Hopp til innhold

– Northug kan fortsatt bli VM-kongen

Petter Northug ligger langt bak gullskjemaet fra VM i Oslo, men han kan fortsatt bli VM-kongen. Les ekspertenes dom over mesterskapet til nå!

Petter Northug i Val di Fiemme

Petter Northug har hverken hysjet på publikum eller gått sidelengs over målstreken i dette VM, men det er fortsatt flere muligheter igjen til nye feiringer og VM-gull.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det blir en spennende kamp mellom Dario Cologna og Petter Northug. Jeg tror ingen løpere tar mer enn to gull. Det er nok de to som har størst sjans på VM-konge-tittelen, sier Torgeir Bjørn til NRK.no.

Torgeir Bjørn i boksen

Torgeir Bjørn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Northug hadde på samme tid i VM i Oslo ett gull og to sølv, mens Mosvik-ekspressen nå står med «kun» en sølvmedalje. Men Bjørn er likevel ikke skuffet over det han har sett av Northug.

– Skal ha stigende form

– Jeg konstaterer at han ikke leverte et toppløp lørdag. Men når jeg ser på det han gjør i dét løpet og det han viser i semifinalen søndag, vil jeg si at han er i god form. Og normalt sett skal han ha stigende form utover i mesterskapet, sier Bjørn.

Northug skal i utgangspunktet ikke gå 15-kilometeren onsdag. Men i og med at det kun ble med ett semifinaleheat på dagens lagsprint-fiasko, åpner han nå for å gå distansen.

– Han gikk jo egentlig bare for fullt i en runde i dag. Det kan godt tenkes at Petter føler at han har nok overskudd til å gå 15-kilometeren onsdag, sier Bjørn.

(Artikkelen fortsetter under bildet ...)

Pål Golberg

Pål Golberg var langt nedi kjelleren etter å ha gått sin siste etappe. Til slutt måtte han bli hentet ut av målområdet av støtteapparatet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Skuffet over hoppjentene?

VM i Val di Fiemme har til nå vært som en berg-og-dal-bane for dem som sett mesterskapet med norske øyne.

Espen Bredesen

Espen Bredesen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I det ene øyeblikket har de rødkledde utøverne gått inn til firdobbelt norsk og hoppet seg til et overraskende hoppgull, mens vi like etter har sperret øynene opp når noen av våre største stjerner har skuffet da vi forventet den gjeveste valøren som mest.

NRKs eksperter er samstemte når de blir spurt om hvordan Norge har gjort det til nå i mesterskapet: Mer enn godkjent!

– Jeg synes hopperne har hoppet veldig bra. Guttene har hoppet litt bedre enn jentene. Vi fikk jo en verdensmester, og de andre guttene har hoppet jevnt over godt. Jentene har hoppet bra på trening, men fikk ikke full uttelling i noen av rennene og det er litt dårligere enn jeg hadde håpet på, sier Espen Bredesen.

– Er du litt skuffet over det du har sett av jentene?

– Det er så nære at jeg nesten ikke kan si det heller. Jeg hadde håpet på mer, men det er nok der de har ligget jevnt over i år – litt dårligere enn de beste, svarer den tidligere storhopperen.

(Artikkelen fortsetter under bildet ...)

Anders Bardal

Anders Bardal taklet presset og hoppet normalbakken ned. Slik feirer en VM-vinner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jacobsen vil reise seg

Bredesen er ikke overrasket over at det var Anders Bardal som tok Norges første VM-gull i normalbakke siden 1966. Han er imponert over det han har sett av trønderen, men er dog skuffet over det navnebror Jacobsen har levert i bakken.

– Anders Jacobsen kom godt i gang denne sesongen, men formkurven har dalt her nede. Men når han får et par rolige dager nå, tror jeg han vil komme enda sterkere tilbake i storbakken, sier Bredesen.

– Hva tenker du om mulighetene i storbakken?

