– Legene klør seg i hodet og skjønner ikke at jeg fortsatt lever

STAVANGER (NRK): Jan Arthur Aune (45) mangler én arm, én lunge og skulle ha vært død tre ganger. Men i NM-veka kjemper han mot funksjonsfriske.

Jan Arthur Aune

LYNRASK: En håndbakkamp varer oftest i ett til to sekunder.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Han var en svært habil styrkeløfter, og konkurrerte i både løping, styrkeløft og strongman. Men en trafikkulykke snudde livet hans opp ned.

– Det var en bilulykke, motorsykkel mot bil. Armen ble revet av i kollisjonen. Jeg lå tre og en halv måned på sykehus. De tre første ukene lå jeg i koma, sier Jan Arthur Aune til NRK.

Etter ulykken har legene fortalt at han egentlig skulle ha vært død – tre ganger!

– Motorsykkelen smalt inn fronten i en møtende bil, og armen ble revet av da den festet seg i takstativet. De fleste hadde omkommet av sammenstøtet, men musklene var så sterke, og reddet meg.

– Etter sammenstøtet ble han liggende med store blødninger. Aune forteller at han mistet fire liter blod, rundt 80 prosent av blodet i kroppen. Men hjertet hans var så sterkt at det klarte å slå, selv med bare én liter blod igjen.

– På sykesengen etter ulykken fikk jeg infeksjon i armen. Den var sterk nok til at den – egentlig – skulle vært dødelig.

– Legene klør seg i hodet og skjønner ikke at jeg fortsatt lever, sier han.

Startet med håndbak

– Da var jeg så langt nede som jeg kunne ha vært. Jeg gikk fra å være supermann til å være helt hjelpeløs, jeg trengte hjelp til absolutt alt. Det er en omstilling som kan knekke de tøffeste, sier Aune.

Men han nektet å bli liggende. Han var forespeilet 9–18 måneder på sykehus, men var ute etter tre og en halv måned.

Da var høyrearmen amputert. Han er lam i halve overkroppen, og har kun én lunge. Høyrebeinet ble så kvestet i kollisjonen, og skulle egentlig amputeres. Men legene klarte å sette sammen restene av høyrebeinet, som nå er litt kortere enn tidligere.

Først forsøkte han å fortsette med styrkeløft, men med én arm, én lunge og et litt kortere høyrebein ble det for krevende Da ble håndbak løsningen.

Jan Arthur Aune

HOLDER SEG FAST: Motstanderen holder seg fast i en stolpe, noe som har veldig mye å si i kampen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Nordisk mester

Aune føler seg heldig over alt han får oppleve, som for eksempel i Stavanger under NM-veka. Det har sendt ham til EM, der han oppnådde en femteplass. Han er også nordisk mester for parautøvere.

Jan Arthur Aune

ÉN ARM: Jan Arthur Aune bryter mot funksjonsfriske under NM-veka.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det er enkelte ting jeg ikke får til, for eksempel med sidepress og baktrykk. Det er helt essensielt i håndbak. Men jeg synes at jeg fikser det ganske greit; jeg finner motivasjon i stadig å bli bedre.

Selv om kroppen bruker lengre tid på å restituere seg etter ulykken, vil han så gjerne komme seg ut. Han deltar ofte på løp i fjellet, sykler og går på rulleskøyter.

– Det eneste jeg ikke får til er å ro. Da ror jeg bare i ring, sier han med en herlig selvironisk tone og ler.

 • Se NM-veka direkte her.

Siste nytt

 • Liverpool snudde og tangerte rekord

  Med 3-2 over West Ham tangerte Liverpool rekorden med 18 strake sigrar i Premier League. Det er like mange som Manchester City hadde i 2017-18.

  Liverpool tok leiinga ved Georginia Wijnaldum, men Issa Diop og Pablo Fornals gav West Ham overraskande 2-1-leiing.

  Men Mohamed Salah og Sadio Mané sikra poenga for sigersvane Liverpool.

  Liverpool leier med 22 poeng på Manchester City når 11 kampae står att.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Bryants enke går til sak

  Kobe Bryants enkje Vanessa går til sak mot eigaren av helikopteret som krasja i skodda då Bryant og dottera omkom i utkanten av Los Angeles 26. januar.

  Vanessa Bryant meiner piloten var uforsiktig då han flaug i dei vanskelege tilhøva. Ho meiner han burde ha avbrote flyuturen. Piloten sjølv var blant dei ni som omkom i styrten.

  Helikopteret som krasja
  Foto: Jayne Kamin-oncea / Reuters
 • RBK-kvinnene tapte sin første kamp

  Rosenborg Kvinner tapte 1-0 for Sandviken i sin aller første kamp. Den blei spela på La Manga, og målet kom etter 39 minutt.

  Rosenborg Kvinner er same laget som tidlegare heitte Trondheims-Ørn. Frå i år er dei ein del av Rosenborg BK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal