NRK Meny
Normal

– Mange lærere har revet seg i håret på grunn av meg

STOCKHOLM (NRK.no): Fotball har alltid vært det eneste som har stått i hodet på Stefan Johansen. Da stjerneskuddet ble oppdaget allerede som 12-åring, tenkte talentspeideren umiddelbart på Zlatan Ibrahimovic.

johansen

Stefan Johansen ser fram til å få sin første landskamp for Norge mot Sverige i kveld.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– He, he. Jeg var spiss på den tiden, så kanskje det var derfor han tenkte på Zlatan, sier Stefan Johansen.

Johansen2

Johansen ble sammenlignet med Zlatan Ibrahimovic som ung.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Onsdag kveld får Strømsgodset-spilleren sin A-landslagsdebut mot nettopp den svenske superstjernen Zlatan Ibrahimovic. Norge møter Sverige i treningskamp på Friends Arena i Stockholm, og Egil Olsen sender Johansen rett inn i startoppstillingen.

– Det er bare artig. Jeg er ikke her for å nyte det, men for å gripe sjansen jeg har fått, slår han fast.

Opplevd drømmen

Johansen er som nordlendinger flest, han snakker rett fra levra. På underarmen har han tatovert «To win is not everything. It's the only thing». Over bicepsen ruver en gigantisk gullkrone. Han er stjerneskuddet i norsk fotball.

– Drømmen min går i oppfyllelse nå, konkluderer han.

22-åringen har visst «hele livet» at det var fotballspiller han skulle bli. Han er fortsatt ung, men har levd som en profesjonell idrettsutøver i over et tiår allerede.

Som fjortenåring skjønte han at han måtte reise fra fødebyen Vardø om han skulle nå målene sine. Familien tok et noe drastisk valg og ble med på flyttelasset til Bodø.

Johansen peker ut denne avgjørelsen som helt sentral for at han i dag er god nok til å representere Norge.

– Ikke noe vondt mot Vardø, men det er ikke de samme mulighetene for å satse der. Jeg er veldig glad for at mamma ville bli med meg til Bodø den gangen, sier han.

Mest komplett

Johansen ble nemlig oppdaget av Bodø/Glimt allerede som 12-åring, av klubbens mangeårige spillerutvikler og talentspeider Øyvind Iversen. Iversen glemmer aldri første gang han så Johansen i aksjon.

– Altså, han var jo veldig ung, men jeg tenkte på Zlatan med det samme jeg så ham. Han hadde akkurat det samme geniale over seg. Stefan er den mest komplette spilleren jeg noen gang har hatt med å gjøre, sier Iversen.

Spillerutvikleren jobbet med Johansen i mange år, og forteller om en sjeldent ambisiøs tenåring.

– Stefan var ekstremt strukturert med treningen helt fra han var veldig ung. På den måten skilte han seg ut fra de fleste andre på samme alder, forteller Iversen.

Johansen bekrefter at det stemmer.

– Ja, fotballen har alltid kommet først. Det var det eneste som sto i hodet på meg. Det er mange lærere som har revet seg i håret på grunn av meg. De var frustrerte over at jeg ikke var mer interessert i skolen. Men jeg ville bare bli fotballspiller, og det har jeg heldigvis klart, sier han.

jOHANSEN3

Johansen har vært en komet for Strømsgodset i eliteserien i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ble brukt på kanten

Vardøværingen spilte seg raskt inn i A-troppen til Bodø/Glimt, og har spilt på samtlige ungdomslandslag for Norge siden han var femten år.

Fotballkarrieren gikk tilsynelatende bare en vei, men i den siste tiden i Glimt møtte Johansen motstand for første og foreløpig siste gang i karrieren. Han satt mye på benken, og innrømmer at det delvis var selvforskyldt.

– Jeg var en del uenig med treneren. Jeg ble brukt som kantspiller, og det trivdes jeg ikke med, sier han, og utdyper:

– Jeg begynte å gi mer «f» i fotball, rett og slett. Jeg var våken lenger om kveldene, begynte å spise det jeg ville og gjøre alt det der som en proff fotballspiller ikke skal gjøre.

Iversen husker godt denne perioden.

– Stefan fikk det litt vanskelig. Han er verdens hyggeligste fyr, men han er ikke typen som lar seg styre. Han gjør alltid det han selv mener er best. Noen vil si at sånne typer er «uncoachable», men jeg ser på det som en av hans store styrker. Sånn er de fleste enere. Som for eksempel nettopp Zlatan, sier han.

Johansen var ikke langt unna å gi opp fotballdrømmen, men redningen kom da Strømsgodset plutselig ville ha ham og hans gode kamerat Anders Konradsen til klubben.

– Det ble en ny frisk. Jeg fikk en trener som hadde troen på meg, og som hjalp meg til å bli omskolert til midtbanespiller. I tillegg spilte Godset en fotball jeg synes er mye bedre, forteller han.

Nå regnes han som en av eliteseriens beste spillere, og som en av hovedårsakene til at Strømsgodset er midt i gullstriden. Johansen var også god da Norge sikret bronse i U21-EM i sommer. Ryktene skal ha det til at han følges av flere storklubber fra både Premier League og tysk Bundesliga.

Johansen er imidlertid lei av å svare på spørsmål om en eventuell proffkarriere.

Etterlengtet

– Jeg lover å fortelle det hvis det skjer noe, gjentok han tålmodig med et smil til alle journalistene som ville prate med ham om det i Stockholm.

Egil «Drillo» Olsen har ventet litt med å inkludere Johansen i A-landslagstroppen, men nå mener han unggutten er klar for de store utfordringene.

– Stefan har mye av det vi har savnet litt på Norges midtbane. Først og fremst kreativiteten, kombinert med en veldig bra løpsstyrke, sier landslagstreneren.

Olsen nikker bekreftende på spørsmål om han tror Johansen får være med videre på landslaget i høst. Da begynner alvoret med VM-kvalifiseringskamper mot Kypros og Sveits.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal