Normal

Bergers «OL-konkurrent»: – Overraskende hvis Lars ikke blir tatt ut

RUHPOLDING (NRK.no): Henrik L'Abée-Lund (27) er en av de to Lars Berger (34) konkurrerer med om en plass på OL-laget. L'Abée-Lund mener den landslagsvrakede løperen fortjener plassen mer enn han selv.

Henrik L'Abée-Lund

Henrik L'Abée Lund, her utenfor skiskytternes hotell i Ruhpolding, har kniven på strupen før de to individuelle rennene i den tyske byen lørdag og søndag. Det er hans siste sjanse til å vise at han er god nok for OL-troppen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Det er resultatene som teller, ikke om man er på landslaget eller ikke. Når man vinner et verdenscuprenn er man god nok for OL, sier L'Abée-Lund til NRK.

Lars Berger

Lars Berger øverst på pallen etter seieren i Hochfilzen 6. desember.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Berger ble etter fjorårssesongen vraket fra landslaget grunnet svake resultater, men har trent bra på egen hånd og i begynnelsen av desember slo han tilbake med seier på sprinten i Hochfilzen.

Likevel ble han ikke tatt ut til OL før jul – slik Svendsen, Bjørndalen og Bø-brødrene ble.

Nå nærmer det seg det endelige uttaket der de to siste OL-plassene skal deles ut. Det skjer enten søndag kveld eller mandag. Vetle Sjåstad Christiansen, L'Abée-Lund og Berger er mennene det står mellom.

Ola Lunde

Ola Lunde mener Berger kan ta gull i Sotsji-OL, og dermed bør få plass i troppen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Bekymret

Idrettssjef Per Arne Botnan sa etter det første uttaket at Berger måtte bevise mer enn bare den ene seieren for å komme til OL.

Berger fikk en ny sjanse i Oberhof forrige helg, men ble syk og måtte stå over.

– Slik det er nå så er han en mann som kan ta OL-medalje, og er du kapabel til å ta OL-medalje bør du bli tatt ut til OL, mener NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde i «Tjuvstart».

Samtidig som Berger står med sin ene seier, har 27 år gamle Henrik L'Abée-Lund – som forrige sesong kjempet om medalje på 20-kilometeren i VM – hatt en begredelig sesong.

– Jeg er litt bekymret og tenker at jeg har hatt så mange sjanser som jeg ikke har grepet så hvorfor skal det egentlig gå denne helgen?, sier 27-åringen.

– Men jeg må ha troen, selv om det er trangt om plassen.

Ung stafett-joker

Vetle Sjåstad Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen er ung og på vei opp. Solide stafettprestasjoner og talentet hans for fremtiden kan være med på å sikre OL-plass.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I tillegg til Berger og L'Abée-Lund kjemper Vetle Sjåstad Christiansen om en av de to ledige OL-plassene.

– Siden Vetle fikk gå stafetten i Ruhpolding tenker jeg at han er et lite hestehode foran meg, sier L'Abée-Lund.

Ekspertkommentator Lunde tror Sjåstad Christiansen sin gode stafettprestasjon, da Johannes Thingnes Bø feilet, kan bli tungen på vektskålen.

– Det er en kamp mellom de to (L'Abée-Lund og Sjåstad Christiansen). Slik Vetle har gjort det har gjort det på stafett så er han absolutt er aktuell herremann, sier Lunde – som får støtte av Liv Grete Skjelbreid Poirée.

– Han er veldig aktuell til å lære fremover, åpner skiskytingseksperten om 21-år gamle Sjåstad Christiansen.

– Vetle er en kjempeinteressant utøver på mange måter for fremtiden, så det er ikke noe feil å ta han ut som en reserve i OL, mener Skjelbreid Poirée.

Knallhard kamp

Og uttaket av Sjåstad Christiansen på torsdagens stafettlag tyder på at den siste av de seks plassene på OL-laget står mellom Berger og L'Abée-Lund.

L'Abée-Lund er på landslaget og har fått flere sjanser til å vise seg frem enn Berger, men har altså ikke klart å ta vare på dem, mens Berger grep den ene han fikk.

Liv Grete Skjelbreid Poirée, Beitostølen

Liv Grete Skjelbreid Poirée mener Vetle Sjåstad Christiansen kan ha veldig stor nytte av å bli med til OL som 21-åring.

Foto: Rune Fossum / NRK

Det som taler imot at Berger får plassen er at det er sprint som er hans gulløvelse. Der kan Norge bare stille med fire løpere på start i OL, dermed kjemper han mot Svendsen, Bjørndalen og Bø-brødrene.

– Det er et problem for Lars siden de også har prestert veldig bra denne sesongen, påpeker L'Abée-Lund.

Det betyr at landslagsledelsen må se på Berger som et sterkere kort på sprinten enn en av de fire andre for å ta han med til OL.

Hvis Berger uansett ikke får gå sprinten blir det trolig vanskelig å ta han ut siden han etter all sannsynlighet ikke er aktuell på andre distanser. Da vil han bare okkupere en plass på laget som kunne gått til en løper som er aktuell også for 20-kilometeren og fellesstarten, for eksempel Henrik L'Abée-Lund.

NRK-ekspertene mener derimot Berger må til OL.

– Lars på sitt beste er nesten uslåelig, han er helt rå når han er på sitt aller beste. Det er et vanskelig uttak, men jeg synes det er viktig at de som stiller til start kan ta gull, seier Skjelbreid Poirée.

– Ja, han ender fort som reserve, men han har en supersprint fra Hochfilzen som ingen andre har vært i nærheten av i år. Så han er absolutt en gullkandidat og bør da kanskje få prøve seg, mener Ola Lunde.

Lørdag er det 20 kilometer og søndag jaktstart i Ruhpolding. Det er L'Abée-Lunds siste sjanse til å vise seg frem før OL-troppen spikres.

Lars Berger ble ikke tatt ut til verdenscupen i Ruhpolding.

Siste nytt

 • Rangers-tap uten Zuccarello

  To kamper ut i sesongoppkjøringen har Mats Zuccarello fortsatt til gode å være på isen for New York Rangers. Mye tyder på at den nye Rangers-treneren David Quinn ikke vil bruke Zuccarello og flere av de øvrige veteranene for hardt i sesongoppkjøringen.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Hök
 • Ramos slo Scholes' versting-rekord

  Real Madrids Sergio Ramos pådro seg onsdag sitt 37. gule kort i mesterligaen. Det er rekord, melder Marca.

  Foran onsdagens kamp delte Ramos rekorden med tidligere Manchester United-spiller Paul Scholes med 36 gule.

  Sergio Ramos
  Foto: PAUL HANNA / Reuters
 • Pogba-show mot Young Boys

  Paul Pogba, som bærer kapteinsbindet under fraværet av Antonio Valencia, tok til de grader ansvar for Manchester United borte mot Young Boys. To mål, inkludert et straffespark, og en målgivende pasning til Anthony Martial ble fasiten for franskmannen i 3-0-seieren.

  Pogba
  Foto: ALAIN GROSCLAUDE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg