NRK Meny
Normal

– Nedprioriterer barneidretten over hele landet

Idrettspresident Tom Tvedt er skuffet over det han mener er manglende satsing på idrettsanlegg i statsbudsjettet.

Idrettspresident Tom Tvedt

SKUFFA: Idrettspresident Tom Tvedt vil ha mer penger til idrettsanlegg.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Signalene var klare og tydelige etter at det ble nei til OL i 2022. Det var politisk enighet om å satse på idrettsanlegg og vi hadde forventet å se det i statsbudsjettet, sier Tom Tvedt.

Regjeringen har satt av fire milliarder kroner til en egen sysselsettingspakke, for å stimulere til økt sysselsetting og færre arbeidsledige. Tvedt og Idrettsforbundet hadde håpet på at noen av de pengene skulle gå til bygging av idrettsanlegg. Men for dem er potten tom.

– Det er ledige hender som kunne gjort et stort løft for barne- og ungdomsidretten i Norge, sier Tom Tvedt.

– Vi har et etterskudd på anlegg på 2,3 milliarder kroner. Flere anlegg landet rundt er godkjent for bygging, men det finnes ikke penger til å gjøre det. I dette budsjettet ser vi ikke noe utslag eller vilje til å gjøre noe med det. Det er en skuffelse for oss, sier Tvedt.

Til gjengjeld økes momskompensasjonen ved bygging av idrettsanlegg til et nivå på 143 millioner kroner.

– Vi hadde forventet et krafttak utenom spillemidlene for å få bukt med etterslepet, sier Tvedt.

– Ikke fulgt opp

Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til momskompensasjon til frivillige organisasjoner med 60 millioner kroner, opp til en samlet sum på 1,3 milliarder. Tvedt skulle gjerne sett at det tallet også var høyere.

– Vi har signalisert at nivået bør ligge på 1,5 milliarder kroner, men vi registrerer at regjeringen ikke har fulgt opp på det, sier Tvedt.

– Det er urimelig at frivillige lag og organisasjoner må betale moms på tjenester og ikke få dem igjen. Det er en sak vi må jobbe med opp mot Stortinget og regjeringen.

Kan bli dyrere billetter

Flere områder i statsbudsjettet påvirker idretten. I 2010 ble det innført åtte prosent merverdiavgift (mva) på inngangspenger til flere kulturinstitusjoner og idrettsarrangementer som gir store billettinntekter. Den satsen økes nå til 10 prosent.

– Dette kom overraskende på oss. Vi setter ikke pris på at man går på idretten for å finansiere driften, sier Rune Stenersen, daglig leder i Bislett Alliansen, som blant annet arrangerer Bislett Games.

– Vi har innfunnet oss med å kreve inn åtte prosent, som vi har gjort de siste årene. Økningen blir en ekstrakostnad for oss på mellom 70- og 90.000. Så kan man diskutere om det er mye eller lite, men det er en relativt stor økning for oss, sier Stenersen.

– Blir det en økning av billettprisen eller tar dere kostnaden selv?

– Vi er nok avhengig av at publikum må betale. Det er et arrangement som har høye kostnader og liten inntjening. Hvis ikke kommer det til å gå utover ungdomsdriften i våre tre klubber. For oss er det et enkelt regnestykke.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Tromsø - Odd
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Cupen: Semifinale, Molde - Lillestrøm
Semifinale i cupen, menn
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Etter Kamp
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm