NRK Meny
Normal

– 25 år senere blir jeg fremdeles straffet

En av friidrettens største juksemakere, Ben Johnson (51), var tirsdag tilbake på banen der han vant OL-gull for 25 år siden.

På dagen i dag for 25 år siden fikk verden se det som i ettertid er blitt kalt historiens skitneste løp. Ben Johnson vant 100 meteren i OL med kroppen full av anabole steroider. I dag var han tilbake på den samme banen i Seoul.

VIDEO: Se Ben Johnson tilbake i Seoul.

På dagen i dag for 25 år siden fikk en lamslått verden se det som i ettertid er blitt kalt historiens skitneste løp.

Ben Johnson vant 100-meteren i OL på den imponerende tiden 9,79, men med kroppen full av anabole steroider.

To dager senere ble han diskvalifisert og utestengt for bruk av stanozolol.

Johnson: – Er stolt

Etter at det ble påvist at Ben Johnson hadde dopet seg gjennom store deler av karrieren, mistet han også verdensrekorden på 9.83 sekunder fra VM i 1987 i Roma.

– Jeg er stolt over det jeg har oppnådd og 100-meteren jeg løpte, men jeg er ikke stolt over at jeg brukte prestasjonsfremmende midler, forteller han.

Tirsdag var altså Ben Johnson tilbake på den samme banen i Seoul, men nå som talsmann for antidopingkampanjen «Choose the ringht track».

Johnson hevder at han angrer på jukset, men føler likevel at han er blitt straffet for strengt.

– Jeg brøt reglene og ble straffet som alle burde bli straffet, men 25 år senere blir jeg fremdeles straffet, sier han, og begrunner det slik:

– Folk som dreper og voldtar blir dømt til fengsel men slipper ut. Jeg brøt idrettens lover.

– Kunne ha vunnet uten dop

Etter utestengingen fra idretten gjorde kanadieren comeback i 1991, men lyktes aldri å nå helt til topps igjen.

– Jeg tror fremdeles at jeg kunne ha vunnet OL uten å ha dopet meg, sier Johnson tirsdag, som nylig uttalte at doping er blitt et større problem enn noen gang før i friidretten.

– Den er ikke så ren som den var. Det har blitt mer doping fordi utøvere tar risikoen til de når kanten. Det handler om alltid å være den beste. Det kan jeg si siden jeg har gjort det selv. Og det ødela livet mitt, sa Ben Johnson i et intervju i BBC-programmet «Sportworld».

ATHLETICS-DOPING/JOHNSON

Her løper Ben Johnson inn til seier på 100-meter i 1988.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters


Siste nytt

 • Remis for Carlsen mot Anand

  Magnus Carlsen spilte remis mot sin gamle VM-utfordrer Vishy Anand fra India i 9. runde av Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen spilte med svarte brikker og etter 32 trekk ble spillerne enig om remis. Etter ni kamper er nordmannen med og kjemper om seieren.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Nadal trakk seg fra Australian Open

  Rafael Nadal trakk seg fra Australian Open i Melbourne etter at han pådro seg en skade i fjerde sett mot Marin Cilic. Spanjolen spilte fem sett mot Cilic før han valgte å trekke seg fra kampen.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Mowinckel leder i Italia

  Ragnhild Mowinckel kjørte raskest av samtlige i første omgang av verdenscuprennet i storslalåm i italienske Kronplatz tirsdag.

  Mens storfavoritten Mikaela Shiffrin kjørte ut. Mowinckel kjørte en strålende omgang og hoppet opp og ned av glede i målområdet etter å ha kjørt inn åtte hundredeler foran hjemmehåpet Marta Bassino. Tyske Viktoria Rebensburg følger ytterligere ett hundredel bak på tredjeplass. Andre omgang starter kl: 13.00.

  mow
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang menn