Hopp til innhold

– Kan forstå at det er fristende

I lavt rangerte seniorturneringer i tennis kan vinneren få 12.000 kroner i premiepenger. Av kampfiksere har spillere fått tilbud om 43.000 kroner for å tape et sett med vilje.

Anders Borg

Anders Borg sjekker inn en spiller til turneringen på Hasle i forrige uke. Han tror den turneringen var helt fri for kampfiksing.

Foto: Espen Hildrup

I en nylig sendt dansk dokumentar forteller unge danske tennisspillere at de hadde blitt kontaktet for å fikse enkeltkamper. Det blir beskrevet som et stadig voksende problem i lavt rangerte seniorturneringer, og en av arrangørene mente så mange som 30-40 spillere hadde fått tilbud om å fikse sine kamper.

I Oslo ble det i forrige uke arrangert en slik turnering, og arrangør Anders Borg er sjokkert over å høre om opplysningene som kommer frem i den danske dokumentaren.

Han mener det ikke er grunn til å tro at det skjedde noe mistenkelig i turneringen i Oslo, selv om Alex Inglot i selskapet Sportsradar sa følgende i den danske dokumentaren:

Anders Borg

Anders Borg har arrangert flust av tennisturneringer i inn- og utland.

Foto: Espen Hildrup

– Nå er det Skandinavias tur. Det er et nytt marked, og ryktet er bra, så da ser kampfikserne muligheter.

Burde ikke kunne spilles på

Borg kan forstå at det er et attraktivt miljø å forsøke å manipulere for kampfiksere. Det er gjerne få tilskuere, lite oppmerksomhet rundt kampene, og det er dyrt å reise rundt på turneringer.

I turneringen på Hasle var det spillere fra 16 ulike land som deltok, og mange av spillerne reiser rundt med en trener i tillegg.

– Det koster mye å være med på dette, og det er veldig små pengepremier. I en 10 000 dollars-turnering lik den vi arrangerte i Oslo er førstepremien 1500 dollar (omtrent 12.000 kroner), som jo ikke betaler reise og hotell engang, sier han.

Han sier derfor at han skjønner at det kan være fristende for spillere som er presset økonomisk å slå til om man får tilbud om 5 000 euro (omtrent 43.000 kroner) for å tape et sett, slik de unge danskene forteller at de har fått.

– Det beste hadde jo vært om ikke bookmakerne hadde hatt lov til å vedde på slike kamper, sier han, men viser til at det arrangeres ti-tolv slike 10 000-dollars turneringer rundt om i verden hver eneste uke. Med andre ord er markedet veldig stort.

Ville blitt oppdaget

Borg tror og håper imidlertid at eventuelle kamper som fikses blir oppdaget.

– Å tape ett sett med vilje og så komme tilbake og vinne, det er ganske synlig. Man har dommere i disse kampene, så det er jo noen som følger med, og er det noe mistenkelig, så blir det rapportert fort, forklarer han. Borg har en sentral rolle i norsk tennis, og har aldri hørt om at noen norske spillere har fått slike tilbud.

– Nei, har ikke hørt om det, og hvis det hadde vært tilfelle, så tror jeg at jeg hadde fått vite om det ganske fort, sier han.

Kampfiksing blir berre ein større og større trussel i Skandinavia. Det kjem fram i ein dansk dokumentar som mellom anna fortel om tennisspelarar heilt ned i 17-årsalderen som får tilbud om tusenvis av kroner for å tape eit enkelt sett.

Se hele saken der danske tennisspillere blir tilbudt penger for å tape.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal