Hopp til innhold

– Jeg vil bli husket som en tøff utøver som alltid ga jernet og aldri nølte

Hun vokste opp like ved nasjonalanlegget i Holmenkollen, men valgte en utradisjonell norsk idrett og ble en av verdens beste. Lørdag fikk Suzann Pettersen Idrettsgallaens hederspris.

d6TTQIupQ0Q

HEDRET: Suzann Pettersen fikk hedersprisen på Idrettsgallaen 2019.

Foto: Fredrik Hagen / Fredrik Hagen

– Nå fikk jeg hjertet i halsen, sa en rørt «Tutta» da hun mottok hedersprisen på Hamar.

Det er bare fire måneder siden hun la opp, og i et intervju med NRK der hun oppsummerer karrieren forteller «Tutta» om veien frem til valget om å legge opp – og hvordan hun ble en av verdens beste.

Hjertebank

– Jeg merket det i hele kroppen. Hjertet slo. Jeg prøvde å jobbe med pusten. Jeg gikk gjennom alt jeg hadde lært gjennom alle år. Men så tenkte jeg «fader det her orker jeg nesten ikke mer».

Slik opplevde Idrettsgallaens hedersprisvinner, Suzann Pettersen, de siste minuttene før den avgjørende putten i høstens Solheim Cup. Øyeblikket der hun under enormt press avgjorde den gjeve turneringen og sørget for at Europa slo USA.

Slaget ble hennes siste på den store golfscenen.

Golf - Solheim Cup

VIDEO: Slik avgjorde Suzann Pettersen Solheim Cup for Europa mot USA 15. september 2019.

Det var 15. september og øyeblikket står igjen som et bilde på den mest suksessfulle karrieren i norsk golfhistorie – og en av de største karrierene i internasjonal kvinnegolf.

For akkurat der, på det 18. hullet på den ærverdige Gleneagles-banen i Skottland, viste Suzann Pettersen de egenskapene som har brakt henne til topps og som har gitt henne en karriere som lørdag kveld ble kronet med Idrettsgallaens hederspris.

– Jeg har alltid vært ganske sta og aldri vært redd for å si nei, sier «Tutta» når hun blir bedt om å forklare hvordan hun ble så god.

Suzann Pettersen

Suzann Pettersen ble i 2018 mamma og la opp i høst etter en fantastisk karriere. Hun har nå kjøpt hus i nærheten av barndomshjemmet på Holmen i Oslo. Like ved nasjonalanlegget i Holmenkollen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Banning

For 17 år siden ble hun kjent for det amerikanske TV-publikumet da hun bannet og bannet i et direktesendt intervju på storkanalen NBC etter debuten i nettopp Solheim Cup. Programlederen måtte beklaget språkbruken for seerne og «Tutta» ba om unnskyldning dagen etter.

Men 38-åringen fra Holmen i Oslo har aldri vært redd for å markere seg.

Jeg håper å bli husket som en tøff utøver som alltid ga jernet og aldri nølte, sier hun.

Det er egenskaper som har gitt henne hele 15 seire på LPGA-touren. Egenskaper som i 2007 og 2013 tok henne helt til topps i to majorturneringer og som har sørget for utrolige åtte år blant de ti best rangerte spillerne i verden. Flere ganger har hun vært nummer to.

– Ikke nok dagslys for Tiger Woods

– Jeg har alltid vært ydmyk for å lære mer. Søkt ny kunnskap for å bygge mitt eget bibliotek så stort som mulig. Jeg har kanskje vært litt naiv til tider, men skal du bli best må du ha troa på det du gjør og de du velger å jobbe med.

En av dem hun har lært av, er Tiger Woods.

– I hans verden er det ikke nok dagslys. Han sover lite og trener ekstremt mye.

– Jeg har aldri møtt en person som jobber så hardt. Til og med jeg fikk en ny målestokk da jeg trente med ham og gikk hans skole.

Tiger Woods og Suzann Pettersen

Bildetekst: Suzann Pettersen spilte sammen med Tiger Woods i en veldedighetsturnering i 2011.

Foto: Kevin Rivoli / Ap

Utrolig snuoperasjon

«Tutta» har selv jobbet døgnet rundt.

Hun har alltid gitt alt. Som i 2011 da hun på siste dag gikk ut ni slag bak lederen i Safeway Classic i Oregon i USA, og vant etter omspill.

– Det er noe med å gi alt uansett, sier hun om prestasjonen.

– Uansett hvilken idrett du driver med så er det hardt arbeid over tid som gir suksess.

«Sier hjertet ja? Sier hjertet nei?»

Men før den avgjørende putten i årets Solheim Cup, snek det seg altså inn tanker om at nok er nok.

Hun hadde kjent på det flere ganger etter at hun og mannen Christian i august 2018 ble foreldre til lille Herman:

«Orker jeg å ta fatt på det arbeidet som kreves for å komme tilbake i verdenstoppen? Gidder jeg? Har jeg lyst? Sier hjertet ja? Sier hjertet nei? Vil jeg være hjemme med familien?», spurte hun seg selv.

Hun bestemte seg for å gi karrieren en sjanse til og gjorde comeback i sommer. Suzann Pettersen var heller aldri i tvil om å takke ja da kapteinen på Europa-laget, Catriona Matthew, tok henne ut til Solheim Cup.

Men i kaoset på greenen etter den putten som skulle vise seg å bli hennes siste, falt brikkene på plass.

Da jeg endelig fant Christian og Herman så jeg på Christian. Vi tenkt begge at «nå er det nok». Christian bare nikket og sa «det synes jeg er en veldig klok avgjørelse».

Mangler én ting

Hun kaller det «en eventyravslutning» og sier at «et tonn falt av skuldrene» da Solheim Cup-putten gikk i hullet. Hun hadde bevist at hun ikke ble tatt ut bare fordi hun hadde et navn, men fordi hun fortsatt var god. 20 år etter at proffkarrieren startet.

Når hun nå oppsummerer karrieren er det bare en ting som aldri gikk.

– Den store drømmen var å bli rangert som verdens beste kvinnelige golfer. Det er det eneste jeg aldri fikk oppleve av mine egne mål som liten.

– Men jeg har oppnådd så ekstremt mange andre morsomme ting, så jeg kan la den ligge, sier 38-åringen med et smil.

Se hederspris-programmet om Suzann Pettersen.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal