Hopp til innhold

Tror kondomdressene vil gi færre kjempehopp

– Dette er fint for meg. Nå får jeg beholde verdensrekorden lenger, sier Johan Remen Evensen om de nye, åletrange hoppdressene.

Thomas Morgenstern

Den østerrikske hoppsjarmøren Thomas Morgenstern poserer velvillig i de nye hoppdressene, som kan komme i bruk i verdenscupen allerede til vinteren.

Foto: Berkutschi

Thomas Morgenstern

Thomas Morgenstern tar døra i bruk for å vise hvordan det er å sveve med de nye hoppdressene.

Foto: Berkutschi

For en uke siden ble de nye hoppdressene presentert på et FIS-møte i Zürich, og nå tyder alt på at de trange, elastiske draktene vil bli tatt i bruk allerede kommende sesong.

Det kan gjøre at det blir færre monsterhopp, mener verdensrekordholder Johan Remen Evensen.

– Det første jeg tenkte var at dette er fint for meg. Nå får jeg beholde verdensrekorden ganske lenge, for med trangere dresser blir det vanskeligere å hoppe langt på ski, sier den hopp-pensjonisten Remen Evensen til NRK.

Får høyere svevkurve

Årsaken er at hopperne får mindre stoff å flyte på nedover i bakken. Dermed får de mindre hjelp av vinden, mindre oppdrift og kortere lengder.

I utgangspunktet er løsningen å kompensere ved å gi hopperne større fart på hoppkanten.

Bertil Pålsrud, leder i utstyrskomitéen i Det internasjonale skiforbundet, innrømmer imidlertid at det kan bli vanskelig å få til de virkelig lange hoppene - selv med større fart på hoppkanten.

– Hopperne kommer til å få litt høyere svevkurve, og da lander de med litt spissere vinkel mot unnarennet. Derfor blir det nok litt tyngre å hoppe langt, sier Pålsrud til NRK.

Han forteller at dressene i prinsippet er nesten helt like som før. De eneste forskjellene er at de sys tettere mot kroppen, og at de er litt mer elastiske.

– Det vil kreve at vi øker hastigheten på hoppkanten noe, anslagsvis halvannen til to kilometer i timen i en storbakke. Det er fordi sveveegenskapene blir mindre, sier Pålsrud.

Video: Se verdensrekordhoppene til Remen Evensen

Video Evensen slo verdensrekorden to ganger på en dag

Johan Remen Evensen slo verdensrekorden to ganger på én dag. Se hoppene her.

Jacobsen tror fortsatt på lange hopp

Anders Jacobsen, som nå satser på hopp igjen etter et år som NRK-ekspert, tror man kan hoppe like langt med kondomdresser så lenge man får mer fart.

– Helt sikkert. Garantert. Men vi får nok resultatlister som ser litt annerledes ut, sier Jacobsen til NRK.

Han tror at de nye hoppdressene vil føre til en jevnere idrett. For det første vil vinden få mindre effekt, og for det andre vil det bli lettere for de små hoppnasjonene å hevde seg.

– I fjor hadde vel Østerrike rundt 100 dresser, Norge rundt 90 og Tyskland kanskje litt mer. Hvis du da ser på Kazakhstan som har to, skjønner du at økonomi har en effekt, sier Jacobsen.

– Nå kan man få én dress som er tilpasset kroppen, og da er det ikke like stort behov for å forske og teste og tyne alle grenser. Jeg tror dette er positivt for sporten, avslutter han.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal