Hopp til innhold

– Mesterskapet er helt åpent

KOMMENTAR: De nylige treningskampene ga en oppdatering på EM-favorittenes forberedelser. Frankrike virker sterke, men alle storlagene har sine problemer.

Soccer UEFA TV Ratings

REGJERENDE EUROPAMESTER: Spania vant mesterskapet i 2012. I finalen slo de Italia hele 4–0.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Det er riktignok bare treningskamper, men landslagspausen har likevel gitt innsikt i hvordan tittelkandidatene ligger an til EM. Frankrike viste lovende takter, mens Tyskland og England varierte mellom det bekmørke og det briljante.

Også Italia hadde blandede resultater. Spania og Belgia skuffet.

Den gode nyheten er at alle har sine bekymringer. Per dags dato finnes det ikke et superlag med alt på stell, noe som gjør mesterskapet helt åpent.

Her er en gjennomgang av kandidatenes styrker og svakheter.

1. Frankrike

FBL-EURO-2016-FRIENDLY-FRA-RUS

FRANKRIKE: Viser lovende takter, mener NRKs fotballskribent. Tirsdag vant de 4–2 mot Russland.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Styrker: Mannskapet er fullt av fysikk og energi. Det gjelder spesielt på midten, hvor Didier Deschamps kan velge mellom Lassana Diarra, Paul Pogba, Blaise Matuidi, Ngolo Kanté, Moussa Sissoko og Yohan Cabaye. Spillertypene passer godt til lagets 4-3-3.

Langs kantene er flere i storform. Dimitri Payet sikret sin EM-billett med strålende prestasjoner mot Nederland (3–2) og Russland (4-2), og kan ta startplassen fra Anthony Martial.

Imponerende var også Antoine Griezmann, 25-åringen fra Atlético Madrid, som smalt inn et frispark mot Nederland og la opp til to mål mot Russland. Det er også åpenbart at den lynkjappe 19-åringen Kingsley Coman kan bli en nyttig tilvekst.

Les Bleus har kun spilt vennskapskamper siden VM, men syv seire på åtte oppgjør vitner om flyt og selvtillit.

Svakheter: Karim Benzema. Landets beste spiss kan bli suspendert fra troppen grunnet sextape-skandalen som involverer Mathieu Valbuena. En avgjørelse ventes innen 15 april.

Saken er distraherende nok i seg selv, men det hjelper heller ikke at Benzema er så viktig. Andrevalg Olivier Giroud har to mål på 15 kamper for Arsenal. Tredjevalget André-Pierre Gignac er i fin form og scoret med en nydelig heading mot Russland, men spiller til daglig i Mexico.

Bakover er Bacary Sagna og Patrice Evra stødige på backplass, og Raphaël Varane og Laurent Koscielny skal holde et godt nivå sentralt. Men laget sluknet i andre omgang mot Nederland, og slapp også inn to mot Russland. Tre av baklengsmålene i de to kampene kom på dødball.

2. Tyskland

SOCCER-FRIENDLY/DEU-ITA Football Soccer - Germany v Italy - International Friendly

TYSKLAND: Tyskland imponerte da de slo Italia hele 4–1 i en privatlandskamp tirsdag.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Styrker: Joachim Löw er bortskjemt med begavede midtbanespillere. Mesut Özil, Marco Reus og Toni Kroos er bankers, mens listen også inneholder Sami Khedira, İlkay Gündoğan, Mario Götze og muligens også Bastian Schweinsteiger.

Tyskland slo Italia 4–1 med et slags 3-4-3-system som fungerte godt, noe som hinter til økt taktisk fleksibilitet i EM. De har en typisk tysk evne til å levere når det gjelder: For to år siden ble de pepet av banen av egne fans etter å ha blitt rundspilt av Chile.

Vi husker hva som skjedde noen måneder senere.

Svakheter: Spissplassen er et lite problem. Thomas Müller er enhver treners drøm, men Löw ønsker ham visstnok på høyre kant og eksperimenterte med Mario Gómez og Götze mot England (2–3) og Italia. Begge scoret, men Müller forblir den klart beste spissen.

Dekningen på backplass er noe tynn. Philipp Lahm la opp som landslagsspiller etter VM, og mot England var det Emre Can som spilte langs høyre. Det finnes unge alternativer, men ingen har mye erfaring fra internasjonale mesterskap.

Mange av lederne er borte. Utenom Lahm la også Per Mertesacker og Miroslav Klose opp i 2014, og Schweinsteiger kan miste mesterskapet grunnet skadeproblemer.

