– Klubbeieren kom inn i garderoben med en ryggsekk full av penger

DRAMMEN (NRK): Oppholdet i kinesisk fotball ga Lars Sætra (26) mange spesielle opplevelser. Nå ser han fram til å kjempe i toppen med Strømsgodset.

Lars Sætra

TILBAKE: Lars Sætra har returnert til norsk fotball etter oppholdet i Kina.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Jeg visste jo ingenting om Kina, og jeg visste egentlig ikke hva jeg gikk til. Men sånn ble det, og det var greit å komme hjem, sier Lars Sætra.

Lars Sætra reiste til Kina for å spille fotball for klubben Baoding Yingli Yitong før fjorårets fotballsesong. Tilbake i norsk fotball forteller han om fotballtilværelsen, som var noe annerledes enn i Norge.

I den første seriekampen kom klubbeieren inn i garderoben med en ryggsekk full av penger. Det var én million kontanter, også sier han «dette her kan dere få hvis dere vinner».

– Kampen endte uavgjort, så vi fikk bare halvparten. Det skjedde bare en gang, men jeg har aldri sett det før, legger han til.

Lars Sætra

STRØMSGODSET: Ble et naturlig valg av lag for Sætra, som startet karrieren i klubben.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Kinesisk fotball er i enorm vekst, og det er mye penger involvert i de øverste divisjonene. Sætra har uttalt at penger var en av faktorene til at han først reiste dit. Utover i oppholdet ble det ikke helt slik Sætra hadde sett for seg.

– De gjør litt som de vil egentlig.

– Jeg spilte bra de første kampene. Det gjorde ikke laget, derfor fikk treneren sparken. I Kina er det kun lov med tre utlendinger på laget, så jeg ble satt ned på B-laget. Det var ikke mulig å spille seg inn igjen, og etter det var det kjedelig.

Litt av hvert

– Før hver bortekamp sa treneren vår, «dommeren er på lag med hjemmelaget, så ikke bli sure».

Kulturen i kinesisk fotball bød på flere utradisjonelle inntrykk. Sætra forteller om særlig én kamp som gjorde inntrykk.

– Det var en kamp der vi ledet 2-1, hvor dommeren la til syv minutter overtid. Det andre laget fikk en ufortjent straffe cirka fem minutter på overtid, og resultatet ble 2–2. Det ble tribunebråk, treneren begynte å gråte på pressekonferansen, som resulterte i at han fikk han to års utestengelse. Det var helt sjukt, sier Sætra.

– Vi har ikke gitt opp på forhånd

Sætra begynte å trene med Godset for å holde seg i form etter hjemkomsten. Da han ble med laget til Spania, ble Strømsgodset det mest naturlige laget å velge foran seriestarten.

I 2013 var han med og tok seriegullet sammen med Strømsgodset. Nå er den returnerte «gullgutten» klar igjen for å bidra.

– Jeg syns vi hadde en klar førsteellever da vi vant i 2013. Nå er stallen sterkere og bredere. Målet vårt er å kjempe i toppen. Rosenborg er gode, men vi har ikke gitt opp på forhånd, sier han.

Strømsgodsets Lars Sætra

VIL VINNE: Sætra var med og vinner serien i 2013, nå håper han at Strømsgodset igjen kan være med å kjempe i toppen.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Siste nytt

 • Kombinertlaget fast i heisen

  Halve kombinertlandslaget sit fast i ein stolheis på andre timen i 3200 meter over havet i Val Senales i Italia.

  – Det er tåke, tidvis sterk vind og kaldt, skriv Jørgen Graabak på twitter.

  – Men hjelp er heldigvis på veg, legg han til.

  Laster Twitter-innhold
 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. – Men han er klar til kamp i morgen, sa landslagssjef Lars Lagerbäck etter treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Heidi Løke returnerer til Larvik

  Heidi Løke forlater Storhamar etter denne sesongen, og vender tilbake til gamleklubben Larvik.– Larvik betyr utrolig mye for meg. Dette blir den tredje perioden min i klubben. Jeg ønsker å avslutte karrieren her, sier Løke til Østlandsposten.

  Heidi Løke
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag