– Northug leser løypa på en helt annen måte enn de andre

OBERSTDORF (NRK.no): Du trodde det sikkert ikke, men Petter Northug og Andrea Pirlo har visst litt til felles.

Petter Northug har ifølge treneren en egen evne til å utnytte løypa maksimalt.

SE VIDEO: Her kan du se hvordan Petter Northug manøvrerte seg til seier på 15-kilomteren. (Grafikk: Joakim Nordström)

Andrea Pirlo

Italienske Andrea Pirlo er kjent for sitt fantastiske overblikk.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Dette er en av våre utvalgte saker fra arkivet til glede for nye lesere.

Se for deg Andrea Pirlo, den italienske fotballforføreren, der han står med ballen i beina og blikket løftet for å kunne ta inn alt som skjer på banen.

På dette tidspunktet har han alt tatt sitt valg. Han har sett luken der ballen skal inn for lengst, og sannsynligvis er han fortsatt den eneste som har sett den. Det spesielle overblikket.

Det er denne evnen som har fått forskere til å studere Pirlo, og som gjør ham elsket av fotballfans over hele verden.

Men hva har dette i en artikkel om langrenn å gjøre? Vel. Det er nemlig slik at denne evnen Pirlo har, som egentlig kalles persepsjon, og som minner om det vi ellers kaller overblikk, også kan brukes i langrenn.

Og i langrennssporet finnes det minst én som i likhet med Pirlo så ofte har fått de avgjørende valgene til å se så enkle ut, som virker alltid å være på rett sted til riktig tid, som så ofte finner akkurat de riktige lukene.

Det ser nesten ut som flaks, men så skjer det igjen og igjen, så det kan faktisk ikke skyldes flaks.

Dette er Petter Northug.

– Se på hva han gjør i løypa

Under 15-kilometeren i Tour de ski på søndag gjorde han det igjen, da han med sitt skarpe blikk manøvrerte seg helt frem til sin første seier på et år.

– Folk burde egentlig følge enda bedre med på det Northug gjør ute i løypa. Han tar utrolig mange taktiske valg som er veldig morsomme å følge med på om man bare ser dem, sier NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik, som også har vært trener for Northug.

For å forklare er det nyttig å mimre tilbake til hendelsesforløpet som ledet opp til Northugs seier for to dager siden.

Mange vil kanskje huske at Northug lå som nummer fem ned den siste bakken inn til stadion. Men så, i løpet av drøyt hundre meter klarte han på mesterlig vis å manøvrere seg opp på 2. plass.

Som videoen over viser, kutter han først svingen så mye at han kjører på innsiden av granbaret. Deretter ser han seg ut en luke mellom de tre som er foran ham. Og vips, 28-åringen smetter plutselig forbi.

Dermed er det bare svenske Calle Halfvarsson igjen. I stedet for å la seg friste til å ta innersvingen, tar Northug med seg farten og glir forbi på utsiden.

Og så avgjør han med den gode, gamle Northug-spurten.

Petter Northug

Det er uvisst hvorfor Petter Northug viste tommel ned da han vant 15-kilometeren lørdag, men det som er sikkert er at han sikret seieren etter fantastisk forarbeid i feltet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han har et helt annet overblikk

Djupvik mener avslutningen på tour-løpet var en ren demonstrasjon av en spesiell evne Northug har. En evne som gjør at han stadig vinner når løperne går i samlet felt – og da mener vi ikke den nevnte Northug-spurten.

– Det handler om en evne til å utnytte terrenget rundt seg til det maksimale. Northug leser løypa og profilen på en annen måte enn de andre løperne. Han har et annet overblikk, forklarer Djupvik.

Kort forklart: Northug evner å se linjene og kurvene i løypa og bruke disse til sin fordel.

Northugs trener Stig Rune Kveen

Northug-trener Stig Rune Kveen mener det går an å sammenligne sin egen elev og fotballstjernen Prilo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Denne evnen er noe som er litt vanskelig både å forklare og forstå, men siden Pirlo altså også har den, lar vi heller ham ta ordet:

«Jeg oppfatter spillet på en annen måte enn de andre. Det er et spørsmål om synspunkt, å ha et bredt synsfelt. (...) Jeg fokuserer på rommet mellom meg og angriperne. Hvor jeg kan få ballen gjennom. Det er mer geometri enn taktikk.», skriver Pirlo i selvbiografien sin.

Northugs trener Stig Rune Kveen sier Northug har det mye på samme måte når han går på ski.

– Det går an å sammenligne Northug og Pirlo akkurat der, det han gjør ute i løypa blir nok litt av det samme, sier han.

Gjør det samme på trening

Treneren forteller at selv om Northug virker å gjøre slike valg ganske naturlig, er det også noe han ofte trener på.

– Han kan finne på å kommandere de han trener med om at de må gå bestemte steder foran ham på forskjellige intervalldrag, for eksempel. Så kan han teste ut når han bør gå forbi dem, når det er lurest å slippe forbi en som er litt tøffere på rulleski, og så videre. Så han trener på det, men det han gjør under konkurranse er også ting som bare ligger i ryggmargen, sier Kveen.

Det som kan se ut som ganske tilfeldige valg, som at Northug ligger mer til høyre i løypa på et sted og deretter skifter posisjon, er med andre ord ofte ganske kalkulert.

– Det er derfor jeg mener folk egentlig burde følge mer med på det Petter gjør. Han kan for eksempel plutselig slippe seg bak i lange bakker, og da ser det ut som han er sliten, men så gjør han det for å hvile mens de andre går. Så kan han manøvrere seg forbi de andre der terrenget er enklere, sier Djupvik.

Kveen kjenner seg godt igjen i dette.

– Northug er ekstremt flink til å posisjonere seg og ta riktige valg underveis. Han er og slett en veldig klok løper, forklarer Kveen.

Seieren i Falun i 2006 var også en av de første gangene vi fikk se Northugs spesielle evne til å utnytte løypas utforming til det maksimale.

SE VIDEO: Petter Northug spurtet inn til sin første verdenscupseier i 2006. Også da viste han et glimrende overblikk. Grafikk: Joakim Nordström

– Alltid en god plan

Det finnes mange eksempler på dette i Northugs karriere. Ett av dem utspilte seg i Falun 8. mars 2006 (se video).

På vei inn på stadion lå Northug som nummer fire, men da tyske Tobias Angerer avanserte i midten grep Northug sjansen til å smette inn i luka han etterlot seg.

I løpet av noen raske meter avanserte han så på siden av nummer tre og to - og vips, så lå han bak Angerer inn på oppløpet. Der får den da 21 år gamle Northug vist frem spurten for første gang internasjonalt, og det hele ender som kjent med seier.

– Northug har alltid en god plan på hva han skal gjøre, inkludert hvordan han kan bruke løypa. Han vet hvordan kurvene i løypa er, sier Kveen.

Både han og Djupvik understreker at det på ingen måte er slik at Northug er den eneste løperen som bruker terrenget på denne måten – men de mener han muligens er den flinkeste til det.

– Er han den klokeste løperen når det gjelder slike taktiske valg?

– Det er jo ting som kan tyde på det, men det er vanskelig å si. Han har jo dette taktomslaget som han kan bruke til sin fordel i slike tilfeller. Men Petter er litt i samme båt som Alsgaard og Dæhlie, det er noe litt ekstraordinært over veldig mye av det de gjør, sier treneren.

– Han er i alle fall skikkelig god til det, konkluderer Djupvik.

Siste nytt

 • Bernardo-volley i City-seier

  Et volleyskudd fra øverste hylle signert Bernardo Silva ble vinnermålet da Manchester City vant 2-1 over Aston Villa og holdt tritt med serieleder Chelsea.

  City dominerte bortekampen fra start og ledet 2-0 ved pause før Ollie Watkins skapte ny spenning med et reduseringsmål. En utligning maktet ikke Steven Gerrards menn å få inn, og dermed tok tettrioen i Premier League tre poeng hver.

  Chelsea vant i likhet med City 2-1 på bortebane (mot Watford), mens Liverpool seiret 4-1 i byderbyet mot Everton. Chelsea topper tabellen ett poeng foran City og to foran Liverpool.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Salah i toppform – 4-1 i byderbyet

  Premier Leagues toppscorer Mohamed Salah leverte to mål da Liverpool banket Everton 4-1 i byderbyet onsdag.

  Med «kun» ett mål på de tre foregående kampene var Salah tilbake og scoret sitt 12. og 13. mål for sesongen. Han har fire mål ned til Jamie Vardy på toppscorerlista i Premier League for øyeblikket.

  Jordan Henderson og Diogo Jota satte de to andre Liverpool-scoringene, mens Demarai Gray satte Evertons ene.

  Både Chelsea og Manchester City gjorde jobben, så det betyr at de rødkledde stadig er to poeng bak Chelsea og på tredjeplass. Den nevnte trioen har nå sju poeng ned til neste lag (West Ham) på tabellen.

  Mohamed Salah
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Watford skapte trøbbel for Chelsea

  Chelsea slet seg til 2-1-seier i Premier League-kampen mot Watford etter at oppgjøret ble midlertidig stanset på grunn av en hendelse på tribunen.

  Kampen ble stoppet på stillingen 0-0 i det 13. minutt på grunn av at en tilskuer fikk akutte helseproblemer. Spillerne ble sendt i garderoben. Etter omkring 30 minutter ble kampen satt i gang igjen.

  Etter det sendte Mason Mount Chelsea i føringen, men Emmanuel Dennis utlignet like før pause. Hakim Ziyech ble matchvinner for Chelsea snaut 20 minutter før slutt i det som ble en kamp utenom det vanlige i Watford.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Egerton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal