Hopp til innhold

Pettersen ønsker mer mental trening for håndballherrene

Mental trening for de norske håndballherrene må til for å vippe flere jevne håndballkamper Norges vei. Det mener tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen.

Video -Den mentale treninga er viktig

Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener Gunnar Pettersen.

Gunnar Pettersen i vanlig stil på sidelinjen.

Tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen lar seg imponere av de norske håndballherrene som spiller jevnt med toppnasjoner, men mener mental trening må til for å vippe flere kamper Norges vei i sluttminuttene.

Foto: Thomas Fosse / SCANPIX

Håndball-målvakt Ole Erevik

Landslagskeeper Ole Erevik er enig i at laget har litt å jobbe med for å holde hodet kaldt i avgjørende situasjoner.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Johnny Jensen

Det gjelder ikke å bli stressa i sluttminuttene, mener Johnny Jensen .

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Onsdag kveld tapte de norske håndballherrene mot Island etter nervepirrende sluttminutter. Norge hadde vært det førende laget gjennom store deler av kampen, men i de siste minuttene glapp seieren for Norge.

Slike ergerlige tap har det vært flere av for Norge i mesterskap de siste årene.

– Veldig mye av det som skal avgjøres i idrett er mentalt betinget, det må være helt på topp. Der har vi litt å gå på. Jeg tror lagidrett i større grad må involvere fagfolk på det mentale, sier Gunnar Pettersen til NRK.

Ønsker kontinuitet

I forbindelse med mesterskap bruker herrelandslaget mental trener. Det er ofte spillernes første møte med en slik fagperson.

– Det holder ikke, mener Pettersen, og fortsetter:

– Det må være kontinuitet i jobbinga med det mentale. En mental trener må være til stede på flere av landslagssamlingene, og må ha kontakt med spillerne mellom samlinger. Da kan vi få dreid tendensen vi nå er inni i, som gjør at vi kanskje for ofte taper i de avgjørende fasene, mener Pettersen.

Ikke helsvart

Pettersen mener flere av spillerne vil ha interesse av slik type trening.

– Jeg tror en del av spillerne ser behov for det, og ikke minst som lag ser de nå at den siste biten mangler. Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener han.

Tross problemer i sluttminuttene, mener Pettersen laget likevel viser mental styrke.

– Laget setter seg gang på gang i vinnerposisjon mot de beste lagene i verden. Du må være ganske sterk i hodet for i det hele tatt å komme i den posisjonen, sier han.

– Må lære av feil

Landslagskeeper Ole Erevik var mektig forbannet etter tapet mot Island torsdag. Han sier seg enig i at det kan gjøres forbedringer når det gjelder den mentale biten hos landslagsspillerne.

– Jeg kan til en viss grad være enig i at det mangler litt klokhet og «coolness» akkurat i de avgjørende øyeblikkene, sier han til NRK.

Landslagsveteran Johnny Jensen mener det er viktig at det norske laget tar lærdom av det som gikk galt i kampen mot Island.

– Vi må legge bort feilene og kanskje spille ballen helt til det blir passivt eller får en bedre avslutningsmulighet. Det gjelder ikke å bli stressa, sier han.

Siste nytt

  • 13-åring med rekord – debuterte som proffspiller i USA

    Da'vian Kimbrough har satt ny rekord i USA som yngste fotballspiller på proffnivå. Han kom på banen i en alder av bare 13 år og vel sju måneder.

    Det skjedde for Sacramento Republic på andre nivå. 180 centimeter høye Kimbrough ble byttet inn etter 87 minutter i 2-0-seieren over Las Vegas Lights.

    Ifølge The Athletic kom han til Sacramentos akademi som 11-åring. Angriperen er tilgjengelig for landslagsspill både for USA og Mexico. Han har bøttet inn mål på yngrelag, ofte i kamper mot spillere to-tre år eldre enn ham selv.

  • Beckham åpner opp: «Klinisk depressiv og knust» etter rødt kort i fotball-VM

    David Beckham og kona Victoria åpner opp om en meget tøff tid etter at fotballspilleren ble utvist i en VM-kamp for England i 1998.

    Beckham fikk det røde kortet mot Argentina etter å ha sparket mot Diego Simeone. England ble slått ut av mesterskapet på straffespark mot argentinerne.

    Onsdag slippes de første episodene i en Netflix-serie der Beckhams karriere er satt under lupen.

    – Han var deprimert, absolutt klinisk deprimert. Og helt knust, sier kona Victoria om det som hendte i etterkant av 1998-VM.

    Beckham ble utsatt for voldsom kritikk i hjemlandet etter hendelsen. – Jeg skulle ønske det fantes en pille som kunne radere ut minnene om det, sier Beckham selv.

    Han innrømmer i Netflix-serien at han gjorde en «dum feil som endret livet mitt».

    Leagues Cup - Group J - Inter Miami v Atlanta United
    Foto: MARCO BELLO / Reuters
  • Wada med tramadol-advarsel – rett inn på forbudslisten

    Antidopingbyrået Wada har godkjent forbudslisten for neste år. Et mye brukt smertestillende preparat får stor oppmerksomhet.

    Tramadol, som er meget sterkt smertelindrende, har vært forbudt i sykkelsporten siden 2019. Fra 1. januar neste år vil dette gjelde alle idretter.

    Wada melder om at byrået har observert stadig mer omfattende bruk av tramadol de siste årene, blant annet gjelder dette i sykling, rugby og fotball. Middelet kom på overvåkingslisten i 2012.

    I en pressemelding bruker Wada mye plass til å omtale farene ved bruk av tramadol.

    Stoffet er klassifisert som narkotika i mange land, også i Norge. Wada-finansiert forskning har bekreftet at tramadol har potensial til å øke fysisk prestasjon i idrett.

    Tollbeslag
    Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste