NRK Meny
Normal

– Kan forstå at det er fristende

I lavt rangerte seniorturneringer i tennis kan vinneren få 12.000 kroner i premiepenger. Av kampfiksere har spillere fått tilbud om 43.000 kroner for å tape et sett med vilje.

Anders Borg

Anders Borg sjekker inn en spiller til turneringen på Hasle i forrige uke. Han tror den turneringen var helt fri for kampfiksing.

Foto: Espen Hildrup

I en nylig sendt dansk dokumentar forteller unge danske tennisspillere at de hadde blitt kontaktet for å fikse enkeltkamper. Det blir beskrevet som et stadig voksende problem i lavt rangerte seniorturneringer, og en av arrangørene mente så mange som 30-40 spillere hadde fått tilbud om å fikse sine kamper.

I Oslo ble det i forrige uke arrangert en slik turnering, og arrangør Anders Borg er sjokkert over å høre om opplysningene som kommer frem i den danske dokumentaren.

Han mener det ikke er grunn til å tro at det skjedde noe mistenkelig i turneringen i Oslo, selv om Alex Inglot i selskapet Sportsradar sa følgende i den danske dokumentaren:

Anders Borg

Anders Borg har arrangert flust av tennisturneringer i inn- og utland.

Foto: Espen Hildrup

– Nå er det Skandinavias tur. Det er et nytt marked, og ryktet er bra, så da ser kampfikserne muligheter.

Burde ikke kunne spilles på

Borg kan forstå at det er et attraktivt miljø å forsøke å manipulere for kampfiksere. Det er gjerne få tilskuere, lite oppmerksomhet rundt kampene, og det er dyrt å reise rundt på turneringer.

I turneringen på Hasle var det spillere fra 16 ulike land som deltok, og mange av spillerne reiser rundt med en trener i tillegg.

– Det koster mye å være med på dette, og det er veldig små pengepremier. I en 10 000 dollars-turnering lik den vi arrangerte i Oslo er førstepremien 1500 dollar (omtrent 12.000 kroner), som jo ikke betaler reise og hotell engang, sier han.

Han sier derfor at han skjønner at det kan være fristende for spillere som er presset økonomisk å slå til om man får tilbud om 5 000 euro (omtrent 43.000 kroner) for å tape et sett, slik de unge danskene forteller at de har fått.

– Det beste hadde jo vært om ikke bookmakerne hadde hatt lov til å vedde på slike kamper, sier han, men viser til at det arrangeres ti-tolv slike 10 000-dollars turneringer rundt om i verden hver eneste uke. Med andre ord er markedet veldig stort.

Ville blitt oppdaget

Borg tror og håper imidlertid at eventuelle kamper som fikses blir oppdaget.

– Å tape ett sett med vilje og så komme tilbake og vinne, det er ganske synlig. Man har dommere i disse kampene, så det er jo noen som følger med, og er det noe mistenkelig, så blir det rapportert fort, forklarer han. Borg har en sentral rolle i norsk tennis, og har aldri hørt om at noen norske spillere har fått slike tilbud.

– Nei, har ikke hørt om det, og hvis det hadde vært tilfelle, så tror jeg at jeg hadde fått vite om det ganske fort, sier han.

Kampfiksing blir berre ein større og større trussel i Skandinavia. Det kjem fram i ein dansk dokumentar som mellom anna fortel om tennisspelarar heilt ned i 17-årsalderen som får tilbud om tusenvis av kroner for å tape eit enkelt sett.

Se hele saken der danske tennisspillere blir tilbudt penger for å tape.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag