– Motstanderne har mistet respekten for Magnus Carlsen

ST. PETERSBURG (NRK): For fire-fem år siden kunne nesten ingen måle seg mot Magnus Carlsen, og han var verdens suverent beste sjakkspiller. I romjula har han blitt slått av en ukjent spiller – tre ganger.

Magnus Carlsen

SLO TILBAKE: Magnus Carlsen leverte fire seirer på fem partier torsdag.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– For en tid siden kunne man få en opplevelse av at han hypnotiserte motstanderen, det var nesten som at de andre hadde tapt før partiet startet. Sånn er det ikke lenger, sier sjakkekspert Leontxo García til NRK.

I fjor tapte Carlsen åpningspartiet. Året før tapte han også første parti. I årets VM har han tapt tre ganger, en av gangene mot en 16-åring fra Usbekistan som ikke engang har stormestertittelen. Anish Giri uttalte at Carlsen undervurderer motstanderen. García har en annen forklaring.

– Nå skjønner spillerne at de har en sjanse til å slå ham. Han er ikke i nærheten av å være like suveren som for noen år siden. Konkurrentene har mistet respekten for Carlsen, sier han.

Riktignok står Carlsen med syv poeng etter syv seirer og tre tap, men tapene har kommet mot svak motstand. Torsdag ble ukrainske Aleksandr Zubov for sterk.

– Ingen frykter ham

NRK snakket med flere av de største favorittene i VM etter siste parti torsdag, og ingen av dem hadde særlig troen på norsk seier, selv om Magnus Carlsen er et halvt poeng bak teten.

– Det er ingen som frykter ham nå. I 2013 og 2014, da han var på sitt beste, møtte han opp og knuste all motstand. Han var overlegen sammenlignet med de andre. Nå er det mer ett stort felt med flere favoritter, sier Jan Nepomnjasjtsjij til NRK.

Ian Nepomnjasjtsjij Nepo

LEDER: Russiske Jan Nepomnjasjtsjij.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han leder turneringen før siste spilledag, og er en av syv spillere som står med 7,5 poeng etter ti partier.

Dramatisk endring

«Nepo» er blant de hardeste utfordrerne når Magnus Carlsen kjemper om VM-gull fredag. En annen er Sergej Karjakin, som ligger et halvt poeng bak nordmannen.

– Det er fire-fem partier igjen, og han er ikke min favoritt. Det blir vanskelig for ham å vinne når han har tapt mot tre så dårlige motstandere. Det vil i så fall overraske meg veldig, sier Karjakin til NRK.

Sergej Karjakin

TROR IKKE PÅ CARLSEN: Sergej Karjakin, VM-utfordrer i 2016.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Men Carlsen trives langt bedre mot tøffere motstand, men det er ingen tvil om at nivået i VM har blitt skyhøyt de siste årene.

– De defensive teknikkene har endret seg dramatisk de siste årene. Ikke bare for stjernene som kjemper i toppen, men også for de med rating helt ned til 2200–2400. Det er mye vanskeligere for Magnus å slå de som er dårligere, og det har blitt enda vanskeligere nå. De vet så mye om teknikker og åpninger på grunn av trening med sterke computere, sier García.

VM i hurtigsjakk avsluttes med fem partier fredag.

Sjakk-VM

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal