NRK Meny
Normal

– Liker ikke avsnittet om unormale blodverdier

Leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, mener den tidligere dopingjegeren Mads Drange burde ha orientert ham hvis han har oppdaget noe unormalt.

Anders Solheim

Leder av Antidoping Norge Anders Solheim reagerer på deler av innholdet i boken «Den store dopingbløffen».

Foto: NTB Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

Det var i 2007 at den tidligere dopingjegeren Mads Drange gjorde de angivelige dopingfunnene han forteller om i boken «Den store dopingbløffen».

Mads Drange

Bokforfatteren Mads Drange.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Drange hadde fått i oppgave å sette opp et nasjonalt blodprofilprogram, og begynte av den grunn å undersøke bloddata fra norske utøvere.

Noen av profilene viste unormale variasjoner over tid – noe som kan være tegn på bruk av EPO eller blodoverføring. Noen av disse utøverne skal ifølge Drange fortsatt være aktive.

– Hører ikke hjemme i en slik bok

Allerede før boken kommer ut har den skapt debatt, og leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, rykket ut onsdag kveld for å kommentere boken.

– Først og fremst vil jeg si at mye av det han skriver i boka er riktig. Jeg har ikke lest hele boka, men store deler av den. Det jeg ikke liker, og som etter min mening ikke hører hjemme i en slik bok, er enkelte interne forhold som han omtaler, sier han og legger til:

– Det går først og fremst på det avsnittet om handler om funn av unormale blodverdier som kan indikere doping. Det han skriver går tilbake til interne dokumenter i Antidoping Norge, sier han.

– Sitter ikke på dokumenter

Han sier også at Drange burde kommet videre til ham som leder av ADN, dersom han så noe unormalt som kunne indikere doping og videre kunne føre til at det ble reist sak.

– Men det er ikke slik at vi i Antidoping Norge sitter på dokumenter som viser at utøvere er dopet uten å gå videre med det. Dersom vi har holdbare beviser, reiser vi sak, som i tilfellet med Erik Tysse, sier Solheim.

Solheim innrømmer at antidopingarbeidet i Norge kan bli bedre.

– Vi er enig i mange av hans betraktninger om at antidopingarbeidet bør bli bedre, sier han, og nevnte blant andre Lance Armstrong-saken og Marion Jones som eksempel.

– Vi skulle gjerne sett at det hadde gått fortere og at vi hadde kommet lenger i antidopingarbeidet enn det vi har gjort. Jeg opplever at han ønsker å sette fokus på det som fungerer og det som ikke fungerer i antidopingarbeidet, både nasjonalt og internasjonalt, sier Solheim.

Langrennsmiljøet reagerer

Boka har onsdag skapt sterke reaksjoner i det norske langrennsmiljøet.

– Jeg synes det er litt spesielt å henge ut en hel idrettsnasjon i ei bok der han ikke nevner navn, men sier at noen norske idrettsutøvere mest sannsynlig er dopet, sier Eldar Rønning til NRK.no.

Også Martin Johnsrud Sundby reagerer sterkt på påstandene i boken.

– Jeg tror at så ofte som jeg blir testet, og så ofte jeg ser andre blir testet, er det umulig å dope seg uten å bli tatt.
Siste nytt

  • NIF betalte 850.000 for omtale

    Norges Idrettsforbund betalte om lag 850.000 kroner for en avtale med nettsiden nettstedet Around the Rings i forkant av ungdoms-OL, skriver VG. Skribentparet Ed og Sheila Hula hadde som oppgave å skrive om arrangementet.

    – Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet, sier Niels Røyne i Norges Idrettsforbund til avisen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal