Hopp til innhold

Ny analyse: – Oslo-OL går minst ni milliarder kroner i underskudd

Om et Oslo-OL i 2022 skal gå i overskudd, må verdien av gode opplevelser og andre «ikke-prissatte faktorer» veie opp for et underskudd på ni milliarder kroner. Det er det verdt, mener idrettsbyråd Ola Elvestuen.

Ole Elvestuen

Idrettsbyråd Ola Elvestuen mener den nye rapporten viser positive tall for OL i Oslo i 2022.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Dette er positive tall for OL-prosjektet, sier Elvestuen til NRK.no.

Analysen han snakker om er gjennomført av Oslo kommune.

Den tar utgangspunkt i en total OL-kostnad på mellom 20 og 25 milliarder kroner, og trekker fra gunstige effekter som bedret infrastruktur, bedret folkehelse og økt aktivitet i næringslivet.

Litt avhengig av hvordan et eventuelt OL blir arrangert, konluderes det med at man sitter igjen med et samfunnsøkonomisk underskudd på mellom 9 og 12,5 milliarder kroner.

– Det er verdt det

For at arrangementet skal gå i overskudd, må såkalte ikke-prissatte faktorer – faktorer det er umulig å sette en verdi på – altså veie tyngre enn dette underskuddet.

«Gode opplevelser», «by- og regionsutvikling» og «dialog og integrering» er eksempler på slike faktorer.

Byråd og OL-forkjemper Ola Elvestuen ser positivt på konklusjonen.

– Dette er OL verdt. Vinteridrett er noe som skaper betydelig engasjement og entusiasme blant folk flest, og som også må få sin plass i det totale regnskapet, sier han.

Han er klar over at det vil være vanskelig å unngå røde tall på papiret, men at et OL vil gi positive ringvirkninger langt inn i framtiden.

– Det blir en investering, og det er mange positive effekter som ikke fanges opp i denne analysen. Men det er mange sider av et slikt arrangement som ikke kan tilegnes noen klar verdi også, sier han.

Møter sterk motstand

Bjørnar Moxnes

Rødts Bjørnar Moxnes mener det er useriøst å ta med «kos og trivsel» i OL-regnestykket.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Den politiske opposisjonen i Oslo kjøper imidlertid ikke argumentasjonen fra byråden.

– Jeg syns det er hyggelig at Elvestuen vil ta med kos og trivsel på plussida i OL-regnestykket, men det blir helt useriøst. Dette er voodoo-økonomi, sier Rødts gruppeleder i Oslo, Bjørnar Moxnes, til NRK.no.

Han mener at denne typen argumenter ikke er holdbar for andre områder i økonomien, og at det dermed heller ikke bør godtas i OL-sammenheng.

– Man kan ikke innføre et sett med kriterier for bruk av kommunale skattekroner på et OL, og helt andre regler for bruk av de samme pengene på velferdstilbud, sier han.

Mener effektene er overdrevet

Førsteamanuensis ved markedshøyskolen i Oslo, Hans Mathias Thjømøe, fnyser også av optimismen. Han mener OL-effekten er sterkt overdrevet.

– Det har blitt studert om OL har noen innflytelse på ikke-prissatte ting, for eksempel samhold. Det har ingen effekt. Normalt får man en oppblomstring under lekene, men så faller det tilbake til normalen senere. Det argumentet faller fra hverandre, sier han til NRK.

Han synes det er oppsiktsvekkende at det blir argumentert så hardt for de positive ringvirkningene etter et OL.

– De har ikke grunnlag for det. OL kan kanskje føre til noen politiske omprioriteringer, men isolert sett fører det ikke til noen verdens ting. De snakker om et løft til Groruddalen, men om det er det de ønsker kan de jo bare bruke pengene på det isteden, sier han.

Rapporten som ble lagt fram viser også til store løft for infrastrukturen i Oslo, men Thjømøe mener også dette – som framstår som håndfaste investeringer – må tas med en klype salt.

– Under OL handler det om å frakte mange mennesker over korte avstander, men det er ikke det man trenger i hverdagen, sier han.

Lanserer Økern som billigst

I tillegg til å anslå totalt samfunnsøkonomisk lønnsomhet, ser rapporten nærmere på hvilke kombinasjoner av lokalisering av alpinøvelsene og deltakerlandsbyen som er billigst og mest gjennomførbart.

Best ut kommer kombinasjonen av Økern og Lillehammer, mens Kjelsrud og Norefjell tilsynelatende er minst lovende.

Førstnevnte gir et underskudd på ni milliarder, mens sistnevnte gir et underskudd på 12,5 milliarder, sier analysen.

– Det er ikke så veldig overraskende. Nå vil vi ta en vurdering av andre faktorer en de rent samfunnsøkonomiske, og diskutere oss fram til hva vi i Byrådet vil anbefale, sier Ola Elvestuen.

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal