NRK Meny
Normal

– Nå er Legkov inne i dansen

Petter Northug er klar for å jage inn forspranget Dario Cologna skaffet seg tirsdag, men bakfra lurer en russisk bamse ved navn Alexander Legkov.

Alexander Legkov

Alexander Legkov går inn til en meget sterk andreplass i monsterbakken i Tour de Ski i 2007, fire sekunder foran Simen Østensen (i bakgrunnen). Russeren, som slo Northug med to minutter i alpinbakken for fem år siden, er plutselig i seierskampen i 2012.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Alexander Legkov

Alexander Legkov jubler etter seieren på tirsdagens 5 kilometer.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Legkov har parkert meg med to minutter opp der før, så. Jeg tror både jeg og Dario er atskillig svakere enn ham i det bratte terrenget. Han er jo en klatrer, sier Petter Northug.

Northug sikter til den siste Tour de Ski-etappen i 2007, da Legkov fløy opp alpinbakken i Val di Fiemme til nest beste etappetid. Til slutt endte han akkurat to minutter foran en totalt sluttkjørt Northug.

Nærmer seg bakfra

Om fem dager skal langrennsløperne opp monsterbakken Alpe Cermis i på ny. Det har vært mye snakk om duellen Northug-Cologna, men etter at Legkov slo alle tirsdag, må de to også se seg bakover på lista.

Legkov tok nemlig et jafs inn på de to med sin seier på fem kilometeren. Slik er avstanden i sammendraget:

 1. Dario Cologna
 2. Petter Northug, +15,7 sekunder
 3. Alexander Legkov, +39,2 sekunder

Russeren tok inn 12 sekunder på Cologna og 28,8 sekunder på Northug tirsdag, og plutselig er han inne i seierskampen.

Spesielt med tanke på russerens bakkebragd i 2007.

Må øke før alpinbakken

Petter Northug

Petter Northug var utslitt etter en noe skuffende 5 kilometer på tirsdag. Nå får han og Dario Cologna selskap i toppen.

Foto: Gunnar Bøthun / NRK

Northug er klar på at avstanden til russeren bør økes betraktelig før monsterbakken.

I årene etter den vanvittige innsatsen i 2007 har Legkov slitt i bakken. I 2008 og 2009 ble han bare nummer 16 og 18, og siden den gang har han ikke deltatt. Dermed er det ingen som vet helt hvor god han er.

Likevel, Northug er kald nok til å ha lyst til å ha med seg Legkov på tourens lengste etappe, fra Cortina til Toblach 5. januar.

– Ja, Legkov er inne i dansen. Han er i bra form og er sterk, så hvis han går en bra sprint i morgen og vi er ganske nærme hverandre så kan det være greit å få med seg ham og jage nedover dalen. Det tror jeg ikke er noen ulempe, sier Northug til NRK.

– Vet hva vi må gjøre

Den påfølgende dagen er det 20 kilometer i klassisk stil i Val di Fiemme. Da må Northug igjen parkere Legkov ved å ta mange bonussekunder, mener han selv. Ellers blir det tøft å vinne touren.

Eller, som han sier det selv:

– Vi vet hva vi må gjøre i Val di Fiemme hvis det er likt etter langetappen.

Med «vi» mener Northug ham selv og Cologna. Ingen av dem vil ha en Legkov med los på seier bak seg i siste stigning.

Vil samarbeide

Cologna

Dario Cologna er klar for å samarbeide med Petter Northug.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Og Cologna selv er klar på at han og Northug begge vil ha interesse av å hjelpe hverandre med å parkere Legkov og andre utfordrere som måtte komme.

– Vi må vente og se hva morgendagens sprint bringer. Jeg er optimist der, jeg vant jo skøytesprinten i Rogla, sier Cologna.

– Men det er stor mulighet for at jeg og Petter vil samarbeide. Begge er interesserte i å ha luke til 3. plassen.

Tsjekkeren Lukas Bauer, som ble nummer fire tirsdag, viser også formstigning. Han kan aldri avskrives heller, selv om det er ventet luken på drøyt halvannet minutt opp til leder Cologna vil øke betraktelig etter morgendagens sprint.

Siste nytt

 • Ulsrud sviktet i norsk tap

  Norges skip Thomas Ulsrud gjorde en kjempeblemme i tiende omgang, noe som kostet Norge seieren. Norge kunne tatt to poeng, og tatt seieren, men i stedet stjal Sveits ett poeng og vant 7–5.

  Norge står med en seier og tre tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters
 • Tsjekkia senket Canada

  Canada tok ledelsen to ganger, men Tsjekkia slo tilbake og vant 3–2 i gruppe A i OL-turneringen i ishockey. Det sto 2–2 etter 60 minutter, og det måtte straffeslag til for å skille lagene.

  Der var scoret Tsjekkias Jan Kovar eneste som scoret.

  s
  Foto: Julio Cortez / AP
 • Halfvarsson på ankeretappen

  Lørdag morgen slapp Sveriges langrennsledelse søndagens stafettlag . Det er Calle Halfvarsson som får ankeretappen. Det svenske laget forøvrig er 1. Jens Burman, 2. Daniel Rickardsson og 3. Marcus Hellner.

  Det norske laget offentliggjøres 13.20.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin