Hopp til innhold

– Northug leser løypa på en helt annen måte enn de andre

OBERSTDORF (NRK.no): Du trodde det sikkert ikke, men Petter Northug og Andrea Pirlo har visst litt til felles.

Petter Northug har ifølge treneren en egen evne til å utnytte løypa maksimalt.

SE VIDEO: Her kan du se hvordan Petter Northug manøvrerte seg til seier på 15-kilomteren. (Grafikk: Joakim Nordström)

Andrea Pirlo

Italienske Andrea Pirlo er kjent for sitt fantastiske overblikk.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Dette er en av våre utvalgte saker fra arkivet til glede for nye lesere.

Se for deg Andrea Pirlo, den italienske fotballforføreren, der han står med ballen i beina og blikket løftet for å kunne ta inn alt som skjer på banen.

På dette tidspunktet har han alt tatt sitt valg. Han har sett luken der ballen skal inn for lengst, og sannsynligvis er han fortsatt den eneste som har sett den. Det spesielle overblikket.

Det er denne evnen som har fått forskere til å studere Pirlo, og som gjør ham elsket av fotballfans over hele verden.

Men hva har dette i en artikkel om langrenn å gjøre? Vel. Det er nemlig slik at denne evnen Pirlo har, som egentlig kalles persepsjon, og som minner om det vi ellers kaller overblikk, også kan brukes i langrenn.

Og i langrennssporet finnes det minst én som i likhet med Pirlo så ofte har fått de avgjørende valgene til å se så enkle ut, som virker alltid å være på rett sted til riktig tid, som så ofte finner akkurat de riktige lukene.

Det ser nesten ut som flaks, men så skjer det igjen og igjen, så det kan faktisk ikke skyldes flaks.

Dette er Petter Northug.

– Se på hva han gjør i løypa

Under 15-kilometeren i Tour de ski på søndag gjorde han det igjen, da han med sitt skarpe blikk manøvrerte seg helt frem til sin første seier på et år.

– Folk burde egentlig følge enda bedre med på det Northug gjør ute i løypa. Han tar utrolig mange taktiske valg som er veldig morsomme å følge med på om man bare ser dem, sier NRKs langrennsekspert Morten Aa Djupvik, som også har vært trener for Northug.

For å forklare er det nyttig å mimre tilbake til hendelsesforløpet som ledet opp til Northugs seier for to dager siden.

Mange vil kanskje huske at Northug lå som nummer fem ned den siste bakken inn til stadion. Men så, i løpet av drøyt hundre meter klarte han på mesterlig vis å manøvrere seg opp på 2. plass.

Som videoen over viser, kutter han først svingen så mye at han kjører på innsiden av granbaret. Deretter ser han seg ut en luke mellom de tre som er foran ham. Og vips, 28-åringen smetter plutselig forbi.

Dermed er det bare svenske Calle Halfvarsson igjen. I stedet for å la seg friste til å ta innersvingen, tar Northug med seg farten og glir forbi på utsiden.

Og så avgjør han med den gode, gamle Northug-spurten.

Petter Northug

Det er uvisst hvorfor Petter Northug viste tommel ned da han vant 15-kilometeren lørdag, men det som er sikkert er at han sikret seieren etter fantastisk forarbeid i feltet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Han har et helt annet overblikk

Djupvik mener avslutningen på tour-løpet var en ren demonstrasjon av en spesiell evne Northug har. En evne som gjør at han stadig vinner når løperne går i samlet felt – og da mener vi ikke den nevnte Northug-spurten.

– Det handler om en evne til å utnytte terrenget rundt seg til det maksimale. Northug leser løypa og profilen på en annen måte enn de andre løperne. Han har et annet overblikk, forklarer Djupvik.

Kort forklart: Northug evner å se linjene og kurvene i løypa og bruke disse til sin fordel.

Northugs trener Stig Rune Kveen

Northug-trener Stig Rune Kveen mener det går an å sammenligne sin egen elev og fotballstjernen Prilo.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Denne evnen er noe som er litt vanskelig både å forklare og forstå, men siden Pirlo altså også har den, lar vi heller ham ta ordet:

«Jeg oppfatter spillet på en annen måte enn de andre. Det er et spørsmål om synspunkt, å ha et bredt synsfelt. (...) Jeg fokuserer på rommet mellom meg og angriperne. Hvor jeg kan få ballen gjennom. Det er mer geometri enn taktikk.», skriver Pirlo i selvbiografien sin.

Northugs trener Stig Rune Kveen sier Northug har det mye på samme måte når han går på ski.

– Det går an å sammenligne Northug og Pirlo akkurat der, det han gjør ute i løypa blir nok litt av det samme, sier han.

Gjør det samme på trening

Treneren forteller at selv om Northug virker å gjøre slike valg ganske naturlig, er det også noe han ofte trener på.

– Han kan finne på å kommandere de han trener med om at de må gå bestemte steder foran ham på forskjellige intervalldrag, for eksempel. Så kan han teste ut når han bør gå forbi dem, når det er lurest å slippe forbi en som er litt tøffere på rulleski, og så videre. Så han trener på det, men det han gjør under konkurranse er også ting som bare ligger i ryggmargen, sier Kveen.

Det som kan se ut som ganske tilfeldige valg, som at Northug ligger mer til høyre i løypa på et sted og deretter skifter posisjon, er med andre ord ofte ganske kalkulert.

– Det er derfor jeg mener folk egentlig burde følge mer med på det Petter gjør. Han kan for eksempel plutselig slippe seg bak i lange bakker, og da ser det ut som han er sliten, men så gjør han det for å hvile mens de andre går. Så kan han manøvrere seg forbi de andre der terrenget er enklere, sier Djupvik.

Kveen kjenner seg godt igjen i dette.

– Northug er ekstremt flink til å posisjonere seg og ta riktige valg underveis. Han er og slett en veldig klok løper, forklarer Kveen.

Seieren i Falun i 2006 var også en av de første gangene vi fikk se Northugs spesielle evne til å utnytte løypas utforming til det maksimale.

SE VIDEO: Petter Northug spurtet inn til sin første verdenscupseier i 2006. Også da viste han et glimrende overblikk. Grafikk: Joakim Nordström

– Alltid en god plan

Det finnes mange eksempler på dette i Northugs karriere. Ett av dem utspilte seg i Falun 8. mars 2006 (se video).

På vei inn på stadion lå Northug som nummer fire, men da tyske Tobias Angerer avanserte i midten grep Northug sjansen til å smette inn i luka han etterlot seg.

I løpet av noen raske meter avanserte han så på siden av nummer tre og to - og vips, så lå han bak Angerer inn på oppløpet. Der får den da 21 år gamle Northug vist frem spurten for første gang internasjonalt, og det hele ender som kjent med seier.

– Northug har alltid en god plan på hva han skal gjøre, inkludert hvordan han kan bruke løypa. Han vet hvordan kurvene i løypa er, sier Kveen.

Både han og Djupvik understreker at det på ingen måte er slik at Northug er den eneste løperen som bruker terrenget på denne måten – men de mener han muligens er den flinkeste til det.

– Er han den klokeste løperen når det gjelder slike taktiske valg?

– Det er jo ting som kan tyde på det, men det er vanskelig å si. Han har jo dette taktomslaget som han kan bruke til sin fordel i slike tilfeller. Men Petter er litt i samme båt som Alsgaard og Dæhlie, det er noe litt ekstraordinært over veldig mye av det de gjør, sier treneren.

– Han er i alle fall skikkelig god til det, konkluderer Djupvik.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal