Hopp til innhold

Pettersen ønsker mer mental trening for håndballherrene

Mental trening for de norske håndballherrene må til for å vippe flere jevne håndballkamper Norges vei. Det mener tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen.

Video -Den mentale treninga er viktig

Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener Gunnar Pettersen.

Gunnar Pettersen i vanlig stil på sidelinjen.

Tidligere landslagstrener Gunnar Pettersen lar seg imponere av de norske håndballherrene som spiller jevnt med toppnasjoner, men mener mental trening må til for å vippe flere kamper Norges vei i sluttminuttene.

Foto: Thomas Fosse / SCANPIX

Håndball-målvakt Ole Erevik

Landslagskeeper Ole Erevik er enig i at laget har litt å jobbe med for å holde hodet kaldt i avgjørende situasjoner.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Johnny Jensen

Det gjelder ikke å bli stressa i sluttminuttene, mener Johnny Jensen .

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Onsdag kveld tapte de norske håndballherrene mot Island etter nervepirrende sluttminutter. Norge hadde vært det førende laget gjennom store deler av kampen, men i de siste minuttene glapp seieren for Norge.

Slike ergerlige tap har det vært flere av for Norge i mesterskap de siste årene.

– Veldig mye av det som skal avgjøres i idrett er mentalt betinget, det må være helt på topp. Der har vi litt å gå på. Jeg tror lagidrett i større grad må involvere fagfolk på det mentale, sier Gunnar Pettersen til NRK.

Ønsker kontinuitet

I forbindelse med mesterskap bruker herrelandslaget mental trener. Det er ofte spillernes første møte med en slik fagperson.

– Det holder ikke, mener Pettersen, og fortsetter:

– Det må være kontinuitet i jobbinga med det mentale. En mental trener må være til stede på flere av landslagssamlingene, og må ha kontakt med spillerne mellom samlinger. Da kan vi få dreid tendensen vi nå er inni i, som gjør at vi kanskje for ofte taper i de avgjørende fasene, mener Pettersen.

Ikke helsvart

Pettersen mener flere av spillerne vil ha interesse av slik type trening.

– Jeg tror en del av spillerne ser behov for det, og ikke minst som lag ser de nå at den siste biten mangler. Mental trening er like viktig som fysisk trening, og den forståelsen mangler vi foreløpig i norsk håndball, mener han.

Tross problemer i sluttminuttene, mener Pettersen laget likevel viser mental styrke.

– Laget setter seg gang på gang i vinnerposisjon mot de beste lagene i verden. Du må være ganske sterk i hodet for i det hele tatt å komme i den posisjonen, sier han.

– Må lære av feil

Landslagskeeper Ole Erevik var mektig forbannet etter tapet mot Island torsdag. Han sier seg enig i at det kan gjøres forbedringer når det gjelder den mentale biten hos landslagsspillerne.

– Jeg kan til en viss grad være enig i at det mangler litt klokhet og «coolness» akkurat i de avgjørende øyeblikkene, sier han til NRK.

Landslagsveteran Johnny Jensen mener det er viktig at det norske laget tar lærdom av det som gikk galt i kampen mot Island.

– Vi må legge bort feilene og kanskje spille ballen helt til det blir passivt eller får en bedre avslutningsmulighet. Det gjelder ikke å bli stressa, sier han.

Siste nytt

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Wiklund med ny verdenscupseier

  Ragne Wiklund er fortsatt ubeseiret på 3000 meter i vinterens verdenscup på skøyter.

  Fredag klokket hun inn til 4.06,69 i Polen.

  Seieren var Wiklunds åttende i verdenscupen totalt. Hun har vunnet samtlige tre løp som har vært på 3000 meter hittil i sesongen.

  Forrige måned var hun øverst på pallen i Obihiro (Japan) og Beijing (Kina).

  Wiklund slo Marijke Groenewoud fra Nederland med 34 hundredels sekund tross en litt svak sisterunde. Det er andre gang på rad at hun vinner 3000-meteren i Tomaszow Mazowiecki.

  – Hun er litt ut av det på oppløpet, men det holder inn, sa VGTVs skøytekommentator Ida Njåtun under sendingen.

  (©NTB)

  Ragne Wiklund smiler etter målgang
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal