NRK Meny
Normal

– Kunne nektet Northug å gå OL

Norges skiforbund kunne tvunget Petter Northug til å droppe Coop-avtalen for å få delta i OL. Kanskje må Northug ta et slikt valg før VM i Falun i 2015.

Petter Northug jr

Før VM i Falun i 2015 kan Petter Northug jr bli stilt overfor et valg mellom Coop-avtalen og VM-deltakelse.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Langrennslegenden Vegard Ulvang er bekymret etter at Norges skiforbund inngikk en avtale med Petter Northug som innebærer at Northug får representere Norge internasjonalt selv om han står utenfor landslaget ti måneder i året.

Stein Opsal

Generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ulvang mener de beste løperne bør underlegges skiforbundets kommersielle rettigheter gjennom hele året, ikke bare når de går skirenn, og vi ha saken opp på Skitinget i juni neste år.

Og der kan saken fort komme opp. Generalsekretær Stein Opsal varsler en grundig gjennomgang av Northugs avtale og tolkningen av regelverket etter sesongen. I likhet med Ulvang, deler han bekymringen for en svekket markedsverdi på landslagene hvis stjernene stiller seg på sidelinjen.

Fortløpende vurdering

– Ja, det er nok det vi fortløpende nå vurderer. Og det er jo riktig, hvis det nå blir enkelt å stå utenfor landslag med personlige sponsorer, så er det klart det kan være en utfordring for landslagsmodellen. Det er noe av det vi nå skal evaluere etter sesongen, for vår lojalitet ligger primært hos våre samarbeidspartnere. Så hvis vi føler vi har gått utover det vi føler er fornuftig, så vil vi stramme inn det for kommende sesong, sier Opsal.

Det betyr i klartekst at Petter Northug kan bli stilt overfor et valg mellom Coop-avtalen og deltakelse i VM i Falun i 2015. Ifølge Opsal kunne forbundet ha tvunget Northug til å velge mellom OL-deltakelse og sin personlige sponsor Coop også denne sesongen.

Northug

Petter Northug går denne helgen sesongåpningen på Beitostølen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det kunne vi gjort. Vi kunne sagt at han måtte ha sagt opp avtalen med Coop for å kunne gå internasjonalt. Det har vi valgt å ikke gjøre. Vi har valgt å lage en avtale med Petter som gjør at han kan beholde Coop innenfor det vi oppfatter som rimelige grenser, men at han er en del av landslaget det aller meste av sesongen. Da følger han regler som resten av landslaget, også når det gjelder sponsorer, forteller Opsal.

«Brukbar» avtale

– Hvorfor har dere valgt å la Northug beholde avtalen hvis dere kunne ha nektet ham det?

– Vi har som et ønske om at de beste skal gå, og respekterer at Petter har gjort det han har gjort. Men han må også forholde seg til de rettigheter vi har, og derfor har vi hatt en dialog over lang, lang tid for å finne grunnlag for et samarbeid alle parter kan leve med. Det føler jeg vi har gjort. Vi føler avtalen er brukbar både for Northug, skiforbundet og forbundets sponsorer.

– Hvilke endringer kan man se for seg når avtalen skal evalueres etter sesongen?

– Det blir eventuelt praktiseringen av lovverk og regelverk. Regelverket er i og for seg klart, og det gir oss alle rettigheter. Og så får vi se eventuelt om vi skal lage tilsvarende avtale for neste sesong, men der må vi ha en dialog med Petter og hans støttespillere for å se om det er grei avtale for alle parter, eller om det må gjøres annerledes.

– Mange reaksjoner

Generalsekretæren bekrefter at det har vært mange reaksjoner i kjølvannet av dialogen og avtalen mellom Northug og forbundet. Derfor ga forbundets høstmøte langrennskomiteen i oppdrag å utrede behovet for eventuelle regelendringer fram mot Skitinget i 2014.

– Det er noe veldig mange er opptatt av, så vi får mange reaksjoner. Vi føler at vi har funnet en mellomløsning vi kan leve greit med. Vi ønsker å ha Petter på laget, men samtidig på en måte der vi ivaretar både landslagsmodellen og ikke minst våre sponsorer, sier Opsal.

Han legger ikke skjul på at forbundet vil forsøke å få Petter Northug tilbake på landslaget før 2015-sesongen:

– Vi ønsker de beste på landslaget og tror det er den beste modellen. Samtidig skal vi ha respekt for at Petter har behov for et opplegg for egen motivasjon. en det må være innenfor de rammer skiforbundet kan leve med, understreker Stein Opsal.

Siste nytt

 • Ronaldo scoret fire i nimålsdrama

  Cristiano Ronaldo leverte fire mål for Real Madrid da de slo Girona 6–3 i La Liga søndag kveld.

  Lucas Vázquez og Gareth Bale scoret også for hjemmelaget, mens Christian Stuani (2) og Juanpe scoret for Girona.

  Ronaldo
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Storoppgjør i FA-cupen

  Manchester United møter Tottenham i FA-cupens semifinale, melder NTB.

  I den andre semifinalen møtes Chelsea og Southampton. Semifinalene spilles 21. april.

  d
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Chelsea jublet for avansement

  Her feirer keeper Willy Caballero 2-1-målet som sikret Chelsea seieren i FA-cupen mot Leicester søndag ettermiddag.

  Álvaro Morata og Jamie Vardy scoret hvert sitt i ordinær tid, mens Pedro ble matchvinner for Chelsea etter 105 minutter.

  Willy Caballero
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag