NRK Meny
Normal

Mener «demokrati» gjør håndballjentene unike

HERNING/OSLO (NRK): At de norske spillerne er likestilt med trenerne er en av suksessfaktorene til laget, mener NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Thorir Hergeirsson

DEMOKRATISK TRENER: Thorir Hergeirsson i velkjent positur.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norge er søndag klar for sin 18. mesterskapsfinale når de møter Nederland i danske Herning. Laget kan ta sitt tredje VM-gull etter at det ble en skuffende 5. plass i forrige VM.

De norske håndballjentene har helt siden Marit Breiviks tid hatt mye innflytelse på det norske laget når det gjelder taktiske vurderinger under kamp.

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal: – Vi bestemmer ganske mye.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det er en demokratisk linje som Thorir Hergeirsson også har videreført under sin ledelse.

NRKs håndballekspert Geir Oustorp mener det finnes få landslaget som involverer spillerne i samme grad som det norske landslaget.

– Jeg tror Norge er i en særstilling. Effekten det gir er at spillerne involverer seg, slik at de føler seg som en enda viktigere del av landslaget. Det at de må involvere seg og at det ikke bare er treneren som bestemmer, er uten tvil en av suksessfaktorene til det norske laget, sier han.

– Tror ikke russerne prater

Oustorp trekker frem Russlands landslag for å illustrere hvordan Hergeirssons lederstil skiller seg ut sammenlignet med de andre VM-lagene.

– Når det norske laget tar time out, er det i hvert fall demokrati. Der får alle spillerne lov å si hva de mener. Hos Russland tror jeg ikke jentene prater i det hele tatt. Der er det bare Trefilov (den russiske treneren) som bestemmer, kommenterer Oustorp.

Stine Bredal Oftedal forteller at spillerne bestemmer mye selv på banen også i avgjørende øyeblikk under kamp.

Geir Oustorp

NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi bestemmer ganske mye, med mindre vi har hatt en time out og fått en konkret beskjed. Jeg synes vi har en god greie på at folk kommer med innspill uten at det fører til at vi får tusen ting å gjøre hele tiden, sier hun.

Mørk: – Vi får eierskap

Nora Mørk skryter av trenerteamet som gir spillerne ansvar.

– En av suksessoppskriftene til laget er at trenerteamet er veldig flinke til å inkludere spillerne. Da får vi eierskap til det vi driver med. Vi blir ikke fortalt hva vi skal gjøre, forteller Mørk.

– Det er et gjensidig samarbeid, og det tror jeg er nøkkelen.

Camilla Herrem forteller likevel at det kan bli vel mange følelser og meninger når alle skal ha noe å si.

– I pausen skal alle snakke eller si noe, og da er det kanskje greit at noen roer det litt ned, sier Herrem, som ofte prøver å dempe stemningen litt i garderoben i pausene.

– Jeg tror det er viktig at noen kan trekke det litt ned når alle følelsene kommer, påpeker veteranen.

Nora Mørk

Nora Mørk berømmer trenerteamet for å inkludere spillerne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siste nytt

 • Løperlegende fra New Zealand død

  Dick Quax (70) er død etter en årelang kamp mot kreftsykdom. I 1976 tok han OL-sølv bak Finlands Lasse Virén i Montreal. Noen år senere ble det verdensrekord med 13.12,9 i Stockholm. Quax ble diagnostisert med strupekreft i 2013, skriver NTB.

  Dick Quax
  Foto: AP
 • Ruud opp én plass på rankingen

  Favoritten Rafael Nadal åpner Roland-Garros-turneringen i tennis som verdensener. Det norske håpet Casper Ruud klatrer ett steg til 157.-plass, melder NTB. Nordmannens motstander Jordan Thompson går ned seks plasser og er nå nummer 91 på rankingen.

  Casper Ruud
  Foto: Ole Andreas Bø / NRK
 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk