– Legene klør seg i hodet og skjønner ikke at jeg fortsatt lever

STAVANGER (NRK): Jan Arthur Aune (45) mangler én arm, én lunge og skulle ha vært død tre ganger. Men i NM-veka kjemper han mot funksjonsfriske.

Jan Arthur Aune

LYNRASK: En håndbakkamp varer oftest i ett til to sekunder.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han var en svært habil styrkeløfter, og konkurrerte i både løping, styrkeløft og strongman. Men en trafikkulykke snudde livet hans opp ned.

– Det var en bilulykke, motorsykkel mot bil. Armen ble revet av i kollisjonen. Jeg lå tre og en halv måned på sykehus. De tre første ukene lå jeg i koma, sier Jan Arthur Aune til NRK.

Etter ulykken har legene fortalt at han egentlig skulle ha vært død – tre ganger!

– Motorsykkelen smalt inn fronten i en møtende bil, og armen ble revet av da den festet seg i takstativet. De fleste hadde omkommet av sammenstøtet, men musklene var så sterke, og reddet meg.

– Etter sammenstøtet ble han liggende med store blødninger. Aune forteller at han mistet fire liter blod, rundt 80 prosent av blodet i kroppen. Men hjertet hans var så sterkt at det klarte å slå, selv med bare én liter blod igjen.

– På sykesengen etter ulykken fikk jeg infeksjon i armen. Den var sterk nok til at den – egentlig – skulle vært dødelig.

– Legene klør seg i hodet og skjønner ikke at jeg fortsatt lever, sier han.

Startet med håndbak

– Da var jeg så langt nede som jeg kunne ha vært. Jeg gikk fra å være supermann til å være helt hjelpeløs, jeg trengte hjelp til absolutt alt. Det er en omstilling som kan knekke de tøffeste, sier Aune.

Men han nektet å bli liggende. Han var forespeilet 9–18 måneder på sykehus, men var ute etter tre og en halv måned.

Da var høyrearmen amputert. Han er lam i halve overkroppen, og har kun én lunge. Høyrebeinet ble så kvestet i kollisjonen, og skulle egentlig amputeres. Men legene klarte å sette sammen restene av høyrebeinet, som nå er litt kortere enn tidligere.

Først forsøkte han å fortsette med styrkeløft, men med én arm, én lunge og et litt kortere høyrebein ble det for krevende Da ble håndbak løsningen.

Jan Arthur Aune

HOLDER SEG FAST: Motstanderen holder seg fast i en stolpe, noe som har veldig mye å si i kampen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Nordisk mester

Aune føler seg heldig over alt han får oppleve, som for eksempel i Stavanger under NM-veka. Det har sendt ham til EM, der han oppnådde en femteplass. Han er også nordisk mester for parautøvere.

Jan Arthur Aune

ÉN ARM: Jan Arthur Aune bryter mot funksjonsfriske under NM-veka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er enkelte ting jeg ikke får til, for eksempel med sidepress og baktrykk. Det er helt essensielt i håndbak. Men jeg synes at jeg fikser det ganske greit; jeg finner motivasjon i stadig å bli bedre.

Selv om kroppen bruker lengre tid på å restituere seg etter ulykken, vil han så gjerne komme seg ut. Han deltar ofte på løp i fjellet, sykler og går på rulleskøyter.

– Det eneste jeg ikke får til er å ro. Da ror jeg bare i ring, sier han med en herlig selvironisk tone og ler.

 • Se NM-veka direkte her.

Siste nytt

 • Zlatan sette klubbrekord

  Med hattrick mot Sporting Kansas er Zlatan Ibrahimovic oppe i 26 mål på 25 kampar for LA Galaxy denne sesongen. Galaxy vann kampen 7-2.

  Med sigeren klatra Galaxy til femteplass på tabellen, og sluttspelet er no innan rekkevidde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Kelvin Kuo / Reuters
 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa, og fekk 190.000 dollar for det. Turneringa blei suverent vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal