Hopp til innhold

– Norge kommer aldri til å oppleve en slik kvalik igjen

ROTTERDAM/OSLO (NRK): Norges VM-drøm brast mot Nederland. Men Norge har hatt oppsiktsvekkende mye uflaks i løpet av kvaliken, mener NRK-ekspert.

Norske profiler

UFLAKS ATTER UFLAKS: Ståle Solbakken, Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Mohamed Elyounoussi har alle hatt marginer imot seg denne VM-kvaliken.

Foto: Montasje / NTB/Bildbyrån

Gruppespillet i VM-kvalifiseringen er over, og etter ti kamper endte Norge til slutt på den sure tredjeplassen og må se VM fra sofaen.

Dermed er et svært innholdsrikt – og annerledes – gruppespill over for Ståle Solbakken og hans menn.

I den siste, avgjørende kampen hadde Nederland full kontroll, og Norge var til slutt sjanseløse da kampen skulle avgjøres.

Det har ikke vært selvsagt at Norge skulle være med i kampen om VM-billett til siste slutt.

Selv om mye handler om udyktighet, er det også åpenbart at marginene ikke har vært på Norges side denne kvaliken.

I denne saken tar NRK en gjennomgang av det som utviklet seg til å bli Norges kvalikversjon av «Murphys lov»:

Det meste som kunne gå galt, det gikk galt.

Eneste land som spilte hjemme borte

Norge mistet hjemmebanefordelen mot Tyrkia 27. mars. Kampen ble spilt i Malaga på grunn av at regjeringen i januar innførte strenge innreiserestriksjoner som også rammet toppidretten.

Norge tapte 0-3 mot Tyrkia i en skuffende kamp. Ingen vet hvordan det samme oppgjøret hadde endt på Ullevaal, men de fleste er enige om at det neppe hadde endt med 0-3-tap.

Norge var i en periode det eneste laget i Europa som ikke fikk spille hjemmekamper i hjemlandet, og Ståle Solbakken benyttet flere anledninger til å gå i strupen på den daværende regjeringen.

– Solbakken hadde jo ikke kommet ordentlig i gang som landslagssjef, heller. Der hadde de hatt ekstra behov for tryggere rammer, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Solbakken døpte Tyrkia-kampen syrlig «Bent Høie testimonial» på pressekonferansen i Rotterdam.

Samtidig tok han selvkritikk for egen kampledelse.

– Da var vi ikke klare. Jeg var ikke klar og hadde hatt laget «i et kvarter». Vi dro ned med 33 mann, da er det treneren som er nødt til å velge de riktige spillerne og den riktige taktikken. Jeg tror jeg gjorde om for mye, og spillerne var ukomfortable i den første kampen med det som vi er blitt veldig gode til: Boksspillet og avstanden i laget. Det hadde vært bedre hvis de spilte mer som de hadde gjort før. Den må jeg ta på meg, sier Solbakken.

Bommet da det gjaldt som mest

I kvaliken endte Norge opp med 175 avslutninger, der 53 av dem gikk på mål.

Likevel scoret de norske gutta bare 15 mål.

Særlig bortekampen mot Tyrkia (1-1) og hjemmekampen mot Latvia (0-0) står igjen som bitre nedturer.

Hadde Norge avgjort disse kampene hadde slutt-tabellen sett veldig annerledes ut. Da ville Tyrkia hatt ett poeng mindre, og Norge fire poeng mer.

Det ville gitt Tyrkias 20 poeng mot Norges 22, og playoffplassen ville vært sikret.

– Vi har ikke hatt uttellingen vi gjerne vil ha, men som landslagstrener er det veldig vanskelig å gjøre noe med det. Vi trener ikke avslutninger med disse spillerne. Det handler om stolpe-inn og stolpe-ut. Med så få landskamper kan det være et snev av tilfeldighet over det, sier Ståle Solbakken.

Stolpe ut

Norge har truffet treverket ni ganger i løpet av kvaliken.

Ifølge NTB er dette hvert av stolpetreffene: Alexander Sørloth (Gibraltar borte og Tyrkia hjemme), Joshua King (Montenegro borte og Latvia borte), Kristian Thorstvedt (Gibraltar hjemme og Latvia hjemme), Erling Braut Haaland (Nederland hjemme) og Birger Meling (Latvia borte) var alle millimeter fra scoring.

I tillegg skjøt tyrkiske Berat Özdemir i egen stolpe mot Norge i Istanbul.

Da er det lov å slå fast at Norge har hatt stang ut i hele kvaliken.

Skademareritt

Forfallene har ballet på seg for Solbakken denne kvaliken. Før samtlige samlinger i 2021 har landslagssjefen fått forfall fra ulike spillere og ikke kunnet stille sin antatt beste ellever.

Verst var det før den svært viktige kampen mot Tyrkia i Istanbul i oktober da et tosifret antall spillere måtte kaste inn håndkleet.

Solbakken beskrev skademarerittet som «ekstremt».

– Selv kona synes synd på meg, sa landslagssjefen, som la til at han aldri hadde opplevd lignende skadekrise på en og samme tid.

Ingen Haaland

Verst for Norge har det kanskje vært at superspiss Erling Braut Haaland har mistet de to siste samlingene.

Dortmund-stjernen har dermed mistet de fire siste kvalikkampene for Norge.

Hvis det er én spiller Solbakken hadde hatt ekstra behov for i disse kampene, er det Haaland.

– Haaland var den eneste spilleren som kunne skape sjanser for Norge i kampen i Oslo. Derfor var det en fordel for oss at han ikke var med i denne kampen, sa Louis van Gaal etter det tamme oppgjøret i Rotterdam.

I Rotterdam slapp de å bruke energi på jærbuen.

– Norge kommer aldri til å oppleve en slik kvalik igjen – med så mye motgang som gjorde det vanskeligere, sier NRK-ekspert Torp.

Til tross for motgangen var Norge med i kampen om gruppeseier og VM-billett til siste slutt. Det bør i det minste gi motivasjon før prosjekt Solbakken fortsetter.

Ståle Solbakken

P.S: Det fine med fotball er at det alltid kommer nye sjanser. Norges neste viktige konkurranse spilles i juni og september 2022, når neste utgave av Nasjonsligaen arrangeres. To kamper spilles i juni, fire i september, og kan potensielt gi en ekstra-sjanse til EM-sluttspillet i Tyskland 2024. Trekningen av Norges gruppe skjer i sveitsiske Montreux 16. desember.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal