NRK Meny
Normal

– De som mener kunstløp bare er kjoler og sminke… de tar helt feil

SOTSJI (NRK.no): Anne Line Gjersem (20) er Norges første OL-kunstløper på 50 år. Hun trener mellom 800 og 1000 timer i året - like mye som Petter Northug og Marit Bjørgen.

Anne Line Gjersem

Anne Line Gjersem har med kjoler til over 6000 kroner, men ikke la deg lure - kunstløp handler om mye mer enn pynt og glitter.

Foto: GEOFF ROBINS / Afp

– Det ligger både svette og smerter og tårer bak. Og litt gledestårer, smiler Anne Line Gjersem.

20-åringen skal konkurrere mot noen av verdens mest grasiøse idrettsmennesker på onsdag. Klodens beste kunstløpere er gjennomtrente, bånn seriøse toppidrettsutøvere.

– For å holde ut et program trenger man styrke, og for å rotere raskt trenger man stabilitet i magen. Det er mye arbeid. Piruettene er ikke så vanskelige å gjennomføre, men hoppene… jeg har brukt veldig mange timer på de hoppene, sier Gjersem til NRK.no i en stille stund i OL-landsbyen.

Anne Line Gjersem

Anne Line Gjersem er ikke vond å be når de norske pressefolkene i Sotsji vil ha henne til å vise noen triks. Det ble både piruetter og hopp på parkeringsplassen i OL-byen.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Tror du folk skjønner hvor mye arbeid som ligger bak?

– Det er sikkert mange som skjønner at det er vanskelig. Og så er det sikkert mange som forbinder kunstløp med sminke og kjoler og at man går litt og danser på isen. De tar helt feil. Det er mange timer trening bak denne sporten, sier den imøtekommende kunstløperen – denne gangen med et litt mer alvorlig blikk.

Hopper og spretter på asfalten

Gjersem har med seg to kjoler til over 6000 kroner hver, én rød og én blå. De er spesialsydd i Moskva. Og ja, det er mye sminke involvert.

Men det er lett å skjønne at det ligger mye mer bak når den norske jenta viser pressefolkene noen hopp og piruetter på asfalten i OL-landsbyen.

Hun er 158 centimeter høy og ser ikke spesielt eksplosiv ut, men det tar ikke lang tid før den kattemyke 20-åringen blir ivrig og briljerer med hopp hvor hun ligger langflat i lufta, mer enn en meter over bakken.

– Ikke få strekk nå, smiler Norges presseansvarlige.

Anne Line Gjersem (20) er Norges første OL-kunstløper på 50 år.

VIDEO: Se Anne Line Gjersem i OL-byen - inkludert noen spenstige hopp på parkeringsplassen.

Har satset i snart ti år

I programmet Min Idrett fortalte Anne Line og tvillingsøsteren Camilla at de begynte å satse seriøst på kunstløp som niåringer. Før det hadde de bare trent én gang om dagen, men da begynte de å trene med privatinstruktør hver eneste dag.

Selv i en verden hvor alle topputøverne er gjennomtrente ismaskiner, skiller den norske 20-åringen seg ut på evnen til å trene hardt.

– Jeg er faktisk veldig imponert over arbeidskapasiteten hennes. Jeg har aldri hatt en aktiv som har jobbet så hardt og har vært så målrettet som Anne Line. Hun arbeider utrolig hardt hver eneste dag, sier 20-åringens trener Ela Magnusson til NRK.no.

– Det kreves utrolig mye jobb for hver eneste kunstløper som er her. Mellom 800 og 1000 timer i året. Og det har Anne Line gjort, sier treneren.

Til sammenligning trente Therese Johaug 1000 timer i fjor. Da var det mest av alle langrennsjentene.

Norsk dokumentarserie. Tvillingene Anne Line og Camilla Gjersem kjemper om å få representere Norge i årets EM i kunstløp. Men dit sendes kun en norsk deltaker, og i NM skal det avgjøres hvem av søstrene som får sjansen. Sesong 2 (1:6)

Anne Line Gjersem og tvillingsøsteren Camilla Gjersem var hovedpersonene i et av NRKs Min Idrett-programmer. Se episoden her!

Spent og nervøs

De 24 beste løperne fra onsdagens kortprogram går videre til den prestisjefulle fridansen på torsdag. Hønefoss-jenta behersker flere trippelhopp, men er ikke blant favorittene.

Likevel er det en prestasjon bare å komme til OL – spesielt når Norge ikke har hatt med en kunstløper siden Anne Karin Dehle og Berit Unn Johansen i 1964.

– Det kommer til å komme nerver, det er jeg helt sikker på. Jeg merker allerede nå at jeg er gira. Men jeg forventer å gå mitt aller beste løp, sier Anne Line Gjersem selvsikkert.

Kunstløperen Anne Line Gjersem oppnådde poengsummen 46,63 under kortprogrammet i Budapest. Kommentatorer: Rita Morvik og Mona Adolfsen.

Slik ser det ut når Anne Line Gjersem er i aksjon. Klippet er fra kunstløp-EM i Budapest i januar.

Siste nytt

 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • Løkberg til Brann

  Brann har sikret seg Ranheim-profilen Kristoffer Løkberg. Det melder bergensklubben på sin hjemmeside. 26-åringen har imponert på Ranheims midtbane så langt i eliteserien, og vært ønsket i Brann en stund. – Det er litt vemodig, sa han til brann.no

  Eliteserien i fotball 2018. Ranheim møter Sarpsborg.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale