– Norske kontrollører var ikke ønsket

Antidoping Norge samarbeidet med det russiske antidopingbyrået RUSADA, men like før Sotsji-OL kom det beskjed om at norske kontrollører ikke var ønsket under vinterlekene.

IOC Doping

DOPINGKONTROLL: Bildet er fra en kontroll i Sotsji-OL i 2014.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Vi hadde norske kontrollører som hadde tatt opplæring og som hadde forberedt seg på å reise, men vi fikk da beskjed om at det ikke var nødvendig, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Anders Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I ettertid har det kommet frem at dopingkontrollene under OL i Sotsji har vært svært mangelfulle.

Den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, sier til New York Times at minst 15 av landets medaljevinnere dopet seg under OL på hjemmebane i 2014.

En av utøverne som navngis er Alexander Legkov.

– Ønsket ikke norske kontrollører

Det norske antidopingbyrået samarbeidet med RUSADA i årene før Sotsji-OL. Langsomt merket de at samarbeidsklimaet ble vanskeligere.

– De første tre årene syntes vi samarbeidet var konstruktivt og bra. Det gikk fremover med det russiske antidopingarbeidet. De tre siste årene opplevde vi at det ble større avstand.

– Det var færre som møtte opp på møtene, det ble lenger tidspunkt mellom møtene og i november/desember 2013 fikk vi beskjed om at russerne ikke ønsket norske kontrollører i Sotsji, sier Anders Solheim.

Russia Doping Sochi

Samarbeidet med RUSADA strandet like før OL.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

– Tror alle var overrasket

Beskjeden fra russerne var at de skulle ta hånd om alt antidopingarbeidet selv.

– Det var organisasjonskomiteen som skulle ta hånd om antidopingarbeidet under OL. Vi fikk beskjed om at de greide seg fint uten bistand fra Antidoping Norge. Etter hvert forstod vi også at RUSADA var koplet av OL, forteller han.

Solheim sier at de norske antidopingmyndighetene reagerte på avgjørelsen.

– Vi syntes det var pussig, at man ikke heller ville bruke RUSADA, som vi hadde gitt råd og veiledning til gjennom mange år.

– Jeg tror alle var overrasket over at man ikke ønsket å bruke verken internasjonale kontrollører eller det apparatet vi hadde bygd opp i Russland.

Sliter med omdømmet

Etter dette har ikke Antidoping Norge hatt noe samarbeid med det russiske antidopingbyrået.

Gerhard Heiberg

– Jeg er sjokkert, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå kaster dopingskandalen nye mørke skygger over russisk idrett, som allerede sliter med renomeet etter avsløringene i fjorårets WADA-rapport.

Både russiske myndigheter og Alexander Legkov har fredag tilbakevist beskyldningene på det sterkeste.

IOC-medlem Gerhard Heiberg er likevel opprørt over de nye opplysningene.

– Jeg er sjokkert, men dessverre er jeg ikke overrasket. Hvis det har denne størrelsen er det helt uhørt og det må få konsekvenser, sier Heiberg i en kommentar.

Siste nytt

 • Sæternes ferdig i Sandnes Ulf

  Bengt Sæternes (44) får ikke ny kontrakt som hovedtrener i Sandnes Ulf etter årets sesong. Sandnes-klubben vil i stedet finne en ny hovedtrener fra 2020. Sæternes tok over treneransvaret etter nedrykket fra eliteserien i 2014.

  Bengt Sæternes
  Foto: Helge Hundeide
 • Kristiansund henter Godset-spiss

  Kristiansund henter Amahl Pellegrino fra Strømsgodset. Torsdag undertegnet 29-åringen en kontrakt med KBK som strekker seg ut 2021-sesongen.

  Samtidig selger KBK en annen spiss. Kristoffer Hoven ble torsdag klar for 1. divisjonsklubben Sogndal.

  Amahl Pellegrino
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Bekrefter brudd for Shala

  Vålerenga bekrefter at Herolind Shala har pådratt seg et brudd i underarmen etter han landet uheldig på onsdagens trening.

  Det er foreløpig usikkert hvor lenge midtbanespilleren er ute, men han skal til videre undersøkelser førstkommende mandag.

  Herolind Shala
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal