Hopp til innhold

– Marit bør ha et minutt

NRKs langrennseksperter mener Therese Johaug er den store favoritten i Tour de Ski, men at Marit Bjørgen har en sjanse – hvis forspranget inn i den siste bakken er stort nok.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen trenger et solid forsprang på en jagende Therese Johaug før den siste bakken, tror NRKs Torgeir Bjørn.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Therese Johaug vant Tour de Ski i fjor som første norske kvinne, og er storfavoritt igjen, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– Therese er enda sterkere nå enn hun var for et år siden. Hun er sterkere muskulært og bedre teknisk i klassisk. Og så har hun selvsagt en enorm styrke i den siste bakken, sier han.

Johaug vinner Tour de Ski

Therese Johaug var raskest opp den siste bakken og vant Tour de Ski i fjor.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Er det noen som skal stoppe Johaug i jakten på hennes andre strake triumf, så er det Marit Bjørgen. Den norske langrennsdronningen ledet Tour de Ski i fjor før hun måtte trekke seg på grunn av sykdom.

– De har ulike styrker, så det vil kunne veksle fra etappe til etappe, men idet de går inn i alpinbakken bør nok Marit ha bortimot minuttet på Therese for å klare å holde unna, mener Bjørn.

Bjørgen viste styrke

– Jeg bør nok ha et forsprang inn i bakken ja, det bør jeg nok, sa Bjørgen selv til NRK før konkurransene i Davos helga før jul. Der var imidlertid Bjørgen meget god, og hun ga Johaug noe å tenke på gjennom jula.

Landslagssjef Vidar Løfshus tror også at det er de to det trolig vil stå mellom. Selv om han også nevner Heidi Weng som et solid navn. Dessuten tror han at de mange klassisk-distansene kan være en fordel for Kowalczyk.

– Etter sprinten i Val Mustair så bør Marit være foran, sier Løfshus, som ikke vil spekuelere i hvor stort forsprang Bjørgen bør ha inn i bakken.

– Godt i gang i fjor

Selv om Torgeir Bjørn mener Bjørgen bør ha et solid forsprang, så vil han ikke avskrive henne.

– Marit slutter aldri å imponere, og er helt sikkert sugen på å vinne Tour de Ski, siden hun aldri har gjort det. Hun var godt i gang i fjor før hun ble syk, og hun kan klare det, men det er Therese som er den store favoritten, sier han.

Bjørn mener det vil være svært overraskende om noen andre enn de to skulle vinne sammenlagt, og nevner Heidi Weng som den nærmeste utfordreren.

Charlotte Kalla går ikke touren, og Justyna Kowalczyk har slitt med både formen og skøyteteknikken. Derfor tror Bjørn at finske Krista Lähteenmäki blir den nærmeste av de som ikke er norske.

Hun klatret forbi sammenlagtlederen Astrid Uhrenhold Jacobsen og seilet ensom over målstreken og dermed ble den første kvinne og nordmann til å vinne Tour de Ski. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Slik så det ut da Therese Johaug vant Tour de Ski i fjor.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal