Normal

– Hvis utøvere skal stå frem må det brenne under beina på dem

Inge Andersen opplyser at Steffen Kjærgaard ble presset fra flere kanter til å innrømme dopingmisbruket. Professor Gunnar Breivik mener slikt press må til om andre som skulle ha brukt doping tilstår.

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Inge Andersen berømmer Harald Tiedemann Hansen for arbeidet sykkelpresidenten har gjort etter at dopingmistankene mot Steffen Kjærgaard vokste. Presset endte med at den tidligere norske proffsyklisten tilstod dopingmisbruk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

NIFs generalsekretær Inge Andersen

NIFs generalsekretær Inge Andersen er klar på at om det finnes flere dopinghistorier i norsk sykkelsport, må de opp på bordet nå.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tirsdag innrømmet proffsyklist Steffen Kjærgaard at han misbrukte doping i sin karriere. Nordmannens innrømmelser har fått det norske sykkelmiljøet til å kreve at om det finne flere historier om doping, må de opp og frem nå.

– Vi har ved flere anledninger vært tydelig på at dersom det finnes historier i sykkelsporten i Norge, må de opp på bordet og frem i lyset slik at Antidoping Norge kan ta tak i dette, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund til NRK.

– Må presses

Kjærgaard fortalte i går om hemmeligheten han har holdt på i 15 år. Han åpnet pressekonferansen med å si at USADAs rapport mot Lance Armstrong gjorde at han nå var nødt til å stå frem med sin historie.

Gunnar Breivik, professor ved Norges Idrettshøgskole, mener lignende press må til om andre som skulle ha brukt doping skal tilstå.

– Hvis utøvere skal stå frem må det brenne under beina på dem ved at folk som har vært tett rundt dem blir avslørt, og de selv føler at de ikke har noe valg, sier Breivik til NRK.

– Jeg tror ikke det kommer av seg selv, her er det mye motstand. Det må være et eller annet press som kommer frem. At de som har vært tett opptil dem i karrieren blir avslørt og system rakner, slik som rundt Armstrong. Det er lite sannsynlig at de på egenhånd skal stå fram, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Intervju med Gunnar Breivik som er professor i samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole.

Breivik: - For at utøvere skal stå fram så må det brenne under beina på de

Kjærgaard ble presset

Generalsekretær Andersen forteller til VG at presset fra idrettsledere nok førte til at Kjærgaard følte han måtte fortelle sin historie. Dette bekreftet generalsekretæren da han gjestet NRKs Morgennytt tirsdag.

– Jeg har hele tiden snakket med Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresidenten). Han skal berømmes for å ha stått med rak rygg. Som Kjærgaards arbeidsgiver er det han som har tatt samtalene, sier Andersen til NRK.

– Presset har kommet fra flere hold etter opprullingen rundt Armstrong. Det har kommet fra norsk sykkelsport og norsk idrett gjennom at idrettspresidenten og jeg har vært tydelig i våre budskap inn mot Norges Cykleforbund, sier generalsekretæren.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen er gjest i Morgennytt.

Inge Andersen berømmer sykkelpresident Harald Tiedemann Hansens arbeid i Kjærgaar-saken.

Innrømmelsen kom mandag

Tiedemann Hansen fortalte under tirsdagens pressekonferanse når mistankene om at Kjærgaard hadde dopet seg kom.

– Det er vanskelig å mistenke noen, men når Steffen kommer ut og sier at han har tatt sprøyter uten å vite innholdet, hadde vi en vemmelig følelse, sa sykkelpresidenten.

Etter det generalsekretær Andersen betegner som press fra flere kanter, kom Kjærgaards innrømmelse til Norges Cykleforbund mandag kveld.

– Det var selvfølgelig en stor skuffelse, men vi er glad for at han kom med sannheten. Det var to ting vi sa til ham da. Den ene var at dette skulle frem på en pressekonferanse. Det andre var at han skal kontakte Antidoping Norge, fortalte Tiedemann Hansen.

Siste nytt

 • Norge klatrer på FIFA-rankingen

  Riktignok bare én plass, men det betyr 52. plass i den ferske rankingen. Etter seier over Kypros og tap mot Bulgaria i nasjonsligaen blir det forsiktig framgang for Lars Lagerbäcks menn. Bulgaria klatrer på sin side tre plasser og er best plassert av Norges gruppemotstandere på 44.-plass.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Kypros
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Rangers-tap uten Zuccarello

  To kamper ut i sesongoppkjøringen har Mats Zuccarello fortsatt til gode å være på isen for New York Rangers. Mye tyder på at den nye Rangers-treneren David Quinn ikke vil bruke Zuccarello og flere av de øvrige veteranene for hardt i sesongoppkjøringen.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Hök
 • Ramos slo Scholes' versting-rekord

  Real Madrids Sergio Ramos pådro seg onsdag sitt 37. gule kort i mesterligaen. Det er rekord, melder Marca.

  Foran onsdagens kamp delte Ramos rekorden med tidligere Manchester United-spiller Paul Scholes med 36 gule.

  Sergio Ramos
  Foto: PAUL HANNA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg