Hopp til innhold
Kommentar

– Koeman har blitt et offer for «Bale-problemet»

KOMMENTAR: Når en stjernespiller forlater en mindre klubb, ender det ofte med at treneren får sparken. Det fikk Ronald Koeman erfare i dag.

FBL-ENG-PR-BURNLEY-EVERTON

MISTET DEN STØRSTE STJERNEN: Ronald Koeman mistet Romelu Lukaku. Klarte nederlenderen å bruke pengene fra salget godt nok?

Foto: OLI SCARFF / Afp

Ronald Koeman har ikke peiling på fotball. Hvordan kan man ellers forklare Evertons start på sesongen?

De var ment å være det beste laget i ligaen etter de seks store, men ligger nå på nedrykksplass. Søndag tapte de 5–2 hjemme mot Arsenal.

Everton har nå kun vunnet to av sine siste 13 kamper. De har tapt hjemme mot Burnley, blitt knust 3–0 av Atalanta i Europaligaen og spilt uavgjort hjemme mot Apollon Limassol, laget som ligger på femteplass på Kypros.

Og dette til tross for at de brukte 1,5 milliarder kroner på spillere i sommer.

Laget underpresterer i starten og treneren får skylden.

Thore Haugstad

Men hva om alt dette faktisk ikke var Koemans feil? Hva om han kun var den siste av mange trenere som har blitt rammet av nesten samme situasjon?

Spilleren som ikke kunne erstattes

Gareth Bale

UERSTATTELIG: Gareth Bale var umulig å erstatte da han forlot Tottenham for Real Madrid i 2013.

Foto: Denis Doyle / Getty Images

I 2013 dro Gareth Bale til Real Madrid. Tottenham ville ikke selge, men spilleren ønsket seg til en større klubb.

Spurs hadde da akkurat havnet på femteplass under André Villas-Boas, kun ett poeng bak Arsenal og tre poeng bak Chelsea. Det virket som om de endelig hadde tettet gapet opp til de største lagene.

Men mye av prestasjonen var på grunn av Bale. Midtbanespilleren hadde scoret 21 mål, og spilt så bra at han ble kåret til årets spiller og unge spiller samtidig.

Så da han dro, hadde Spurs et problem: Bale var umulig å erstatte.

Det eneste de kan gjøre, er å prøve å erstatte dem. Og selv ikke her er trenerne fullstendig ansvarlige.

Thore Haugstad

De reagerte ved å fordele pengene på flere spillere. Inn kom Roberto Soldado, Paulinho, Étienne Capoue, Nacer Chadli, Érik Lamela og Christian Eriksen. Men kvantitet kunne ikke erstatte individuell kvalitet. Faktisk floppet flesteparten av kjøpene.

Spurs havnet på sjetteplass, 10 poeng unna topp fire.

Villas-Boas ble sparket halvveis ut i sesongen.

Ut med Suárez, inn med Super Mario

Ett år senere dro Luis Suárez til Barcelona. Liverpool ville ikke selge, men spilleren ønsket seg til en større klubb.

Liverpool hadde nesten vunnet sin første ligatittel på 24 år under Brendan Rodgers. I en sesong hvor nesten alt klaffet, scoret de utrolige 101 ligamål.

Martin Skrtel og Luis Suáres

STJERNE: Luis Suáres var en stor stjerne i Liverpool, og var svært nære å vinne klubbens første ligatittel på 24 år.

Foto: Andrew Yates / AFP

Stjernen hadde vært Suárez, som hadde stått bak 31 mål og 12 målgivende. Med slike tall visste Barça at de hadde hentet en klassespiller. Samtidig visste Liverpool at de hadde et enormt tomrom.

Om de ikke vant ligaen med Suárez, hvordan skulle de klare det uten ham?

De prøvde å bruke pengene på flere spillere: Adam Lallana, Lazar Markovic, Divock Origi, Rickie Lambert, Mario Balotelli. Men ingen var i nærheten av samme nivå.

Så de falt til sjetteplass. Noen måneder senere ble Rodgers sparket.

Sto bak halvparten av målene

Mer nylig, i sommer, dro Romelu Lukaku til Manchester United. Everton ville ikke selge, men spilleren ønsket seg til en større klubb.

Everton hadde sikret en fin syvendeplass under Koeman, 15 poeng foran neste lag. Men det hadde aldri skjedd uten Lukaku, som var direkte involvert i 31 ligamål – halvparten av antallet laget scoret totalt. Selv ikke Bale og Suárez bidro med en så høy andel.

Om Lukaku var et angrep alene, har Everton prøvd å kjøpe et helt nytt angrep. I sommer hentet de Gylfi Sigurdsson, Davy Klaassen, Nikola Vlašić, Sandro Ramírez og Wayne Rooney.

Men ingen av dem er Lukaku. I dag fikk Koeman sparken.

Romelu Lukaku under Premier League kampen mellom Huddersfield Town og Manchester United

MÅLSCOREREN: Romelu Lukaku var direkte involvert i halvparten av Evertons mål i fjorårets ligasesong.

Foto: Lindsey Parnaby / AFP

Savnet Ronaldo

Denne trenden kan fint kalles «Bale-problemet». En spiller vokser seg for stor for klubben og ønsker seg bort. Den selgende klubben har ikke tiltrekningskraften til å kjøpe en profil av samme kaliber, og må dermed kompensere med flere, dårligere spillere.

Denne strategien gir treneren oppgaven med å skape et samspilt lag av mange nykommere på kort tid. Laget underpresterer i starten og treneren får skylden.

Tilbakegang er nesten uunngåelig i en slik situasjon, samme hvem som sitter på trenerbenken. Det skal sies at Liverpool og Everton hadde fordelen av å ikke spille i Europa da de presterte så godt, men tapene av Suárez og Lukaku hadde likevel enorm innflytelse.

Selv de aller største klubbene lider av å miste uerstattelige spillere. United vant for eksempel ligaen i 2007, 2008, 2009 og 2011. Året 2010 var like etter at de solgte Cristiano Ronaldo.

De vant også ligaen i 1996, 1997, 1999 og 2000. Hva skjedde i 1998?

Det var deres første år uten Eric Cantona.

Ansvarlige direktører

Burde ikke da disse faktorene tas med når trenernes situasjon evalueres? Man kan tross alt ikke skylde på Villas-Boas, Rodgers og Koeman for at stjernene ønsker seg bort. Det eneste de kan gjøre, er å prøve å erstatte dem.

SOC/

ANSVARLIG: I Everton er Steve Walsh (til venstre) hovedansvarlig for rekruttering. Lite tyder på at han gjorde en spesielt god jobb i sommer.

Foto: Darren Staples / Reuters

Og selv ikke her er trenerne fullstendig ansvarlige.

En av hovedaktørene bak Spurs-kjøpene var Franco Baldini, klubbens direktør. I Liverpool var Rodgers kun en del av en større «overgangskomité». Og i Everton er Steve Walsh hovedansvarlig for rekruttering. Lite tyder på at han gjorde en spesielt god jobb i sommer.

Tro ikke at disse folkene må betale dyrt, slik som treneren. Baldini ble værende etter at Villas-Boas ble sparket. Liverpool kunne ikke kaste ut hele komiteen.

Og det er Koeman, ikke Walsh, som får høre kritikken i dag.

Slik er trenerjobben. Faktisk vil Koeman nå knyttes til Evertons problemer på alle mulige måter.

Kø i kantinen

Dette er et spesielt typisk fenomen i England. Alle leter etter forklaringer. Som oftest knyttes resultatene opp mot det treneren gjør, samme hva det er.

Nylig skrev for eksempel The Daily Mail at Koemans håndtering av stallen ikke fungerte. En av grunnene var visstnok at spillerne måtte stå i kø i kantinen helt til han og støtteapparatet hadde forsynt seg – som om dette, og ikke Lukaku-salget, var et av hovedproblemene.

Everton manager Ronald Koeman

GLEMT: Fjorårets 7. plass i ligaen er glemt når Everton nå ligger på 18. plass.

Foto: Craig Brough / Reuters

Ingen nevnte slike ting da Koeman leverte varene i fjor, eller de to årene før det, da han førte Southampton til syvendeplass og sjetteplass.

Realiteten er heller at Evertons resultater sannsynligvis har blitt påvirket mer av kjøpene og salgene i sommer, enn av Koemans innflytelse. Nederlenderen er på ingen måte perfekt, men har heller ikke blitt en dårligere trener de siste seks månedene. Det er forholdene rundt ham som har endret seg.

Salget av Lukaku er da et godt eksempel på hvor lite kontroll en trener kan ha over sin egen situasjon. Koeman er ikke førstemann som har blitt offer for «Bale-problemet».

Han blir nok heller ikke den siste.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal