NRK Meny
Normal

– Jeg måtte spørre «skal det gjøre så vondt?»

SJUSJØEN/OSLO (NRK): Skiskytterne fikk med langrennstrener Steinar Mundal på laget før sesongen. Utøverne trodde knapt hvor hardt han fikk dem til å trene.

Fanny Horn Birkeland

STERK: Fanny Horn Birkeland har fått mer kraft i skyvet i år. Her er hun under sesongåpningen på Sjusjøen denne helgen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Steinar Mundal kom fra herrelandslaget i langrenn og gikk inn som fysisk trener for skiskytterkvinnene før årets sesong. Han var kritisk til mangelen på hurtighetstrening - og la om utøvernes treningshverdag.

Det nye opplegget fikk utøverne til å sperre opp øynene.

Fanny Horn Birkeland forteller at hun på flere økter i sommer fikk så vondt og så mye syre i beina at hun måtte spørre om det var normalt.

– I mai tenkte jeg at dette aldri kommer til å fungere, at jeg ble så stiv i lårene at det ville bli umulig å gå oppover til vinteren.

– Jeg husker jeg spurte Steinar «er det sånn det skal kjennes ut? Det føles som å ha pansersyre i beina, og jeg skal gå to timer til!». Han svarte «jajaja, det er bra, bare gå sånn». Så da gjorde jeg jo det, gliser hun.

Mundal

NY TRENER: Steinar Mundal.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gode resultater allerede

Flere av løperne forteller at de har satt personlige rekorder på testløp før sesongen, og søndag kom beviset på at noe har skjedd. Tiril Eckhoff vant en spurt, og flere av de andre løperne rykket forbi konkurrenter i sporet.

– Det skulle bare mangle det, hehe. Tiril har ikke lov til å tape spurter lenger, ler den nye treneren.

– Jeg mener vi bør ha raskere langrennstider denne sesongen. Jeg synes det var litt dårlig på hurtighet da jeg kom inn. Nå er det mer helhetlig og systematisk, vi har minst én økt hurtighet i uka, sier Steinar Mundal til NRK.

Tror på enda mer

Han mener han har gjort forholdsvis enkle grep, men tror hele landslaget skal bli bedre på ski denne sesongen.

– Jeg tror vi har mer å gå på. Det er jeg ganske sikker på, sier Mundal.

Siste nytt

 • Norendal brøt IOCs sponsorregler

  Silje Norendal (24) har en privat sponsoravtale med Under Armour og reklamerte synlig for utstyrsleverandøren under forrige ukes slopestylefinale, skriver TV2. Det er brudd på regelverket til IOC. Men det får ingen konsekvenser for snowboardstjernen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Snowboard kvinner.
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Skuffet Falk sendes hjem

  Den svenske langrennsløperen Hanna Falk får ikke gå flere distanser i OL. 28-åringen var langt nede etter å ha blitt vraket til stafetten lørdag. Anna Haag ble valgt foran løpere som Ida Ingemarsdotter og Falk på førsteetappen.

  VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD FRISTIL
  Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / NTB scanpix
 • Hockeylag får ikke lov å håndhilse

  USAs hockeylag har fått beskjed om å «fist-bumpe» med hverandre i stedet for håndhilse, for å unngå spredning av noroviruset, som er svært smittsomt. Så langt er det bekreftet 283 tilfeller smittet av viruset, som nå oppholder seg i karantene.

  Pyeongchang Olympics US Zapolski
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang