– Norge kan vinne Tour de Ski i år

– Dario Cologna og Justyna Kowalczyk er favoritter, men Norge har større mulighet til å vinne i år enn tidligere, sier Fredrik Aukland, Colognas norske trener.

Fredrik Aukland

Tour de Ski blir jevnere i år enn tidligere, sier Dario Colognas norske trener Fredrik Aukland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ingen nordmenn har vunnet Tour de Ski, langrennsløpernes svar på syklistenes Tour de France og skihoppernes hoppuke.

Men selv om trener Fredrik Aukland fra Tønsberg holder sin egen løper, sveitsiske Dario Cologna som favoritt på herresiden og polske Justyna Kowalczyk som favoritt på kvinnesiden, tror han Norge har mulighet til å vinne Tour de Ski i år.

– Programmet er litt annerledes i år, noe som gjør at det er færre bonussekunder å kjempe om, og jeg tror det kommer til å bli jevnere enn noen gang tidligere, sier Fredrik Aukland.

Les også:

– Kamp til siste bakke

Tour de Ski ble første gang arrangert årsskiftet 2006/07 med tyske Tobias Angerer og finske Virpi Kuitunen som vinnere.

Tour de Ski inngår i verdenscupen i langrenn og løperne går både klassisk, fri teknikk, jaktstart og sprintløp. Antall renn har variert, men i år skal løperne gå kun sju renn med et sprintløp. Det tjener blant annet Therese Johaug på.

– Løpet blir jevnere enn før. Jeg tror det blir kamp helt opp den siste slalåmbakken i Italia. Det blir spenning til siste slutt både på herre- og damesiden, sier Aukland.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dario Cologna løftes i været av trener Fredrik Aukland

Dario Cologna vant sitt første Tour de Ski sesongen 08/09. Her feirer han sammen med trener Fredrik Aukland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Ekstremt gode klatrere

Fredrik Aukland både håper og tror at Dario Cologna vinner på herresiden, men er også optimistisk på vegne av nordmenn.

– Ut fra det jeg har sett har nordmenn gode sjanser til å vinne i år, sier Aukland.

Han mener det er et tankekors at Norge ennå ikke har vunnet Tour de Ski

– Norge er verdens beste langrennsnasjon. Tour de Ski-tronen bør vi ha og jeg tror på Norges sjanser i år, sier Aukland.

– Hva tror du er grunnen til at Norge aldri har vunnet Tour de Ski?

– Jeg tror ikke vi har prioritert det høyt nok. Vi har prioritert VM, OL og World Cup sammenlagt, men du må trene for Tour de Ski for å vinne, sier Colognas norske suksesstrener.

Aukland mener det er synd at Marit Bjørgen må stå over i år, men tror både Therese Johaug og mer ukjente Heidi Weng kan hevde seg i toppen.

– De er begge ekstremt gode klatrere og kan gå opp mot et minutt fortere enn Kowalczyk opp slalåmbakken. I tillegg er nok Petter Northug svært sulten på en seier, sier han.

Les også:

– Må trene lange harde løp

Dario Cologna har hatt stor suksess i Tour de Ski. Sesongen 2011/2012 vant han Tour de Ski for tredje gang. I tillegg vant han vant verdenscupen sammenlagt for tredje gang. For å vinne Tour de Ski må man trene på å gå mange harde løp etter hverandre, mener Aukland.

– Du må trene på å gå fort opp en lang, lang bakke og utvikle kapasiteten til det optimale. Det har vi prioritert i treningsarbeidet, sier Colognas norske trener.

Fredrik Aukland mener det viktigste for å vinne Tour de Ski ligger i forberedelsene.

– Man må prestere optimalt i alle konkurransene, men det handler også om teknikk. Dario er god. Han vet hva han skal gjøre, sier Aukland.

I likhet med syklistenes Tour de France, må også skiløpere tenke taktisk.

– I de lange løpene må du vurdere om du skal rykke tidlig eller ligge i feltet. Men vurderingene må gjøres ut fra hvordan løpet utvikler seg. Det er sju renn på ni dager, så du må også disponere kreftene slik at du har nok å gå på siste dagen, sier Aukland.

Siste nytt

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP
 • Stöckl: – Muligheter i alle øvelser

  Landslagstrener Alexander Stöckl er offensiv før VM i hopp. – Jeg tror det er realistisk at vi kjemper om medalje i hver øvelse. Vi har potensiale i laget, og jeg er sikker på at hvis alle får ut sitt beste så har vi absolutt mulighet til å kjempe om medaljer i hver eneste øvelse, sa Stöckl på en pressekonferanse i Seefeld tirsdag ettermiddag.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hopp menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Indonesia vil ha OL i 2032

  Indonesia har levert en formell søknad om å få arrangere sommer-OL i 2032. I fjor var landet vertskap for Asialekene. India har også uttrykt interesse for lekene i 2032, mens Sør-Korea og Nord-Korea vurderer å søke sammen. Lekene tildeles i 2025.

  FILE PHOTO - General view of the opening ceremony of the 18th Asian Games at Gelora Bung Karno Main Stadium in Jakarta
  Foto: Beawiharta / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal