Hopp til innhold

– Mange lærere har revet seg i håret på grunn av meg

STOCKHOLM (NRK.no): Fotball har alltid vært det eneste som har stått i hodet på Stefan Johansen. Da stjerneskuddet ble oppdaget allerede som 12-åring, tenkte talentspeideren umiddelbart på Zlatan Ibrahimovic.

johansen

Stefan Johansen ser fram til å få sin første landskamp for Norge mot Sverige i kveld.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– He, he. Jeg var spiss på den tiden, så kanskje det var derfor han tenkte på Zlatan, sier Stefan Johansen.

Johansen2

Johansen ble sammenlignet med Zlatan Ibrahimovic som ung.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Onsdag kveld får Strømsgodset-spilleren sin A-landslagsdebut mot nettopp den svenske superstjernen Zlatan Ibrahimovic. Norge møter Sverige i treningskamp på Friends Arena i Stockholm, og Egil Olsen sender Johansen rett inn i startoppstillingen.

– Det er bare artig. Jeg er ikke her for å nyte det, men for å gripe sjansen jeg har fått, slår han fast.

Opplevd drømmen

Johansen er som nordlendinger flest, han snakker rett fra levra. På underarmen har han tatovert «To win is not everything. It's the only thing». Over bicepsen ruver en gigantisk gullkrone. Han er stjerneskuddet i norsk fotball.

– Drømmen min går i oppfyllelse nå, konkluderer han.

22-åringen har visst «hele livet» at det var fotballspiller han skulle bli. Han er fortsatt ung, men har levd som en profesjonell idrettsutøver i over et tiår allerede.

Som fjortenåring skjønte han at han måtte reise fra fødebyen Vardø om han skulle nå målene sine. Familien tok et noe drastisk valg og ble med på flyttelasset til Bodø.

Johansen peker ut denne avgjørelsen som helt sentral for at han i dag er god nok til å representere Norge.

– Ikke noe vondt mot Vardø, men det er ikke de samme mulighetene for å satse der. Jeg er veldig glad for at mamma ville bli med meg til Bodø den gangen, sier han.

Mest komplett

Johansen ble nemlig oppdaget av Bodø/Glimt allerede som 12-åring, av klubbens mangeårige spillerutvikler og talentspeider Øyvind Iversen. Iversen glemmer aldri første gang han så Johansen i aksjon.

– Altså, han var jo veldig ung, men jeg tenkte på Zlatan med det samme jeg så ham. Han hadde akkurat det samme geniale over seg. Stefan er den mest komplette spilleren jeg noen gang har hatt med å gjøre, sier Iversen.

Spillerutvikleren jobbet med Johansen i mange år, og forteller om en sjeldent ambisiøs tenåring.

– Stefan var ekstremt strukturert med treningen helt fra han var veldig ung. På den måten skilte han seg ut fra de fleste andre på samme alder, forteller Iversen.

Johansen bekrefter at det stemmer.

– Ja, fotballen har alltid kommet først. Det var det eneste som sto i hodet på meg. Det er mange lærere som har revet seg i håret på grunn av meg. De var frustrerte over at jeg ikke var mer interessert i skolen. Men jeg ville bare bli fotballspiller, og det har jeg heldigvis klart, sier han.

jOHANSEN3

Johansen har vært en komet for Strømsgodset i eliteserien i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ble brukt på kanten

Vardøværingen spilte seg raskt inn i A-troppen til Bodø/Glimt, og har spilt på samtlige ungdomslandslag for Norge siden han var femten år.

Fotballkarrieren gikk tilsynelatende bare en vei, men i den siste tiden i Glimt møtte Johansen motstand for første og foreløpig siste gang i karrieren. Han satt mye på benken, og innrømmer at det delvis var selvforskyldt.

– Jeg var en del uenig med treneren. Jeg ble brukt som kantspiller, og det trivdes jeg ikke med, sier han, og utdyper:

– Jeg begynte å gi mer «f» i fotball, rett og slett. Jeg var våken lenger om kveldene, begynte å spise det jeg ville og gjøre alt det der som en proff fotballspiller ikke skal gjøre.

Iversen husker godt denne perioden.

– Stefan fikk det litt vanskelig. Han er verdens hyggeligste fyr, men han er ikke typen som lar seg styre. Han gjør alltid det han selv mener er best. Noen vil si at sånne typer er «uncoachable», men jeg ser på det som en av hans store styrker. Sånn er de fleste enere. Som for eksempel nettopp Zlatan, sier han.

Johansen var ikke langt unna å gi opp fotballdrømmen, men redningen kom da Strømsgodset plutselig ville ha ham og hans gode kamerat Anders Konradsen til klubben.

– Det ble en ny frisk. Jeg fikk en trener som hadde troen på meg, og som hjalp meg til å bli omskolert til midtbanespiller. I tillegg spilte Godset en fotball jeg synes er mye bedre, forteller han.

Nå regnes han som en av eliteseriens beste spillere, og som en av hovedårsakene til at Strømsgodset er midt i gullstriden. Johansen var også god da Norge sikret bronse i U21-EM i sommer. Ryktene skal ha det til at han følges av flere storklubber fra både Premier League og tysk Bundesliga.

Johansen er imidlertid lei av å svare på spørsmål om en eventuell proffkarriere.

Etterlengtet

– Jeg lover å fortelle det hvis det skjer noe, gjentok han tålmodig med et smil til alle journalistene som ville prate med ham om det i Stockholm.

Egil «Drillo» Olsen har ventet litt med å inkludere Johansen i A-landslagstroppen, men nå mener han unggutten er klar for de store utfordringene.

– Stefan har mye av det vi har savnet litt på Norges midtbane. Først og fremst kreativiteten, kombinert med en veldig bra løpsstyrke, sier landslagstreneren.

Olsen nikker bekreftende på spørsmål om han tror Johansen får være med videre på landslaget i høst. Da begynner alvoret med VM-kvalifiseringskamper mot Kypros og Sveits.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal