NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke sett henne råere

Therese Johaug (27) er så overlegen at hun er i posisjon til å gjøre rent bord i distanserenn, mener NRK-eksperter.

Johaug

SUPERFORM: Therese Johaug er i øyeblikket uangripelig på distanse. Her fra Lillehammer-seieren lørdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fredrik Aukland

IMPONERT: Langrennstrener og NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Nå er hun så suveren at hun faktisk kan tillate seg å ha en dårlig dag og likevel vinne. Det er utrolig stor forskjell på det hun og de andre driver med, sier NRK-ekspert og tidligere landslagstrener Carl-Henning Gran.

Johaug har vært i en helt egen klasse i sesongåpningen. Hun sendte et varsku med knock out-seire allerede på Beitostølen, og hverken i Kuusamo eller på Lillehammer har noen vært i nærheten av å true henne.

Lørdag vant hun 15-kilometeren med halvannet minutt. I snitt, inkludert Beitostølen, har hun vunnet med 39 sekunder på fem distanserenn.

– Hun er helt overlegen på distanse, rett og slett. Det vil hun være gjennom vinteren, fordi hun er så langt foran. Det gjør at hun kan vinne løp selv om hun er 90 prosent, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Artikkelen fortsetter.

Knuste alle i sesongåpninge.

SE VIDEO: Her vinner Therese Johaug med 38,4 sekunder på den 7,5 kilometer lange åpningsdistansen på Beitostølen i midten av november.

– Utviklet seg mer

Hennes argeste konkurrent, Marit Bjørgen, venter som kjent barn denne julen. Samtidig nedprioriterer Justyna Kowalczyk verdenscupen.

I tillegg har Johaug tatt nye steg som langrennsløper, påpeker Bjørn.

– Hun har utviklet seg enda mer enn de andre har klart å nærme seg. Da blir hun suveren, sier han.

Ekspertene holder Heidi Weng og Charlotte Kalla som Johaugs tøffeste konkurrenter, men begge må fortsatt heve seg flere hakk for å ta skalpen på 27-åringen.

– Alt klaffer

Gran mener sykdom nå er Johaugs verste fiende. Han tror 27-åringen vil kjempe i toppen i distanserenn selv med en formdupp.

Fredrik Aukland mener likevel det er for tidlig å avskrive Kalla og Stina Nilsson.

Artikkelen fortsetter.

Johaug går alene i mål på Lillehammer.

SE VIDEO: Her vinner Therese Johaug med halvannet minutt på Lillehammer.

– De har ikke fått vist hva de er gode for ennå. Samtidig er Therese i en posisjon hun aldri har vært i før, så hun har jo muligheten til å gjøre rent bord i distanserenn, sier Aukland.

– Jeg kan ikke huske å ha sett henne råere enn det hun er nå. Alt klaffer, sier NRK-eksperten.

Tror det blir jevnere

Johaug selv uttalte etter lørdagens maktdemonstrasjon at hun er «tett opp mot sitt livs form». Hun innrømmet samtidig at 15 kilometer med skibytte er en favorittdistanse, og hun hadde også maks klaff med skiene.

– De tunge løypene på Lillehammer gjør at Therese kommer helt til sin rett. Så det var kanskje den mest suverene seieren hennes i vinter. Det blir andre løyper med kortere motbakker, større fart og mer teknisk kjøring, sier Bjørn.

– På et eller annet tidspunkt møter alle motgang, og det vil Therese også gjøre denne sesongen, tror jeg. Hun må fortsette å ha et langsiktig fokus, mener Aukland.

Therese Johaug var i en helt egen klasse i det første distanserennet i verdenscupen.

SE VIDEO: Therese Johaug var overlegen også på femkilometeren i Kuusamo.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal