NRK Meny
Normal

– Norge kan ikke unngå å vinne EM-gull

Etter fem seire av fem mulige så langt i håndball-EM, er ikke Gunnar Pettersen i tvil om at Norge går til topps i mesterskapet for femte gang på rad.

Norge

De norske håndballjentene, her representert ved Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Katrine Lunde Haraldsen og Linn Jørum Sulland, er soleklare favoritter til å vinne EM-gull.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg kan nesten ikke skjønne hvordan Norge skal unngå å ta gullet, sier tidligere landslagssjef for herrene, Gunnar Pettersen, til NRK.

Gunnar Pettersen

Gunnar Pettersen, Tidligere landslagssjef for håndballherrene, kan ikke se for seg at Norge ikke vinner EM-gullet.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

De norske håndballjentene overbeviste ingen med de knappe seirene over Serbia, Tsjekkia og Ukraina i gruppespillet, men har siden knust tittelutfordrer Frankrike og sendt nabo Sverige ut av turneringen.

Med semifinaleplassen sikret allerede før den siste mellomrundekampen mot Danmark, er alt som det skal være sett med norske øyne.

– Jeg var noe usikker på de norske jentene etter de innledende kampene. Men nå har de hevet seg betraktelig, påpeker Pettersen.

Svensk støtte

Han får støtte av Sveriges håndballyndling Isabelle Gulldén, som måtte gi opp drømmen om semifinale etter 25-28-tapet mot Norge tirsdag.

Isabelle Gullden

Svenskenes Isabelle Gulldén har troen på Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg tror Norge vinner gullet. Det har jeg trodd siden før mesterskapet startet. Jeg har sett flere av de andre lagene spille, så jeg må si det ser lyst ut for Norge, sa Gulldén etter kampen.

Og det er vanskelig å si seg uenig med henne. Norge er allerede gruppevinner, og får med seg Serbia, Frankrike eller Danmark til semifinalen. De to førstnevnte er begge slått av Norge tidligere i EM, mens Danmark igjen tapte for Serbia.

I den andre mellomrundegruppen er gode lag som Russland og Spania allerede slått ut, noe som betyr at Norge møter enten Ungarn eller Montenegro i semifinalen.

– Det ville vært en drømmetrekning for oss å møte Ungarn i semifinalen. Da får vi en duell med tidligere Larvik-trener Karl Erik Bøhn. Men egentlig er det hipp som happ om vi møter Ungarn eller Montenegro, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Begge lagene bør absolutt være mulig å slå for Norge, som kan ta sitt femte EM-gull på rad. I tillegg har Norge to OL-gull og ett VM-gull de senere årene.

– Norge har funnet seg selv. De er det beste laget og derfor også en klar gullfavoritt, mener Havang.

Desidert best

Dette fordi Thorir Hergeirssons spillere kan utrette ting på banen som de andre EM-lagene ikke er i stand til, ifølge Gunnar Pettersen.

– De norske håndballjentene har et så høyt bestenivå at ingen er i nærheten av å matche dem, sier han.

Og forklaringen er enkel:

– Det ligger steinhard jobbing bak. Det vet jeg, sier den tidligere herrelandslagssjefen.

Disse tre sikrer gullet

Derfor er Thorir Hergeirssons mannskap fullspekket med kvalitetsspillere. Aller best av dem så langt i EM, er ifølge Gunnar Pettersen Katrine Lunde Haraldsen.

Katrine Lunde

– Katrine Lunde Haraldsen er eneren på det norske laget, sier Gunnar Pettersen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hun plukker fram matchvinner-redninger i kamp etter kamp. Hun redder halvparten av skuddene, og gjerne enda flere når det virkelig trengs. Hun er eneren, skryter Pettersen.

Han er dessuten mektig imponert over Linn Jørum Sullands ståpåvilje.

– Sulland er tøff og har en fantastisk skuddarm. Selv om hun har en tendens til å starte kampene dårlig, spiller hun seg alltid opp i andreomgangene.

En tredje spiller som kan bli avgjørende for norsk EM-suksess, er Sverige-kampens store spiller Anja Edin.

– Edin lekte litt med oss. Vi fikk ikke stoppet henne, sa Isabelle Gulldén etter at svenskene kom til kort mot Norge.

– Anja Edin har virkelig stått fram. Hun burde fått tiere på børsen etter oppvisningen mot Sverige. Hun kan bli viktig i fortsettelsen, avslutter Gunnar Pettersen.

Anja Edin

Svenskene fikk aldri kontroll på Anja Edin. Nå mener flere at Edin kan bli avgjørende for Norsk EM-gull.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Siste nytt

 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Curlingpar selger unna OL-utstyr

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien selger unna OL-utstyr på Finn, melder Adressa. Bukser, jakker og mobiltelefoner, er blant det som selges.

  – Vi er jo de fattigste utøverne i OL, og det er en god måte å tjene inn penger, sier Nedregotten.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling Mixed
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sundby og Klæbo utgjør herrelaget

  Herreduoen på lagprinten består som ventet av Martin Johnsrud Sundby (1. etappe) og Johannes Høsflot Klæbo. – Jeg tror det er det sterkeste laget vi har. Martin fikk beskjed ganske kort tid etter 15-kilometeren. Han har visst hele sesongen at han er aktuell til lagsprinten, sier sprinttrener Arild Monsen, som mener Sundby og Klæbo utgjør et lag som representerer utholdenhet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport