Hopp til innhold

Noko manglar framleis for Aksel

OL, VM og verdscupen - Aksel Lund Svindal har høvla gjennom alt. No må han berre vinne utforrenna i klassiske Kitzbühel og Wengen, meiner Kjetil André Aamodt.

Aksel Lund Svindal

Her har Aksel Lund Svindal køyrt ut under utforrennet i Wengen i januar i år - i førre sesong. Kjetil André Aamodt meiner utfor-siger i Wengen og Kitzbühel er noko som står igjen for Svindal.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Søndag klokka 09.20 kan du sjå verdscupopninga for mennene i alpint direkte på NRK1. Første konkurranse er storslalåm i Sölden. Då går startskotet for forlenginga av ei allereie fantastisk Aksel Lund Svindal-karriere.

Svindal
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Les berre:

11 meisterskapsmedaljar, derav seks gull, to samanlagtsigrar i verdscupen og 21 individuelle verdscupsigrar. I tillegg har han eit greitt kobbel NM-medaljar og fleire samanlagtsigrar i dei ulike disiplinane i verdscupen.

– Det er ein grunn til at han er på veg til å bli ei legende i alpinsporten. Han har vunne OL, VM og verdscup, og berre det at han vann utfor-VM for andre gong, som veldig få har gjort før han, opnar Kjetil André Aamodt.

Saman med kommentatorkollega i NRK, Andreas Toft, har Aamodt varma opp til vinterstarten i første utgåve av vinter-nettserien «Tjuvstart».

Aamodt og Toft har mellom anna samanlikna fjorårets samanlagtvinnar Marcel Hirscher med legendariske Ingemar Stenmark , og meiner ein «biffa» Ted Ligety blir livsfarleg i årets verdscup .

Saka held fram under videoen.

Aksel Lund Svindal har vunne OL, VM og verdscup. No manglar han berre utforsigrar i superklassikarane i Kitzbuhel og Wengen, meiner Kjetil André Aamodt.

Andreas Toft og Kjetil André Aamodt kommenterer alpint, og kjem med tankar i nettserien Tjuvstart før sesongopninga.

– Han burde eigentleg legge opp

Medan Kjetil Jansrud framleis må trene roleg etter korsbandskaden som øydela VM, har Lund Svindal trent for fullt.

KJETIL ANDRE AAMODT

Kjetil André Aamodt står med 21 verdscupsigrar, og blir truleg passert av Lund Svindal i årets sesong. Her er Aamodt i aksjon på Kvitfjell.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han sagt at verdscupen er viktigare enn OL , noko Aamodt forstår - delvis.

– Då er du den beste over éin sesong, men mi erfaring tilseier at det er enkeltsigrane ein sit igjen med.

Den tidlegare superalpinisten har tatt nok av OL- og VM-medaljar i si aktive karriere, men må truleg sjå Lund Svindal gå forbi i talet på verdscupsgirar.

– Han står med 21 verdscupsigrar, like mange som denne karen her, smiler medkommentator Toft og ser på Aamodt.

– Så han får ikkje vinne meir. Han burde eigentleg legge opp, repliserer Aamodt humoristisk.

At verdscupsiger nummer 22 kjem søndag i Sölden trur derimot NRK-kommentatorane blir for tøft. Til det er Ligety for suveren i storslalåm, meiner dei.

– Eg tippar han tek det i Lake Louise (27. november til 1. desember, journ.anm.), seier Aamodt.

Fartsspesialisten manglar fartsklassikarar

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal var ikkje happy etter tiandeplassen i utforrennet i Kitzbühel.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Spesielt to renn i verdscupen trur derimot Aamodt at Lund Svindal er lysten på å vinne.

– Det einaste som står igjen er at han vinn utfor i både Kitzbühel og Wengen - då er det komplett.

Aamodt peikar på at det norske OL-håpet har slite i dei to superbakkane.

– Eg veit ikkje kvifor, for han er så rå i mange andre bakkar. Men han er aller beste i halvflate super-G-bakkar. Då har han tempo og kraft som ingen er nær å matche.

– Der dominerte han i fjor og vann fire av fem. Det er litt vanskeleg å seie kvifor han har slite i klassikarane, seier Aamodt.

Saka held fram under bildet.

Aksel Lund Svindal

Her i Wengen er Aksel Lund Svindal lysten på å lukkast, trur Aamodt.

Foto: Ruben Sprich / Scanpix/Reuters

Påverka av favorittstempel?

I sesongen som gjekk fall Lund Svindal etter å ha leia etter første omgang i Wengen, medan han vann super-G-en i Kitzbühel, seier Toft. Utforrennet i den historiske bakken blei derimot ein nedtur .

Toft prata med Lund Svindal om nettopp Kitzbühel under oppkøyringa til årets sesong.

– Han hadde vore best alle dagar, og var så stor favoritt, og han innrømma at det kanskje verka inn på han, seier NRK-kommentatoren.

– Han fekk litt høge skuldrer og det var litt isete og slagete då. Slappar du ikkje av i kroppen, og senkar skuldrene, så får du slaga mot deg i staden for å svelgje dei, følgjer Aamodt opp med.

Då går tida fort, slår kommentatorane fast. No håper dei at det blir to sigrar, og Lund Svindal er kald nok til å klare det, meiner Aamodt.

Aksel Lund Svindal

Her er Aksel Lund Svindal i aksjon i Beaver Creek før den karrieretrugande skaden.

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

– Beaver Creek beste eksempel

Det beste eksempelet er frå 2007.

– Då han heldt på å stryke med i Beaver Creek. Året etter vinn han det utforrennet. Det viser kor modig, profesjonell og kalkulert han er, seier Aamodt.

Han meiner det er nær ingenting å utsetje på Aksel Lund Svindal som idrettsmann.

– Eg er overbevist om at han gjer mykje riktig og at vi vil ha mykje glede av han, avsluttar den tidlegare alpinisten.

Ifølgje Toft og Aamodt «sprudlar» det norske håpet for tida, og er lett i kroppen. Så står det igjen å sjå kor lenge det går før årets første triumf kjem.

Programleder Ida Nysæter Rasch tok en uformell prat om den kommende alpinsesongen med kommentatorer Andreas Toft og Kjetil Andre Aamodt. Verdenscupen starter lørdag.

Programleder Ida Nysæter Rasch tok en uformell prat om den kommende alpinsesongen med kommentatorar Andreas Toft og Kjetil André Aamodt.

Siste nytt

  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal