Normal

– Kroatia er muligens et kontroversielt valg som favoritt

KOMMENTAR: Det er vanligvis slik at de beste lagene regnes som EM-favoritter, men oppsettet i utslagsspillet har økt sjansene for en uventet seierherre.

Soccer Euro 2016 Croatia Spain

MER JUBEL?: Kroatia kunne juble over seier mot Spania og gruppeseier. Kan jubelen fortsette utover i mesterskapet?

Foto: Petr David Josek / Ap

Det var egentlig ikke slik det skulle ende. Favoritter som Spania, Portugal og England var ment å vinne sine grupper greit og dermed unngå tøff motstand i utslagsspillet.

I stedet har tungvekterne nå samlet seg på samme side. Det gjør EM ekstra uforutsigbart.

De to rutene til finalen har like mye til felles som en brei motorvei og en kronglete sti opp en bratt fjellside.

På den ene siden har vi England, Frankrike, Italia, Spania og Tyskland. På den andre er favorittene Belgia, Kroatia og Portugal, etterfulgt av Polen og Sveits.

En av disse fem vil sannsynligvis spille finalen i Saint-Denis 10. juli.

Dette oppsettet gjør rangeringen av favorittene langt mer komplisert enn å simpelthen nevne det beste mannskapet. Her er en rangering av de åtte største tittelkandidatene.

Slik blir 8-delsfinalene i EM 2016.

SLUTTSPILLET: Slik spilles utslagsrundene i EM.

Foto: NRK

8. Italia

Det kan fint hevdes at Italia har den beste treneren og det beste forsvaret i turneringen.

Antonio Conte prioriterte løpskraft fremfor kreativitet da han tok ut troppen – som er Italias minst talentfulle på lang tid – og har drillet inn et fleksibelt 3-5-2-system hvor en dynamisk midtbane beskytter tre bunnsolide stoppere.

APTOPIX Soccer Euro 2016 Italy Sweden Eder

MATCHVINNER: Eder jubler for matchvinnerscoringen mot Sverige.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Denne formelen frustrerte Belgia og skapte nok fremover til å vinne 2–0. Deretter slo de Sverige 1–0 uten å slippe til et skudd på mål.

Fremover har Italia imidlertid produsert lite og har få individualister som kan utrette magi.

Det som likevel taler mest mot finalistene fra 2012, er motstanden. Slår de Spania med en prikkfri prestasjon, møter de sannsynligvis Tyskland i kvartfinalen og deretter Frankrike eller England.

Det virker for tøft for en så begrenset tropp, selv med Conte i sjefsstolen.

7. England

England har prestert bedre enn resultatene tilsier og kan takke to billige baklengsmål samt sjansesløseri for at de havnet bak Wales i gruppen.

Troppen er ung og spennende, med raske backer og flere mulige kombinasjoner fremover.

Samtidig ligger de et par hakk under storlag som Spania og Tyskland. Spesielt spillet i angrepets siste fase mangler noe: De slet lenge mot defensive Wales og klarte kun 0–0 mot Slovakia, mens potensielle nøkkelspillere som Harry Kane og Raheem Sterling har skuffet.

Lagets nye playmaker, Wayne Rooney, er heller ingen Andrés Iniesta eller Toni Kroos, for å si det mildt.

De bør likevel slå Island (dog aldri si aldri ...), men kvalitetsforskjellen vil nok merkes mot Frankrike og eventuelt Tyskland eller Spania.

6. Portugal

Portugiserne har hatt en merkelig turnering til nå. De tillot knapt en sjanse og brente et hav av muligheter i poengdelingene mot Island og Østerrike, før de spilte en kaotisk 3-3-kamp mot Ungarn.

Ronaldo

MÅ SCORE: For at Portugal skal utnytte at de har fått en enklere vei til finalen, må Ronaldo vise samme form som i kampen mot Ungarn.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Selv om de havnet på tredjeplass, burde de realistisk sett ha vunnet gruppen greit.

Ikke at det har betydd så mye. Slår de Kroatia, vil Belgia være det største hinderet på vei til finalen, og dermed virker sjansene gode.

Spørsmålet er om de er bedre enn Kroatia og Belgia. Mye er avhengig av Cristiano Ronaldos form, og det spørs også om kapteinens støttespillere vil kunne servere like mange sjanser i sluttspillet som de gjorde mot Østerrike og Island.

Portugal har potensialet, men virker som et mer usikkert kort enn Kroatia og Belgia.

5. Frankrike

Vertene ble av mange ansett som favoritter før turneringen, men hadde mer trøbbel i gruppen enn forventet og har ennå ikke funnet flyten fremover.

Seine mål var nødvendige mot Romania og Albania, før de sikret gruppeseieren med 0–0 mot Sveits. Didier Deschamps har mye å jobbe med.

Dimitri Payet har briljert, men ideelt sett burde Paul Pogba og Antoine Griezmann også vært i bedre form, slik at alt ikke er avhengig av én spiller. Det er også viktig at Olivier Giroud – som brente flere sjanser mot Albania – er skarp i sluttspillet.

Frankrike bør slå Irland og vil være favoritter mot England; deretter venter sannsynligvis Tyskland eller Spania.

Det blir tøft, men de overbeviste heller ikke i begynnelsen av VM i 1998. Håpet er at de kan heve nivået kamp for kamp.

Dimitri Payet

HERJET: Dimitri Payet har storspilt for Frankrike til nå i mesterskapet. Det må han fortsette med om det skal bli nok en mesterskapstittel på hjemmebane .

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

4. Belgia

Det finnes mange grunner til å være skeptisk til Belgia. De har lenge slitt med å fremstå like sterke på banen som på papiret, og ble avkledd av Italia i åpningskampen. I etterkant kom det rapporter om uenigheter internt i troppen.

Måten Conte stoppet det belgiske angrepet på viste også hvorfor mange har betvilt de taktiske ferdighetene til trener Marc Wilmots.

Den store faktoren er imidlertid at Belgia har den letteste veien av alle. Slår de Ungarn, møter de enten Nord-Irland eller Wales, og dermed Portugal, Kroatia, Sveits eller Polen.

De kan fint nå finalen uten å en gang ha spilt spesielt bra.

Så spørs det hvordan de vil prestere mot et virkelig storlag. Om Italia kan slå dem 2-0, bør en sannsynlig finalist som Spania, Tyskland eller Frankrike også være for sterke.

3. Spania

Spanjolene fremsto som det klart beste laget etter de to første kampene. Vicente del Bosque så ut til å ha funnet en ideell balanse på midtbanen, med Nolito som venstre kant, David Silva i en fri rolle på motsatt side og Iniesta som en utilnærmelig regissør.

Soccer Euro 2016 Spain Turkey

VIKTIGE: Jordi Alba og Álvaro Morata bli viktige for Spanias vei videre i EM.

Foto: Claude Paris / Ap

Selv spissproblemet virket løst da Álvaro Morata scoret to mot Tyrkia.

Men så kom Kroatia-smellen. Spania-laget, som hadde holdt nullen i 10 strake offisielle kamper, slo plutselig sprekker, med vaklende prestasjoner fra David de Gea, Juanfran og Sergio Ramos.

Så er spørsmålet: Hvor mye skal man gjøre ut av slikt?

Det var sannsynligvis en glipp – Spania brente tross alt et straffespark – og de har fortsatt EMs mest talentfulle tropp. Spesielt kampen mot Tyrkia minnet om gode gamle takter.

Men de har også den tøffeste ruten: Italia, Tyskland og så England/Frankrike. Feilene mot Kroatia må lukes bort om La Roja skal gå hele veien.

2. Tyskland

Tyskland gjorde jobben i gruppespillet uten å overbevise helt, noe som virker litt typisk. Det er rom for forbedringer og de pleier å bli bedre utover i turneringen.

De slet slitt mot Polen, men har ellers vært komfortable og har til gode å slippe inn mål.

Maskineriet på midtbanen virket sterkt. Ifølge tall fra ESPN har Tyskland hatt ballen mest og skapt flest sjanser. Den største utfordringen er å finne løsninger på topp: Mario Götze har skuffet stort som tilbaketrukken spiss, og svaret kan muligens være Mario Gómez, som scoret vinnermålet mot Nord-Irland.

En eventuell kvartfinale mot Spania vil sannsynligvis bli en jevn affære, men Tyskland har fordelen av å møte en svakere motstander først: Slovakia.

1. Kroatia

Kroatia er muligens et kontroversielt valg som favoritt, men får tittelen fordi de ligger på riktig side av sluttspillet og har vist at de kan slå de aller beste.

Få hadde forutsett seieren mot Spania. Mens Del Bosque stilte med toppet lag, gjorde Kroatia fem endringer fra sin antatt sterkeste lagoppstilling uten å virke svekket. De vant 2–1 ved å kontre kjapt og angripe langs kantene – selv uten Mario Mandžukić og midtbanegeniet Luka Modrić.

I etterkant har backen Juanfran sagt at Spania var for selvsikre, men selv før den kampen hadde Kroatia storspilt i lengre perioder mot Tyrkia og Tsjekkia.

Den store betingelsen videre er å senke Portugal. Selv om Kroatia har virket sterkere, kan alt skje om Ronaldo har dagen.

Skulle de vinne den kampen, bør de ha gode muligheter til å nå finalen.

SOCCER-EURO-TUR-CRO/

SPART: Kroatias største stjerne, Luka Modrić, sto over kampen, da Kroatia slo Spania 2–1, men skal være klar til sluttspillet.

Foto: John Sibley / Reuters

Siste nytt

 • Krasj for norgesmesteren

  Anders Grøndal og kartleser Roger Eilertsen var klare NM-vinnere allerede før Rally Hedemarken. Lørdag ble det full stopp etter en stygg avkjøring på den fjerde prøven i årets siste NM-runde.

  – Den verste smellen i min karriere, sier Grøndal til VG.

  Han og kartleseren kom fra det uten skader, men ble likevel sendt til legesjekk.

  Anders Grøndal
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB scanpix
 • Danske Astralis til finale

  Den andre semifinalen ble ikke så jevn som spådd. Danske Astralis er klare for finale i Counter-Strike GO-turneringen FaceIt Major etter å ha slått Team Liquid 16-7 i andre omgang, og 2-0 totalt. I søndagens finale møter de Na'Vi.

 • Real Madrid topper tabellen

  Marco Asensios mål i 1. omgang ble avgjørende da Real Madrid tok sesongens fjerde seier av fem mulige med 1-0 over Espanyol i La Liga. Hovedstadsklubben overtar tabelltoppen foran Barcelona, som med en kamp mindre spilt er ett poeng bak.

Sendeplan

Kl. Program Kanal