3. Spania

SOCCER-ITA-SPA/ Football soccer - Italy v Spain - International friendly match

SPANIA: Er regjerende europamestere. De har spilt uavgjort mot Romania og Italia i sine privatlandskamper i år.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Styrker: Selv uten Xavi og Xabi Alonso, vil Vicente del Bosque klø seg i hodet over hvilke playmakere som skal tas med. Det blir fem på midten igjen, så Spania vil være ballsikre som før.

Dette fører også til gode defensive tall: Spanjolene slapp inn null mål på de siste åtte kvalifiseringskampene. Stopperparet Gerard Piqué og Sergio Ramos er selvskrevne, og David de Gea ser endelig ut til å erstatte Iker Casillas.

Svakheter: Spissplassen er den store gåten. David Villa er ferdig med landslagsspill og Fernando Torres er en skygge av sitt gamle jeg. Toppscorer i kvalifiseringen var Paco Alcácer, men både han og Álvaro Morata har levert lite for sine klubblag denne sesongen.

Alcácer startet nylig mot Romania. Det ble 0–0.

Diego Costa skulle være løsningen i VM, men står med ett mål på 10 kamper i rødt. Den eneste spissen i form er Aritz Aduriz, som er 35 år og trives best når han fores med innlegg. Dét er vanligvis ikke Spanias stil.

4. Belgia

SOCCER-FRIENDLY-POR-BEL/ Football Soccer - Portugal v Belgium - International friendly match

BELIGA: Topper FIFA-rankingen og er sterke på papiret. Tirsdag tapte de for Portugal.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Styrker: Marc Wilmots har et duellsterkt lag og en midtbane spekket med talent (Moussa Dembélé, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Axel Witsel) samt høyde (Marouane Fellaini ...). På topp får Romelu Lukaku konkurranse av Christian Benteke og Divock Origi.

På stopperplass er alternativene så mange at Premier Leagues mest solide stopperpar – Jan Vertonghen og Toby Alderweireld – vil spille som backer.

Med andre ord er stjernene mange. Belgia stiller sterkt på papiret.

Svakheter: Samspillet sitter ennå ikke helt. Kvartfinalen i VM var OK og kvalifiseringen gikk greit, men det bor mer i laget enn hva som har blitt vist. Tirsdag tapte de 2–1 mot Portugal.

Wilmots mangler naturlige backer. Flere nøkkelspillere er skadet, blant andre Vincent Kompany, De Bruyne, Hazard og Vertonghen; det spørs om alle vil være i god form innen juni.

5. England

SOC/ England v Netherlands - International Friendly

ENGLAND: Jamie Vardy og Harry Kane har storspilt for England under privatlandskamper den siste tiden.

Foto: Carl Recine / Reuters

Styrker: En ung og dynamisk gruppe har tatt med seg selvtillit og energi fra sine klubblag, da spesielt Eric Dier, Harry Kane, Dele Alli og Jamie Vardy. Legger man til navn som Ross Barkley og Raheem Sterling, samt litt goodwill, har England en spennende gjeng.

De vant alle sine 10 kamper i kvalifiseringen, og Roy Hodgson vil håpe å gjenskape presset og rytmen som bidro til å snu 0–2 til 3–2 mot Tyskland.

Svakheter: Det tekniske nivået ligger fortsatt et par hakk unna de beste, og tapet mot Nederland (1–2) minnet om lagets begrensninger.

Spesielt midtforsvaret er en bekymring – holder Gary Cahill eller John Stones nivået? – og England vil også mangle litt erfaring med et såpass ungt mannskap. Det finnes fare for at Hodgson vil benke formspillere som Kane og Vardy til fordel for Wayne Rooney.

6. Italia

SOCCER-FRIENDLY-DEU-ITA/ Football Soccer - Germany v Italy - International Friendly

ITALIA: Ble rundspilt av Tyskland tirsdag.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Styrker: Italia er som vanlig fleksible taktisk sett; Antonio Conte byttet mellom ulike systemer i kvalifiseringen. I treningskampen mot Spania brukte han en 3-4-3-formasjon som fungerte godt, og italienerne kunne fint vunnet kampen, som endte 1–1.

Defensivt har Conte Juventus-kvartetten Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci og Andrea Barzagli; en bunnsolid grunnmur.

Svakheter: Conte vil forlate jobben etter EM, noe som har skapt kritikk i hjemlandet. Laget har lite å by på fremover – toppscorer i kvalifiseringen var Graziano Pellè, med tre mål – og playmakeren Marco Verratti er skadet.

Systemet som virket så bra mot Spania ble knust i fillebiter av Tyskland. Det kan bli en vanskelig sommer for Conte.

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal