Pettersen ønsker mer mental trening for håndballherrene

Mental trening for de norske håndballherrene må til for å vippe flere jevne håndballkamper Norges vei. Det mener tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen.

Video -Den mentale treninga er viktig

Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener Gunnar Pettersen.

Gunnar Pettersen i vanlig stil på sidelinjen.

Tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen lar seg imponere av de norske håndballherrene som spiller jevnt med toppnasjoner, men mener mental trening må til for å vippe flere kamper Norges vei i sluttminuttene.

Foto: Thomas Fosse / SCANPIX

Håndball-målvakt Ole Erevik

Landslagskeeper Ole Erevik er enig i at laget har litt å jobbe med for å holde hodet kaldt i avgjørende situasjoner.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Johnny Jensen

Det gjelder ikke å bli stressa i sluttminuttene, mener Johnny Jensen .

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Onsdag kveld tapte de norske håndballherrene mot Island etter nervepirrende sluttminutter. Norge hadde vært det førende laget gjennom store deler av kampen, men i de siste minuttene glapp seieren for Norge.

Slike ergerlige tap har det vært flere av for Norge i mesterskap de siste årene.

– Veldig mye av det som skal avgjøres i idrett er mentalt betinget, det må være helt på topp. Der har vi litt å gå på. Jeg tror lagidrett i større grad må involvere fagfolk på det mentale, sier Gunnar Pettersen til NRK.

Ønsker kontinuitet

I forbindelse med mesterskap bruker herrelandslaget mental trener. Det er ofte spillernes første møte med en slik fagperson.

– Det holder ikke, mener Pettersen, og fortsetter:

– Det må være kontinuitet i jobbinga med det mentale. En mental trener må være til stede på flere av landslagssamlingene, og må ha kontakt med spillerne mellom samlinger. Da kan vi få dreid tendensen vi nå er inni i, som gjør at vi kanskje for ofte taper i de avgjørende fasene, mener Pettersen.

Ikke helsvart

Pettersen mener flere av spillerne vil ha interesse av slik type trening.

– Jeg tror en del av spillerne ser behov for det, og ikke minst som lag ser de nå at den siste biten mangler. Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener han.

Tross problemer i sluttminuttene, mener Pettersen laget likevel viser mental styrke.

– Laget setter seg gang på gang i vinnerposisjon mot de beste lagene i verden. Du må være ganske sterk i hodet for i det hele tatt å komme i den posisjonen, sier han.

– Må lære av feil

Landslagskeeper Ole Erevik var mektig forbannet etter tapet mot Island torsdag. Han sier seg enig i at det kan gjøres forbedringer når det gjelder den mentale biten hos landslagsspillerne.

– Jeg kan til en viss grad være enig i at det mangler litt klokhet og «coolness» akkurat i de avgjørende øyeblikkene, sier han til NRK.

Landslagsveteran Johnny Jensen mener det er viktig at det norske laget tar lærdom av det som gikk galt i kampen mot Island.

– Vi må legge bort feilene og kanskje spille ballen helt til det blir passivt eller får en bedre avslutningsmulighet. Det gjelder ikke å bli stressa, sier han.

Sportsnyheter

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP
 • Karlsson trapper opp treningen

  Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson (22) har økt treningsmengden etter at en sliten og overbelastet kropp tvang henne til å roe ned i august.

  Karlsson har dessuten slitt med en forkjølelse den siste tiden. Det gjorde henne til et usikkert kort til det svenske landslagets høydesamling i franske Font Romeu, men nå er hun på plass i de franske Pyreneene.

  – Hun følger planen som er lagt, sa landslagslege Per Andersson på et digitalt pressetreff torsdag.

  – Hun kom ned senere enn de andre og trente individuelt i begynnelsen. Hun har trappet opp, og det ser bra ut, sier landslagssjef Anders Byström.

  Frida Karlsson
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Fikk sparken i Nottingham Forest

  Nottingham Forest er i poengnød på nivå to i engelsk fotball. Laget står med kun ett poeng på sine sju første kamper i mesterskapsserien. Torsdag fikk derfor manager Chris Hughton sparken. Han har vært manager i klubben siden oktober i fjor.

  Chris Hughton
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal