På 90-tallet var Michael Jordan så god at motspillerne ikke turte å se ham i øynene - langt mindre å terge ham. Nå er LeBron James i ferd med å få samme respekt.

LeBron og Lance

Lance Stephenson havner over LeBron James etter en kollisjon, og blir stående ekstra lenge med skrittet mot ansiktet hans for å irritere.

– Det var ikke noen spesielt god idé å dra i kappen til Supermann, sier Frank Vogel.

Det er ikke ofte at en NBA-trener kjefter på spillerne sine for å utfordre motspillere, men det måtte den oppgitte Indiana Pacers-treneren gjøre etter 117-92-tapet mot Miami Heat i NBA-semifinalen.

Det var nemlig en heltent LeBron James som hoppet, løp og banet seg gjennom Pacers-forsvaret natt til lørdag.

Heltent fordi det var NBA-semifinalen - men også fordi motspiller Lance Stephenson hadde gjort alt han kunne for å irritere James i seks kamper på rad.

Lance Stephenson gjorde alt han kunne for å irritere verdens beste basketspiller i NBA-semifinalene. Her blåser han inn i LeBrons øre.

VIDEO: Øyeblikket som sier det meste om hvordan Lance Stephenson har prøvd å få LeBron James til å miste fatningen - Pacers-spilleren blåser inn i øret til verdens beste basketspiller. Gjengitt med tillatelse fra Viasat.

Lang rekke hendelser

Rekken med forsøk på å irritere er lang:

** Pacers-spilleren har stilt seg så tett inntil James han kan hver gang det har vært en stopp i spillet.

** Stephenson har fått totalt 75.000 kroner i bot for å forsøke å filme så Heat-stjernen blir utvist.

** Etter et par utvekslinger på banen uttalte Stephenson at LeBrons gloser var et «svakhetstegn».

** I den femte kampen gikk han bort og åpenbart «tjuvlyttet» da Miami-treneren ga beskjeder til sine spillere - kun for å irritere.

** Det herlige høydepunktet: Da Stephenson blåste varm luft inn i øret til «Kong James», som bare måtte smile oppgitt. – Sånt gjør jeg bare med kona mi, humret LeBron etter kampen.

** I den sjette kampen fortsatte det, til tross for at Pacers ble knust. Først stilte Stephenson seg med skrittet rett over hodet til James. Litt senere i kampen gikk han bort til James og tok på den nederste delen av ansiktet hans.

James

Lance Stephenson spiller intenst forsvar på LeBron James. Til tider har han spilt veldig bra både i angrep og forsvar - men det hjelper lite når James kommer igang.

– Han er vår tids Michael Jordan

– Planen min var å komme inn under huden på dem og spille fysisk basketball, sa Stephenson etter en av kampene.

Den planen fungerte dårlig mot verdens beste basketspiller.

Michael Jordan

Da Michael Jordan ble valgt inn i Basketball Hall of Fame, brukte revansjelystne Jordan (selvfølgelig) hele talen på å fortelle om alle den som ikke hadde trodd på ham.

James bare lo av de fleste episodene, og etter flere av de mest kontroversielle hendelsene slo han hardt tilbake med noen av sine beste kamper.

Litt som en gammel Chicago Bulls-stjerne pleide å gjøre, ifølge Pacers-trener Frank Vogel.

– De er vår tids Chicago Bulls, og han er vår tids Michael Jordan, sier Vogel.

«Aldri snakk til ham!»

Jordan var kjent for å ta nådeløs hevn hver gang noen utfordret ham. Flere spillere har uttalt at de prøvde å unngå å se Jordan i øynene når de spilte forsvar mot ham - nummer 23 var alltid på utkikk etter en utfordrer.

I 1996 kom for eksempel to Philadelphia-spillere, Jerry Stackhouse og Vernon Maxwell, med lettere nedlatende kommentarer mot Jordan i media. I neste møte med klubben scoret Jordan 48 poeng på bare tre perioder - mens han holdt stjernen Stackhouse til 13 og Maxwell til 4.

En historie fra Bill Simmons' the Book of Basketball forteller det meste om Jordans killerinstinkt:

I 2001, da han hadde lagt opp for andre gang, trente Jordan med unggutten Paul Pierce. Pierce begynte å slenge kommentarer av typen «dette er vår liga nå, du er for gammel». Treneren til Pierce gjorde store øyne og dro unggutten unna. «Aldri snakk til ham. Hører du? Det der er den eneste fyren du aldri må snakke dritt til».

Vi snakker altså her om 39 år gamle Jordan, som på det tidspunktet hadde vært pensjonist i flere år.

Lagkamerat: – Han plukker på feil person

Lignende uttalelser dukket opp etter Lance Stephensons forsøk på å irritere LeBron James.

– Han gjør det med feil fyr. Han plukker på feil person. LeBron er sånn, han får energi av sånne ting, sa lagkamerat Paul George strengt.

LeBron

Miami Heat- og Indiana Pacers-spillere i håndgemeng etter at Stephenson gikk bort til James og tok hånden i ansiktet hans.

Stephenson fikk også klar beskjed fra Pacers-direktør og tidligere storspiller Larry Bird om at nok er nok.

– Han sa jeg ikke skulle gjøre det igjen, så det skal jeg ikke, innrømmet Stephenson.

James beæret over Jordan-sammenligninger

For LeBron James er det stort å bli nevnt i samme åndedrag som Michael Jordan. James har lenge hatt som mål å bli regnet som tidenes beste basketspiller.

Om Heat vinner NBA-finalen, vil James stå med tre titler på rad. Det er det bare Jordans Bulls og Shaquille O'Neal og Kobe Bryants Lakers som har greid de siste 45 årene.

Allerede nå har James greid noe Jordan aldri oppnådde - nemlig å komme til fire strake NBA-finaler.

– Jeg blir beæret når jeg hører sånne sammenligninger, sier James om sammenligningene med tidenes beste spiller.

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

• Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

– Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Germany Soccer Champions League
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

– Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

– Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.