– Myndighetene tror de kan kjøpe meg

Sammen med 50 familier kjemper Maria da Penha Macena for retten til å bli værende i favelaen Vila Autodromo. Myndighetene vil rive området for å bygge veier til den nye OL-parken.

Diverse bilder av OL-anleggene som er under oppbygging før OL i Rio i 2016.

VIDEO: Maria da Penha Macena vil fortsette å bo i favelaen Vila Autodromo. Like ved bygges den nye OL-parken.

– Myndighetene tror de kan kjøpe meg vekk herfra. Men det greier de ikke. Dette samfunnet vårt har eksistert i over 40 år, sier Maria da Penha Macena, ifølge SNTV.

Rio de Janeiro kjemper for å bli klar i tide til historiens første OL på søramerikansk jord. Tirsdag er det 500 dager igjen til Rio-lekene.

Men for å få plass til de nye OL-arenaene må også de fattige områdene i Rio vike. Flere steder blir favelaene jevnet med jorden for å gi plass til store stadioner.

Allerede er 90 prosent av det fattige området i favelaen Vila Autodromo revet med myndighetenes tillatelse, for å gi plass til den såkalte OL-parken. Det er en gigantisk arena og område som er under oppføring i Rio, og som skal stå klart til OL 2016.

Rio 2016 Olympic Park

OL-PARK: Den nye OL-parken reiser seg like ved det fattige området.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Jeg har en historie her

Men de gjenværende beboerne i favelaen nekter å flytte. En av disse er Maria da Penha Macena.

– Jeg har en historie her og jeg liker å bo her. Dessuten elsker jeg huset mitt - jeg har bygget det selv, forteller hun.

Vila Autodromo er en smal rekke med hus og veier i forstaden Barra da Tijuca. Standarden på bygningene varierer. Noen er falleferdige, mens andre er mer solide og romslige.

De lokale myndighetene vil fjerne favelaen for å bygge veier til OL-parken, mens beboerne mener området vil bli brukt til å bygge luksusleiligheter eller hoteller når lekene er over.

Maria da Penha Macena prøver desperat å unngå utkastelse, til tross for økende isolasjon og en tilværelse uten innlagt vann og elektristet. Kvinnen nekter nemlig å rokke seg, til tross for press og lovnader om økonomisk kompensasjon.

– Du selger ikke din historie. Jeg vil ikke ha penger, kommenterer hun.

Vila Autodromo favela og Rio de Janeiro

STANDHAFTIG: Rundt 90 prosent av Vila Autodromo er revet, men de gjenværende innbyggerne nekter å flytte.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Enkelte mennesker bryr seg ikke

Hun er sterkt kritisk til myndighetene i Brasil som valgte å søke om OL-arrangementet.

– Etter min mening var ikke landet vårt klart for å arrangere OL. Jeg synes OL er et fantastisk arrangement. Men jeg synes ikke organisasjonen er god, sier hun.

– Urettferdighet utført av offentlige myndigheter forekommer ikke bare i vårt land, men over hele verden.

Amnesty International har også engasjert seg i konflikten, og mener regjeringen ennå ikke har bevist at samfunnet virkelig trenger å bli flyttet.

– De som eier noe vil dessverre ha mer. Enkelte mennesker bryr seg ikke om andre, sier Maria.

Åpningsseremonien for Rio-OL er 5. august neste år.

Siste nytt

 • Nytt tap for Tettey og Norwich

  Selv med kaptein Alexander Tettey fra start ble det tap for Norwich i bunnkampen mot Brighton. Leandro Trossard ordnet 1-0-seier til gjestene Brighton. Tapet betyr at håpet om å holde seg i Premier League begynner å svinne for Tettey og co.

  Premier League - Norwich City v Brighton & Hove Albion
  Foto: Richard Heathcote / Reuters
 • To ganger Spitse ikke nok for Enga

  Sandviken-nykommer Vilde Hasund fikk en drømmedebut i oppgjøret mot Vålerenga og fant nettmaskene før det var spilt 20 min.

  Bergenserne fortsatte det gode spillet, og til tross for to scoringer av forrige sesongs «årets spiller», Sherida Spitse, ble det tap for Vålerenga.

  Lisa Naalsund og Kennya Cordner kom seg også på scoringslisten i kampen som endte 3-2.

  Sandviken - Vålerenga
  Foto: Marit Hommedal / Marit Hommedal
 • Avaldsnes slo tilbake mot Lyn

  I første runde av Toppserien tok Lyn turen til Rogaland for å spille mot Avaldsnes. Kampen startet bra for hovedstadslaget som gikk opp i ledelsen etter et drøyt kvarter.

  Ledelsen varte ikke lenge. Før halvtimen var spilt satte Elise Thorsnes inn det første av det som skulle bli fem scoringer for hjemmelaget. Avaldsnes vant til slutt 5-2.

Sendeplan

Kl. Program Kanal