– Myndighetene tror de kan kjøpe meg

Sammen med 50 familier kjemper Maria da Penha Macena for retten til å bli værende i favelaen Vila Autodromo. Myndighetene vil rive området for å bygge veier til den nye OL-parken.

Diverse bilder av OL-anleggene som er under oppbygging før OL i Rio i 2016.

VIDEO: Maria da Penha Macena vil fortsette å bo i favelaen Vila Autodromo. Like ved bygges den nye OL-parken.

– Myndighetene tror de kan kjøpe meg vekk herfra. Men det greier de ikke. Dette samfunnet vårt har eksistert i over 40 år, sier Maria da Penha Macena, ifølge SNTV.

Rio de Janeiro kjemper for å bli klar i tide til historiens første OL på søramerikansk jord. Tirsdag er det 500 dager igjen til Rio-lekene.

Men for å få plass til de nye OL-arenaene må også de fattige områdene i Rio vike. Flere steder blir favelaene jevnet med jorden for å gi plass til store stadioner.

Allerede er 90 prosent av det fattige området i favelaen Vila Autodromo revet med myndighetenes tillatelse, for å gi plass til den såkalte OL-parken. Det er en gigantisk arena og område som er under oppføring i Rio, og som skal stå klart til OL 2016.

Rio 2016 Olympic Park

OL-PARK: Den nye OL-parken reiser seg like ved det fattige området.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Jeg har en historie her

Men de gjenværende beboerne i favelaen nekter å flytte. En av disse er Maria da Penha Macena.

– Jeg har en historie her og jeg liker å bo her. Dessuten elsker jeg huset mitt - jeg har bygget det selv, forteller hun.

Vila Autodromo er en smal rekke med hus og veier i forstaden Barra da Tijuca. Standarden på bygningene varierer. Noen er falleferdige, mens andre er mer solide og romslige.

De lokale myndighetene vil fjerne favelaen for å bygge veier til OL-parken, mens beboerne mener området vil bli brukt til å bygge luksusleiligheter eller hoteller når lekene er over.

Maria da Penha Macena prøver desperat å unngå utkastelse, til tross for økende isolasjon og en tilværelse uten innlagt vann og elektristet. Kvinnen nekter nemlig å rokke seg, til tross for press og lovnader om økonomisk kompensasjon.

– Du selger ikke din historie. Jeg vil ikke ha penger, kommenterer hun.

Vila Autodromo favela og Rio de Janeiro

STANDHAFTIG: Rundt 90 prosent av Vila Autodromo er revet, men de gjenværende innbyggerne nekter å flytte.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

– Enkelte mennesker bryr seg ikke

Hun er sterkt kritisk til myndighetene i Brasil som valgte å søke om OL-arrangementet.

– Etter min mening var ikke landet vårt klart for å arrangere OL. Jeg synes OL er et fantastisk arrangement. Men jeg synes ikke organisasjonen er god, sier hun.

– Urettferdighet utført av offentlige myndigheter forekommer ikke bare i vårt land, men over hele verden.

Amnesty International har også engasjert seg i konflikten, og mener regjeringen ennå ikke har bevist at samfunnet virkelig trenger å bli flyttet.

– De som eier noe vil dessverre ha mer. Enkelte mennesker bryr seg ikke om andre, sier Maria.

Åpningsseremonien for Rio-OL er 5. august neste år.

Siste nytt

 • Digne reddet uavgjort for Everton

  Everton gikk mot et sviende tap for Watford på hjemmebane, men seks (!) minutter på overtid utlignet Lucas Digne på et strålende frispark til 2-2. Everton er dermed på 7.-plass i Premier League etter 16 spilte kamper, mens Watford ligger på 12.-plass – tre poeng bak Everton.

  FBL-ENG-PR-EVERTON-WATFORD
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP
 • Utestengt for rasisme

  Fire Chelsea-supporterar er utestengt mistenkt for rasisme. I kampen mot Manchester City søndag skal fleire personar ha ropt heftig mot Raheem Sterling. Dette skjer ei veke etter at det vart kasta bananskal mot Arsenals Pierre Emerick- Aubameyang i kampen mot Tottenham.

  Raheem Sterling
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russland klar for EM-semifinalen

  Dei russiske kvinnene hadde full kontroll på Danmark og vann overlegent 32–21 i handball-EM måndag kveld. Dermed er Russland første lag som er klart for semifinalen i EM, medan eventyret er over for Danmark. Anna Vjakhireva vart toppscorar med ni mål.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal