– Jeg tenkte at «enten er hun helt rå, ellers er hun fullstendig gal»

OTTAWA (NRK): De eldre lagvenninnene ville helst avskrive henne, da den 16 år gamle Ada Stolsmo Hegerberg kom, krevde og kjeftet på dem. Fire år senere har Norges VM-toppscorer nådd lengre enn de fleste.

Ada Hegerberg

HELT SPESIELL: Ada Stolsmo Hegerberg kan bli Norges beste spiss noensinne, mener NRK-ekspert Lise Klaveness.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
 • Se åttedelsfinalen i VM mellom Norge og England på NRK1 eller NRK.no klokka 23.00.

Det var spesielt den ene løpetreningen, kanskje var det i 2011. Stabæk-spillerne løp frem og tilbake på banen, skulle stoppe og starte til lyden av trenerens blås i fløyten.

«Hun har et vanvittig steg», tenkte Lise Klaveness om sin nye lagvenninne Ada Stolsmo Hegerberg. 16-åringen som med den største naturlighet løp forbi de fleste av de nær dobbelt så gamle og langt mer rutinerte spillerne på laget.

Dette ville vel de fleste ungdommer vært fornøyde med, men denne var visst ikke helt som ungdommer flest.

– Hver gang hun løp forbi oss forsøkte hun å pushe oss. Hun kjeftet også. Hun synes ikke avstandene vi la bak oss var lange nok, og ga klart uttrykk for det, sier Klaveness, som i dag er NRKs fotballekspert.

Ikke bare var den nye 16-åringen på laget så uforståelig god for alderen. Det var også noe med væremåten, innflytelsen hun allerede da hadde på spillergruppen, inkludert de eldste på laget.

Klaveness skjønte at Hegerberg var en helt spesiell fotballspiller.

Dirigerende og krevende

– Jeg kjenner jeg gleder meg helt utrolig til kampen. Nå starter det, liksom. Det bare kribler, sier Ada Stolsmo Hegerberg når vi møter henne dagen før mandagens åttedelsfinale mot England.

Blåøyd

BLÅØYD: Hegerberg spøker om sin nyanskaffede blåveis.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hun har et blått øye etter en av gruppespillskampene, spøker med at den viser hva engelskmennene kan forvente når de møter henne.

Under VM har hun den lengste listen over journalister som vil gjøre intervjuer, hver dag, ungjenta som har scoringsansvaret på et Norge-lag mange ser på som en joker i sluttspillet.

Hun snakker engelsk, tysk, fransk, møter alle med kraftfulle håndtrykk, high fives - og når hun går er det hun som ønsker oss lykke til med arbeidet under kampen.

Tilstedeværelsen til 19-åringen er spesiell, spesielt fordi hun kun er 19 år. Kanskje merker vi litt av det samme som Klaveness og de andre Stabæk-spillerne gjorde for fire år siden.

– Jeg har aldri møtt en 16-åring så målrettet og kompromissløs som Ada. Det var helt spesielt, sier Klaveness.

Det var dette hun hadde i tankene da hun for noen uker siden skrev et avsnitt om sin tidligere lagvenninne i sin faste spalte i avisen BT.

«Ada Hegerberg #21, så sterk, i blikk, bein og hode at man ubevisst legger fem år til hennes alder. Oppdratt ydmyk. Født uredd, blind for grenser. Vi må alle være ærlige og si at vi lette etter grunner - utenfor egen krenkelse - for å avskrive 16-åringen da hun kom inn, dirigerende og krevende for fire år siden.

Det gikk ikke. Vi likte henne, kravene var ekte. Hun hadde dessuten rett. Umerkelig og gradvis var vi blitt bedagelige. Jeg håper det blir ditt VM, Ada.»

Omsvermet

OMSVERMET: Ada Stolsmo Hegerberg er blitt et naturlig midtpunkt i det norske laget, og får flere intervjuforespørsler enn de fleste.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Forsto at hun ikke burde dempes

Lise Klaveness

GLEMMER IKKE: Ada Stolsmo Hegerberg gjorde dypt inntrykk på NRK-ekspert Lise Klaveness da de to var lagvenninner i Stabæk.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Klaveness glemmer nemlig aldri hvordan Hegerberg kom inn på laget og tok fullstendig kommandoen for fire år siden.

– Allerede fra de første treningene kunne Ada ta ordet i plenum i garderoben, eller hvis vi hadde samling på banen, og gi uttrykk for misnøye over lagets innsats og at vi måtte skjerpe innsatsen. På den tiden var det mange svært rutinerte spillere i Stabæk, mange over 30, så det var ikke vanlig at nye spillere, særlig ikke spillere på 16 år, turte å ta slik plass, sier hun.

– Hvordan ble det mottatt?

– For oss som har vært med i toppen siden Ada ble født, og som dessuten var veldig slitne, var det en blandet opplevelse å være mottaker av Adas formaninger. Jeg husker at jeg tenkte at «enten er hun helt rå ellers er hun fullstendig gal». Vi lærte fort at hun var førstnevnte. Det tok ikke lang tid før vi forsto at Ada hadde en innstilling som ikke burde dempes.

Hegerberg smiler stort når hun får høre beskrivelsen fra sin gamle lagvenninne.

WWCUP Norway Thailand Soccer Ada Hegerberg Elise Thorsnes

JUBEL: Ada Hegerberg jubler og takker Elise Thorsnes for målgivende da hun scoret sitt første mål i VM i kampen mot Thailand.

Foto: Sean Kilpatrick / Ap

– Jeg har alltid visst at det krever mye å nå toppen. Så jeg har egentlig bare jobbet hardt og krevd mye av meg selv, men også andre. Det er forskjellig hvordan folk reagerer, men jeg føler jeg er fair og ærlig med folk. Jeg vil bare det beste for meg selv og for laget, sier hun.

– Har du alltid vært sånn?

– Jeg tror det har kommet etter hvert som man har bygget seg opp og jeg fant ut hva jeg ville. Da kom den der «killermodusen». Jeg har jobbet hardt med detaljer helt fra jeg var liten og vet at det må ligge i bunnen, sier Hegerberg.

Stått på som bare pokker

I Canada har Hegerberg vært kritisk til både sin egen og lagets innsats allerede, vært tydelig på hva Norge må forbedre dersom de fortsatt skal drømme om å nå langt i VM.

Det er på mange måter et underlig skue hvordan hun, i så ung alder, med den største trygghet har glidd rett inn i rollen hun har fått som en av Norges bærebjelker i et mesterskap.

Men så er det jo også slik som landslagets assistenttrener Roger Finjord sier:

– Selv om Ada er så ung, har hun allerede oppnådd nesten alt man kan oppnå. Fra og med nå blir det bare å utvikle og gjøre det hun gjør enda bedre.

Vi kan for ordens skyld nevne CVen hennes:

Debut i Toppserien som 15-åring. Landslagsspiller som 16-åring. Spiss på Norges beste lag og toppscorer i Toppserien som 17-åring. Tyskland-proff og sølvvinner i EM med Norge som 18-åring. Spiss og målgarantist for et av verdens beste lag, Lyon, som 19-åring.

Ada Hegerberg er årets komet

Ada Stolsmo Hegerberg ble kåret til årets komet av serieforeningen i 2012.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Og nå: Norges foreløpige toppscorer i VM med tre mål, og den vi håper skal avgjøre det for oss i kveldens åttedelsfinale mot England i VM.

Det har gått unna for Stolsmo Hegerberg.

– Jeg har stått på som bare pokker, egentlig, for å hele tiden ta nye steg. Man må bare være målbevisst, og det over en lang periode, sier Hegerberg.

Det er dette som er poenget til Klaveness. Hun fikk seg en aha-opplevelse av Hegerberg for fire år siden, og i dag er hun sikker på at det er innstilling og væremåte som har gjort nordmøre-jenta til en av Europas beste fotballspillere.

– Det har hatt alt å si. Ada har selvsagt også talent, men først og fremst har hun jobbet knallhardt – og riktig – for å komme på et internasjonalt toppnivå allerede som 19-åring, sier Klaveness.

Hegerberg er enig i det.

– Det er veldig individuelt hvordan folk lykkes, men for min del har det hatt alt å si at jeg har hatt denne «go-modusen» og ikke sett noen hindringer. Jeg har hele tiden satt meg nye mål og sørget for å ikke være mett. Spesielt det siste er viktig. Når jeg når målene setter jeg med en gang nye mål, slik at jeg kan klatre videre, sier hun.

– Kan bli tidenes beste norske spiss

Med Ada Stolsmo Hegerberg er det først og fremst to spørsmål man stiller seg. Det ene er hvor langt hun kan nå.

– Hun kan bli tidenes beste norske spiss, sier Klaveness, før fotballanalytikeren i henne overtar og utdyper:

– Men da må hun ta steg relasjonelt, altså at hun i større grad søker å oppnå gode relasjoner med medspillere på banen. Foreløpig er hun så fokusert på sitt eget prosjekt, å komme til sjanser og å tørre å ta ansvar, at hun noen ganger blir litt alene i kampene. Jeg savner samspill mellom henne og for eksempel Isabell Herlovsen. Hvis disse to kraftsentrene kunne forent krefter, kunne det blitt riktig så moro.

Det andre spørsmålet er hvor langt Hegerberg kan ta Norge i VM.

– Jeg har skikkelig troen på at vi kan klare dette. Nå er vi i modus, vi vet hva vi skal gjøre. Vi må bare ut og vise det nå, sier Hegerberg, som selvsagt starter på topp for Norge mot England.

Siste nytt

 • Simulert høyde skal rapporteres

  Norske toppidrettsutøvere som ønsker å benytte simulert høydetrening, må melde det inn til Antidoping Norge. Dette selv om simulert høyde ikke står på WADAs forbudsliste. Det besluttet det ekstraordinære Idrettstinget søndag, melder VG. Samtidig kom det frem at det ikke er noen sanksjonsmuligheter mot dem som ikke bruker høydehus i tråd med retningslinjene som idrettstinget vedtar.

  Løp
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Glimt sliter med å fylle stadion

  Til tross for at Bodø/Glimt startet serierunden som tabelltopp, er det fortsatt ledige billetter til kampen mot Sarpsborg 08 i dag, skriver NTB. – Det er nok litt vanskelig å endre folks vaner over natten. Vi får se. Det er ingen krise selv om jeg hadde ønsket at det ble fullt. Vi går inn for at folk på tribunen skal en god opplevelse og ta den med seg videre og fortelle andre hvor flott var å se kamp igjen, sier arrangementssjef Ørjan Heldal til NTB.

  10lgqZgW444
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sørloth involvert i viktig seier

  Alexander Sørloth ble byttet inn i det 67. minutt i lørdagens seriekamp mellom Real Sociedad. Da var stillingen 0-0. Men i siste spilleminutt sørget Sørloths lagkamerat Julen Lobete for 1-0 og tre poeng til Sociedad.

  Det skjedde til tross for at baskene spilte hele andre omgang med én spiller mindre. Real Sociedad topper dermed spanske La Liga.

  Sørloth har fortsatt ikke scoret for sin nye klubb etter overgangen fra Leipzig, men innhoppet er likevel et steg framover etter skadefravær.

  FtKtpnOeuVw
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal