Hopp til innhold

Mener «demokrati» gjør håndballjentene unike

HERNING/OSLO (NRK): At de norske spillerne er likestilt med trenerne er en av suksessfaktorene til laget, mener NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Thorir Hergeirsson

DEMOKRATISK TRENER: Thorir Hergeirsson i velkjent positur.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norge er søndag klar for sin 18. mesterskapsfinale når de møter Nederland i danske Herning. Laget kan ta sitt tredje VM-gull etter at det ble en skuffende 5. plass i forrige VM.

De norske håndballjentene har helt siden Marit Breiviks tid hatt mye innflytelse på det norske laget når det gjelder taktiske vurderinger under kamp.

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal: – Vi bestemmer ganske mye.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det er en demokratisk linje som Thorir Hergeirsson også har videreført under sin ledelse.

NRKs håndballekspert Geir Oustorp mener det finnes få landslaget som involverer spillerne i samme grad som det norske landslaget.

– Jeg tror Norge er i en særstilling. Effekten det gir er at spillerne involverer seg, slik at de føler seg som en enda viktigere del av landslaget. Det at de må involvere seg og at det ikke bare er treneren som bestemmer, er uten tvil en av suksessfaktorene til det norske laget, sier han.

– Tror ikke russerne prater

Oustorp trekker frem Russlands landslag for å illustrere hvordan Hergeirssons lederstil skiller seg ut sammenlignet med de andre VM-lagene.

– Når det norske laget tar time out, er det i hvert fall demokrati. Der får alle spillerne lov å si hva de mener. Hos Russland tror jeg ikke jentene prater i det hele tatt. Der er det bare Trefilov (den russiske treneren) som bestemmer, kommenterer Oustorp.

Stine Bredal Oftedal forteller at spillerne bestemmer mye selv på banen også i avgjørende øyeblikk under kamp.

Geir Oustorp

NRKs håndballekspert Geir Oustorp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi bestemmer ganske mye, med mindre vi har hatt en time out og fått en konkret beskjed. Jeg synes vi har en god greie på at folk kommer med innspill uten at det fører til at vi får tusen ting å gjøre hele tiden, sier hun.

Mørk: – Vi får eierskap

Nora Mørk skryter av trenerteamet som gir spillerne ansvar.

– En av suksessoppskriftene til laget er at trenerteamet er veldig flinke til å inkludere spillerne. Da får vi eierskap til det vi driver med. Vi blir ikke fortalt hva vi skal gjøre, forteller Mørk.

– Det er et gjensidig samarbeid, og det tror jeg er nøkkelen.

Camilla Herrem forteller likevel at det kan bli vel mange følelser og meninger når alle skal ha noe å si.

– I pausen skal alle snakke eller si noe, og da er det kanskje greit at noen roer det litt ned, sier Herrem, som ofte prøver å dempe stemningen litt i garderoben i pausene.

– Jeg tror det er viktig at noen kan trekke det litt ned når alle følelsene kommer, påpeker veteranen.

Nora Mørk

Nora Mørk berømmer trenerteamet for å inkludere spillerne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal