eller få dager etter stoffinntaket.

– Det vil alltid være noen som jukser. Det vil alltid være noen som gjør noe som ikke er lov, men det kan man ikke få gjort noe med. Vi må skape et bedre system, som gjør det lettere å ta utøvere som bruker dop.

Hekkeløper Isabelle Pedersen satte ny personelig rekord i semifinalen på 100m hekk i VM, men det holdt akkurat ikke til en plass i finalen.

TILBAKEBLIKK: Isabelle Pedersen slo sin personlige rekord, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i 100 meter hekk i VM i august.

Frykter for idrettens død

Men det er også noen ulemper med denne testingen, erkjenner Pedersen.

– Det er en veldig dyr test.

Den ble for første gang brukt i Tour de France i 1998, og bakgrunnen for at testmetoden ikke er mer utbredt, er prislappen. En test kunne for noen år siden koste over 5000 kroner (956 dollar), og blir dermed over fem ganger dyrere enn en blod- eller urinprøve.

– Og setter man altfor stort fokus på dette så vil det drepe idretten. Jeg ble for eksempel testet 2. juledag. Det er ikke alltid like kult og enkelt. Selv om det er til en bra sak.

Overlege: – Fungerer bra

Overlege ved Folkehelseinstituttet Merete Vevelstad.

BRA TEST: Overlege ved Folkehelseinstituttet bruker testen ofte til obduksjon, men sier den fungerer bra i idrettsammenheng også.

Foto: Folkehelseinstituttet

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad, mener også hårtest er en godt egnet metode for testing.

– En hårtest er fin å bruke for å belyse stoffmisbruk. Den kan vise stoffmisbruk fra flere måneder tilbake. Istedenfor å ta en urinprøve hver eneste måned, holder det med en håranalyse eksempelvis hver tredje måned.

– En slik analyse koster i Norge ca 750 kroner per tidsperiode for de vanligste rusgivende stoffer, men jeg vet ikke hvordan prisene er i utlandet.

Siste nytt

  • Halden kriget seg til cupfinale

    Halden snøt ØIF Arendal for cupfinalebillett i håndball da de tirsdag kveld gikk opp i ledelsen og vant 27-26 i kampens siste sekund. Det andre cupfinalelaget blir vinneren av onsdagens semifinale mellom Elverum og Bækkelaget.

  • Thorsnes signerte for LSK

    Ifølge RB har Elise Thorsnes (30) blitt enig med LSK Kvinner om en ettårskontrakt. Veteranen kommer fra spill i amerikanske Utah Royals og oppgir at kjemien med landslagskollega Guro Reiten var en viktig årsak til klubbytte.

    VM kvalifisering fotball damer Norge - Slovakia (6-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Torsteins sjakkskole
Sport i dag