NRK Meny
Normal

– Magnus er ikke favoritt

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsen (23) er tidenes høyest ratede sjakkspiller, men i sin første turnering etter VM mener enkelte at det er en annen som er forhåndsfavoritten.

Levon Aronian og Magnus Carlsen

Verdens to beste sjakkspillere, Magnus Carlsen og Levon Aronian, lo og vitset under onsdagens pressekonferanse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

  • Få oppdateringer fra Zürick Chess Challenge og chat med NRK.nos sjakkekspert fra kl. 15.00!

– Jeg mener det er nokså åpent hvem som som kommer til å vinne turneringen. Det er ingen selvfølge at Magnus er favoritt, sier stormester Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Torsdag starter storturneringen i Zürich for alvor med klassisk sjakk, og Magnus Carlsen åpner med en av de antatt letteste kampene, med hvitt mot veteranen Boris Gelfand.

Men Carlsen skal være bra skjerpet for å vinne turneringen, for ingen av motstanderne er dårligere enn nummer ni i verden.

Armensk formspiller

Boris Gelfand

Boris Gelfand under onsdagens lynsjakk. Torsdag møter han Magnus Carlsen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Faktisk er den antatt svakeste motstanderen selveste Vishwanathan Anand – altså er alle motspillerne i teorien sterkere enn Carlsens VM-motstander fra India.

– Jeg tror det blir jevnt. Fabiano Caruana har ofte hatt et godt tak på Magnus, de har omtrent lik score i innbyrdes partier. Dessuten mener jeg Levon Aronian er den største favoritten på forhånd, sier Leif Erlend Johannessen.

Johannessen følger sjakkverdenen tett, blant annet som sjakkforfatter og ekspert for Nettavisen, og da NRK.no snakket med ham før turneringen i Zürich, pekte han nemlig på en armener som den store formspilleren i feltet.

Levon Aronian, verdenstoeren bak Magnus Carlsen, har spilt fantastisk sjakk i det siste. Den sympatiske og imøtekommende 31-åringen fikk sjakkverdenen til å finne fram superlativene da han knuste resten av sjakkeliten i Nederland i forrige uke.

– Jeg spilte bra der, sier Aronian beskjedent.

Delt førsteplass

Onsdag tok han delt førsteplass med Carlsen i lynsjakken som åpnet turneringen. Dermed får både Carlsen og Aronian et ekstra parti med hvite brikker.

– Det blir ikke bedre enn å spille mot et så sterkt felt, sier en smilende og rolig Levon Aronian til NRK.no.

– Jeg er spent. Det er et stort privilegium å få spille i en så prestisjefull turnering, fortsetter armeneren.

Formspilleren til tross – ikke alle er enige i at Aronian er favoritt i turneringen. NRK.no snakket Norges nest beste spiller, Jon Ludvig Hammer, før turneringen. Han var ikke i tvil om hvem som er favoritt i Sveits.

– Magnus er alltid favoritt i de turneringene han stiller opp i, sier Hammer kontant.

Carlsen innrømmet før turneringen at han var rusten, men kom seg skikkelig i gang midt i lynsjakk-runden på onsdag. Han er spent foran det første «vanlige» sjakkpartiet torsdag formiddag.

– Det blir bare å kjøre på. Hvit mot Gelfand er veldig interessant, men også en jeg har hatt godt tak på tidligere. Så det er alle tiders mulighet til å få en god start, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Siste nytt

  • Curling-tap mot Sveits

    Thomas Ulsrud og hans lag tapte 6-8 for vertsnasjonen Sveits i andre kampe i curling- EM. Tidlegare i dag opna Norge med 11-3 over Russland.

    Neste kamp går mot Nederland søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal