– Jeg kan risikere mer enn de andre

BEITOSTØLEN (NRK): Etter en perfekt sesong, føler Martin Johnsrud Sundby han har et klart fortrinn på konkurrentene før VM-sesongen.

Martin Johnsrud Sundby

VERDENS BESTE: Martin Johnsrud Sundby har vært i en klasse for seg i internasjonalt herrelangrenn denne vinteren.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg tenker mye på hvordan jeg skal vinne de gullene, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han fortsetter å imponere, og tok et nytt NM-gull på Beitostølen fredag. Etter en sesong som har vært en sammenhengende suksesshistorie, er nå alle tanker rettet mot VM i Lahti. For nå skal Sundby ta det etterlengtede VM-gullet.

Oppkjøringsplanen er snart klar. Den innebærer for det første at han kommer til å trene litt mindre. Det henger sammen med at han snart blir far for andre gang i nær framtid.

Trolig blir det også færre reisedøgn – som en konsekvens av det samme.

Med over 600 løpere på startstreken ble det satt deltakerrekord i NM og det er liten grunn til å være bekymret for rekrutteringen.

Skal tette hull

Til gjengjeld skal det bli enda mer kvalitet på treninga. Og utviklingsmålet er tindrende klart.

– Jeg er nødt til å spesialtrene på det som er mine svake sider. Og det er min styrke, jeg tetter hullene fra sesong til sesong. Det er jeg flink til, fastslår Sundby.

At han hele tida klarer å utvikle seg på nye områder, takker han sin bunnsolide grunnfysikk for. Sundby er så gjennomtrent at selv bunnivået er skyhøyt.

– Jeg kan risikere mer, og sjonglere mer med treninga, enn andre kan. Da tør jeg også å gjøre det. Det gir meg trygghet, sier han til NRK.

Martin Johnsrud Sundby vant Ski Tour Canada.

– Må bli bedre

Derfor kommer han også til å teste nye ting denne sommeren – uten at han vil avsløre hva. Men målet er alt annet enn hemmelig: Sundby skal bli enda bedre i sluttfasen av fellesstarter hvis det kommer et samlet felt mot mål.

– Jeg må forberede meg på at det i verste fall er igjen 15 mann når det er tre kilometer til mål i tremila og femmila. Da er for eksempel ikke Dario Cologna en mann å skubbe seg på. Han har et bra rykk. Så der må jeg bli bedre, fastslår Sundby.

Til uka setter han seg ned med landslagstrener Tor Arne Hetland – og spikrer opplegget som skal sette en stopper for gulltørken i internasjonale mesterskap.

Siste nytt

 • Utestengte russere får ikke gå

  De utestengte langrennsløperne fra Russland får ikke delta i Lahti-VM, ifølge ankedomstolen CAS. De utestengte løperne er: Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenia Shapovalova og Aleksej Petukhov. Utøverne ble utestengt i kjølvannet av McLaren-rapporten, som konkluderte med at mer enn 1000 russiske utøvere var involvert i doping.

  Legkov
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Pai-spising kan få etterspill

  Suttons reservekeeper Wayne Shaw kan bli straffet av Det engelske fotballforbundet for å ha spist en pai i FA-cupen mot Arsenal. Keeperen på godt over 100 kilo spiste paien etter at alle de tre byttene var foretatt. Nå skal FA etterforske saken siden venner skal ha veddet på at Shaw ville bli filmet av TV-kameraene.

  Wayne Shaw
  Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal