– Kvalm og uvel hele uka

VAL DI FIEMME (NRK): Etter ni år kunne Marit Bjørgen (34) endelig gråte seierstårer i Alpe Cermis. Nå innrømmer hun at det har vært en enorm påkjenning.

Bjørgen

VANT: Marit Bjørgen vant Tour de Ski, men det kostet krefter.

– Å våkne i morgen uten å være nervøs, svarer Bjørgen på spørsmål om hva hun gleder seg mest til akkurat nå.

Det har gått en liten time siden hun endelig kunne krysse mållinja på toppen i monsterbakken Alpe Cermis først - som den 18. vinneren av Tour de Ski.

For det skulle ta ni år før drømmen om å vinne touren gikk i oppfyllelse.

Først kom seiershylet. Så kom seiershoppet. Og etterpå kom det, mange, mange seierstårer.

Vondt i magen

dsad

Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng lå likt under fellesstarten. Det kostet krefter for Bjørgen.

Og selv om Bjørgen ledet gjennom hele touren, og økte sin sammenlagtledelse på hver eneste etappe, så innrømmer hun at nervene har vært i helspenn.

– Jeg føler at dette skirennet har vært jækla langt, sier hun.

– Hvordan har du merket nervene?

– Jeg har våknet tidlig om morgene. Så har jeg sett gutteløpet og hatt vondt i magen. Jeg har vært kvalm og uvel hele uka. Dette er tøft for hodet, erkjenner Bjørgen overfor NRK.

– Hvordan har pulsen vært?

– Jeg har ikke turt å måle.

– Redd toget hadde gått

Nå har hun altså nådd det siste store målet. Hun har vunet alt som er å vinne.

– Jeg har vært redd for at det siste toget hadde gått, bekrefter hun.

Likevel trodde hun på seier - og var klar på oppskriften.

– Jeg visste at jeg måtte gjøre seks gode etapper før bakken. Det klarte jeg. Og da visste jeg at jeg kunne klare det, bekrefter hun.

Det tok noen minutter fra hun krysset streken til tårene kom. Fotografene fikk flere runder med jubel før Bjørgen stilte seg i et hjørne i stille hjørne i målområdet. Da skjønte hun hva som hadde skjedd.

– Begynner å tenke

– Man begynner å tenke på at man har klart det. Man har jobbet lenge for det. Når man får litt tid for seg sjøl, begynner man å tenke, sier Marit Bjørgen.

Nå starter jobben med resten av sesongen, som handler om et VM i Falun. Der er hun tittelforsvarer på tre distanser.

– Målet er ett individuelt gull og gull i stafettene, forteller hun.

Hva Tour de Ski-belastningen vil bety for VM-formen, vet hun foreløpig ikke.

– Det er en ny situasjon for meg. Jeg har prioritert mesterskapene før. Men jeg får en veldig god treningsperiode før VM, så får vi håpe det blir bra, sier tidenes beste langrennsløper etter å ha brutt den aller siste barrieren.