– Vi har absolutt sjanse til å vinne igjen. Vi har verdensmesteren og vi har de andre på laget som er kjempesugne på å hoppe godt på ski. Jacobsen hoppet så dårlig at jeg tror han vil gjøre de rette endringene. Han pleier alltid å gjøre det mye bedre når han er i angrepsposisjon, svarer han.

Tror på kombinertgull

Fred Børre Lundberg beskriver kombinertguttenes innsats som «blandet drops». På den første kombinertøvelsen var Håvard Klemetsens fjerdeplass det beste norske resultatet. I dag reiste imidlertid Magnus Moan & Co. seg og gikk inn til en fin andreplass på lagkonkurransen.

Fred Børre Lundberg og Marit Bjørgen

Fred Børre Lundberg

Foto: Solum, Stian Lysberg, / SCANPIX

– Isolert sett var det veldig bra i lagkonkurransen. De tar sølv i VM og er med å fighte hele veien inn om gullet. De lager god TV, men det er klart det er surt å tape gullet med så lite, sier Lundberg.

Han mener det er gode muligheter for at et bortskjemt norsk publikum får se en rødkledd kombinertutøver på toppen av pallen torsdag.

– Både Krog, Klemetsen og Moan har gjennomført gode hopp og langrenn, så nå er det om å gjøre å snekre det sammen i én og samme konkurranse, så er de virkelig med å prege neste konkurranse, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet ...)

Firedobbelt norsk

Av og til er det bare positivt å bare se rødt. I hvert fall når det er snakk om fire imponerende utøvere som gjør rent bord på skiatlon i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Normalt av langrennsjentene

Når Torgeir Bjørn får spørsmål om å oppsummere langrennsjentenes VM-start, svarer han at den har vært helt som forventet. Dette til tross for at skiatlonet så mer ut som NM enn VM.

– De fikk jo en veldig god start på sprinten med gull til Marit og bronse til Maiken. De fortsetter med firedobbelt i skiatlon, som er nesten i overkant bra. Dét var virkelig en fulltreffer, sier Bjørn.

Han tror resten av skiverdenen fikk en solid opptur da den norske fiaskoen i lagsprinten var et faktum.

– Forventningene er skyhøye i Norge, og når du får en langrennsdag som søndag, blir nok mange skuffet. At USA vinner på kvinnesiden er fortjent, de har vært svært gode i år, sier han.

Det gjenstår fortsatt syv dager av mesterskapet i Italia og dermed mange flere gullmuligheter for de norske.

– Vi har jo tatt gull, sølv og bronse og det er masse igjen av VM. Det har vært og kommer til å bli et fantastisk mesterskap, sier Fred Børre Lundberg.

Sportsnyheter

Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord i det NRK-sendte Diamond League-stevnet i Xiamen. Da tok det helt av på arenaen og i kommentatorboksen.

Siste nytt

  • Casper Ruud til finale i Barcelona

    For andre gang på en uke er Casper Ruud klar for finale. Han vant 7–6 (8-6), 6–4 mot argentinske Tomas Martin Etcheverry i ATP-turneringen i Barcelona.

    I søndagens finale venter Stefanos Tsitsipas eller serbiske Dusan Lajovic.

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

    Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

    Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Hansen og Barcelona med kjempesmell i semifinalen

    Caroline Graham Hansen og Barcelona er storfavoritter til å vinne mesterligaen, men røk på et bananskall i første semifinalekamp mot Chelsea. Det endte med 0-1-tap.

    Erin Cuthbert ble kampens eneste målscorer like før pause, og de blåkledde tar med seg en 1-0-ledelse til returoppgjøret i London neste lørdag.

    Chelseas Guro Reiten kom inn som innbytter på overtid, mens Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut etter en drøy time. Hansen spilte hele kampen for Barcelona.

    Spain Soccer Champions League
    Foto: Jose Breton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal