Hopp til innhold

– På sikt vil det drepe idretten

Isabelle Pedersen vil ha dyrt og effektivt testregime i kampen mot doping, men frykter det vil ødelegge idretten.

Isabelle Pedersen

VIL HA NY OG DYR TEST: Isabelle Pedersen har opplevd å bli testet 2. juledag. Doping ødelegger idretten, mener hun, men det kan også altfor mange dopingtester gjøre.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skal presentere forslaget for utøverkomitéen i det europeiske friidrettsforbundet (EA) ved første mulighet, sier Pedersen til NRK.

Det gleder henne at presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen, samtidig ber om strengere straffer for dopingtatte idrettsutøvere og varsler gjennomgang av tidligere rekorder.

– Testen vil forhåpentligvis føre til at flere blir tatt og at færre slipper unna med juks de har gjennomført for lenge siden.

En effektiv test

23-åringen snakker om hårtesting. Hårtest kan avsløre bruk av stoffer flere måneder tilbake i tid.

Det skiller den fra den nåværende testen som bare kan identifisere bruk av stoffer 12 til 72 timer tilbake i tid, eller få dager etter stoffinntaket.

– Det vil alltid være noen som jukser. Det vil alltid være noen som gjør noe som ikke er lov, men det kan man ikke få gjort noe med. Vi må skape et bedre system, som gjør det lettere å ta utøvere som bruker dop.

Hekkeløper Isabelle Pedersen satte ny personelig rekord i semifinalen på 100m hekk i VM, men det holdt akkurat ikke til en plass i finalen.

TILBAKEBLIKK: Isabelle Pedersen slo sin personlige rekord, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i 100 meter hekk i VM i august.

Frykter for idrettens død

Men det er også noen ulemper med denne testingen, erkjenner Pedersen.

– Det er en veldig dyr test.

Den ble for første gang brukt i Tour de France i 1998, og bakgrunnen for at testmetoden ikke er mer utbredt, er prislappen. En test kunne for noen år siden koste over 5000 kroner (956 dollar), og blir dermed over fem ganger dyrere enn en blod- eller urinprøve.

– Og setter man altfor stort fokus på dette så vil det drepe idretten. Jeg ble for eksempel testet 2. juledag. Det er ikke alltid like kult og enkelt. Selv om det er til en bra sak.

Overlege: – Fungerer bra

Overlege ved Folkehelseinstituttet Merete Vevelstad.

BRA TEST: Overlege ved Folkehelseinstituttet bruker testen ofte til obduksjon, men sier den fungerer bra i idrettsammenheng også.

Foto: Folkehelseinstituttet

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad, mener også hårtest er en godt egnet metode for testing.

– En hårtest er fin å bruke for å belyse stoffmisbruk. Den kan vise stoffmisbruk fra flere måneder tilbake. Istedenfor å ta en urinprøve hver eneste måned, holder det med en håranalyse eksempelvis hver tredje måned.

– En slik analyse koster i Norge ca 750 kroner per tidsperiode for de vanligste rusgivende stoffer, men jeg vet ikke hvordan prisene er i utlandet.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal