Hopp til innhold

– Kroatia er muligens et kontroversielt valg som favoritt

KOMMENTAR: Det er vanligvis slik at de beste lagene regnes som EM-favoritter, men oppsettet i utslagsspillet har økt sjansene for en uventet seierherre.

Soccer Euro 2016 Croatia Spain

MER JUBEL?: Kroatia kunne juble over seier mot Spania og gruppeseier. Kan jubelen fortsette utover i mesterskapet?

Foto: Petr David Josek / Ap

Det var egentlig ikke slik det skulle ende. Favoritter som Spania, Portugal og England var ment å vinne sine grupper greit og dermed unngå tøff motstand i utslagsspillet.

I stedet har tungvekterne nå samlet seg på samme side. Det gjør EM ekstra uforutsigbart.

De to rutene til finalen har like mye til felles som en brei motorvei og en kronglete sti opp en bratt fjellside.

På den ene siden har vi England, Frankrike, Italia, Spania og Tyskland. På den andre er favorittene Belgia, Kroatia og Portugal, etterfulgt av Polen og Sveits.

En av disse fem vil sannsynligvis spille finalen i Saint-Denis 10. juli.

Dette oppsettet gjør rangeringen av favorittene langt mer komplisert enn å simpelthen nevne det beste mannskapet. Her er en rangering av de åtte største tittelkandidatene.

Slik blir 8-delsfinalene i EM 2016.

SLUTTSPILLET: Slik spilles utslagsrundene i EM.

Foto: NRK

8. Italia

Det kan fint hevdes at Italia har den beste treneren og det beste forsvaret i turneringen.

Antonio Conte prioriterte løpskraft fremfor kreativitet da han tok ut troppen – som er Italias minst talentfulle på lang tid – og har drillet inn et fleksibelt 3-5-2-system hvor en dynamisk midtbane beskytter tre bunnsolide stoppere.

APTOPIX Soccer Euro 2016 Italy Sweden Eder

MATCHVINNER: Eder jubler for matchvinnerscoringen mot Sverige.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Denne formelen frustrerte Belgia og skapte nok fremover til å vinne 2–0. Deretter slo de Sverige 1–0 uten å slippe til et skudd på mål.

Fremover har Italia imidlertid produsert lite og har få individualister som kan utrette magi.

Det som likevel taler mest mot finalistene fra 2012, er motstanden. Slår de Spania med en prikkfri prestasjon, møter de sannsynligvis Tyskland i kvartfinalen og deretter Frankrike eller England.

Det virker for tøft for en så begrenset tropp, selv med Conte i sjefsstolen.

7. England

England har prestert bedre enn resultatene tilsier og kan takke to billige baklengsmål samt sjansesløseri for at de havnet bak Wales i gruppen.

Troppen er ung og spennende, med raske backer og flere mulige kombinasjoner fremover.

Samtidig ligger de et par hakk under storlag som Spania og Tyskland. Spesielt spillet i angrepets siste fase mangler noe: De slet lenge mot defensive Wales og klarte kun 0–0 mot Slovakia, mens potensielle nøkkelspillere som Harry Kane og Raheem Sterling har skuffet.

Lagets nye playmaker, Wayne Rooney, er heller ingen Andrés Iniesta eller Toni Kroos, for å si det mildt.

De bør likevel slå Island (dog aldri si aldri ...), men kvalitetsforskjellen vil nok merkes mot Frankrike og eventuelt Tyskland eller Spania.

6. Portugal

Portugiserne har hatt en merkelig turnering til nå. De tillot knapt en sjanse og brente et hav av muligheter i poengdelingene mot Island og Østerrike, før de spilte en kaotisk 3-3-kamp mot Ungarn.

Ronaldo

MÅ SCORE: For at Portugal skal utnytte at de har fått en enklere vei til finalen, må Ronaldo vise samme form som i kampen mot Ungarn.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Selv om de havnet på tredjeplass, burde de realistisk sett ha vunnet gruppen greit.

Ikke at det har betydd så mye. Slår de Kroatia, vil Belgia være det største hinderet på vei til finalen, og dermed virker sjansene gode.

Spørsmålet er om de er bedre enn Kroatia og Belgia. Mye er avhengig av Cristiano Ronaldos form, og det spørs også om kapteinens støttespillere vil kunne servere like mange sjanser i sluttspillet som de gjorde mot Østerrike og Island.

Portugal har potensialet, men virker som et mer usikkert kort enn Kroatia og Belgia.

5. Frankrike

Vertene ble av mange ansett som favoritter før turneringen, men hadde mer trøbbel i gruppen enn forventet og har ennå ikke funnet flyten fremover.

Seine mål var nødvendige mot Romania og Albania, før de sikret gruppeseieren med 0–0 mot Sveits. Didier Deschamps har mye å jobbe med.

Dimitri Payet har briljert, men ideelt sett burde Paul Pogba og Antoine Griezmann også vært i bedre form, slik at alt ikke er avhengig av én spiller. Det er også viktig at Olivier Giroud – som brente flere sjanser mot Albania – er skarp i sluttspillet.

Frankrike bør slå Irland og vil være favoritter mot England; deretter venter sannsynligvis Tyskland eller Spania.

Det blir tøft, men de overbeviste heller ikke i begynnelsen av VM i 1998. Håpet er at de kan heve nivået kamp for kamp.

Dimitri Payet

HERJET: Dimitri Payet har storspilt for Frankrike til nå i mesterskapet. Det må han fortsette med om det skal bli nok en mesterskapstittel på hjemmebane .

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

4. Belgia

Det finnes mange grunner til å være skeptisk til Belgia. De har lenge slitt med å fremstå like sterke på banen som på papiret, og ble avkledd av Italia i åpningskampen. I etterkant kom det rapporter om uenigheter internt i troppen.

Måten Conte stoppet det belgiske angrepet på viste også hvorfor mange har betvilt de taktiske ferdighetene til trener Marc Wilmots.

Den store faktoren er imidlertid at Belgia har den letteste veien av alle. Slår de Ungarn, møter de enten Nord-Irland eller Wales, og dermed Portugal, Kroatia, Sveits eller Polen.

De kan fint nå finalen uten å en gang ha spilt spesielt bra.

Så spørs det hvordan de vil prestere mot et virkelig storlag. Om Italia kan slå dem 2-0, bør en sannsynlig finalist som Spania, Tyskland eller Frankrike også være for sterke.

3. Spania

Spanjolene fremsto som det klart beste laget etter de to første kampene. Vicente del Bosque så ut til å ha funnet en ideell balanse på midtbanen, med Nolito som venstre kant, David Silva i en fri rolle på motsatt side og Iniesta som en utilnærmelig regissør.

Soccer Euro 2016 Spain Turkey

VIKTIGE: Jordi Alba og Álvaro Morata bli viktige for Spanias vei videre i EM.

Foto: Claude Paris / Ap

Selv spissproblemet virket løst da Álvaro Morata scoret to mot Tyrkia.

Men så kom Kroatia-smellen. Spania-laget, som hadde holdt nullen i 10 strake offisielle kamper, slo plutselig sprekker, med vaklende prestasjoner fra David de Gea, Juanfran og Sergio Ramos.

Så er spørsmålet: Hvor mye skal man gjøre ut av slikt?

Det var sannsynligvis en glipp – Spania brente tross alt et straffespark – og de har fortsatt EMs mest talentfulle tropp. Spesielt kampen mot Tyrkia minnet om gode gamle takter.

Men de har også den tøffeste ruten: Italia, Tyskland og så England/Frankrike. Feilene mot Kroatia må lukes bort om La Roja skal gå hele veien.

2. Tyskland

Tyskland gjorde jobben i gruppespillet uten å overbevise helt, noe som virker litt typisk. Det er rom for forbedringer og de pleier å bli bedre utover i turneringen.

De slet slitt mot Polen, men har ellers vært komfortable og har til gode å slippe inn mål.

Maskineriet på midtbanen virket sterkt. Ifølge tall fra ESPN har Tyskland hatt ballen mest og skapt flest sjanser. Den største utfordringen er å finne løsninger på topp: Mario Götze har skuffet stort som tilbaketrukken spiss, og svaret kan muligens være Mario Gómez, som scoret vinnermålet mot Nord-Irland.

En eventuell kvartfinale mot Spania vil sannsynligvis bli en jevn affære, men Tyskland har fordelen av å møte en svakere motstander først: Slovakia.

1. Kroatia

Kroatia er muligens et kontroversielt valg som favoritt, men får tittelen fordi de ligger på riktig side av sluttspillet og har vist at de kan slå de aller beste.

Få hadde forutsett seieren mot Spania. Mens Del Bosque stilte med toppet lag, gjorde Kroatia fem endringer fra sin antatt sterkeste lagoppstilling uten å virke svekket. De vant 2–1 ved å kontre kjapt og angripe langs kantene – selv uten Mario Mandžukić og midtbanegeniet Luka Modrić.

I etterkant har backen Juanfran sagt at Spania var for selvsikre, men selv før den kampen hadde Kroatia storspilt i lengre perioder mot Tyrkia og Tsjekkia.

Den store betingelsen videre er å senke Portugal. Selv om Kroatia har virket sterkere, kan alt skje om Ronaldo har dagen.

Skulle de vinne den kampen, bør de ha gode muligheter til å nå finalen.

SOCCER-EURO-TUR-CRO/

SPART: Kroatias største stjerne, Luka Modrić, sto over kampen, da Kroatia slo Spania 2–1, men skal være klar til sluttspillet.

Foto: John Sibley / Reuters

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal