– Dette kan bli overkjøring. Anand holder ikke nivået

SOTSJI/OSLO (NRK): Er Magnus Carlsen rett og slett for god for Vishy Anand? Ekspertene mener nordmannen kan ta tidenes mest suverene VM-seier.

Viswanathan Anand

Det lyste ikke selvtillit av Viswanathan Anand på vei inn til søndagens pressekonferanse.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var såpass komfortabel etter søndagens parti at han tok seg tid til noen minutter med norsk presse.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg hadde trodd dette skulle bli en jevn og tøff match. Jeg er overrasket over dette her, sier NRK-kommentator Torstein Bae hoderystende.

I flere måneder har sjakkjournalister skrevet om hvordan Viswanathan Anand er så mye sterkere enn i fjor. Samtidig skulle Magnus Carlsen være ute av form.

Men etter to partier er spådommene i ferd med å bli gjort til skamme.

– Dette kan bli overkjøring, for Anand blir utspilt. Det går mot en repetisjon av fjoråret - eller enda verre, sier Torstein Bae.

– Nå kan Magnus begynne å jakte et historisk resultat. Dette kan bli den mest suverene VM-seieren i sjakkhistorien, sier han.

Mye taler for Carlsen

Etter søndagens seier går Carlsen inn i hviledagen med enorm selvtillit. 23-åringen har hvite brikker i tre av de neste fem partiene.

Dessuten har han tvunget Vishy Anand til å spille to lange, slitsomme partier. Perfekt for Carlsen, som er omtrent halvparten så gammel som 44-åringen.

Torstein Bae

NRK-kommentator og internasjonal sjakkmester Torstein Bae.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Enda verre for Anand er erkjennelsen av at han har kommet godt ut av åpningsspillet i begge partiene, og likevel blitt presset. Carlsen innrømmet etter det første partiet at han ble overrasket av inderens åpning. Likevel var det Carlsen som holdt på å vinne - med svarte brikker.

– Anand har forberedt gode nok åpninger, men dette handler også om å være best i midtspillet. Der har Magnus vært klart best. Anand holder så langt ikke det nivået som skal til for å gjøre dette spennende, sier Bae.

– Visse ting kan man ikke gjøre noe med

Internasjonal mester Atle Grønn mener det er i ferd med å vise seg at Carlsen er sterkere.

– Her må jeg ty til et russisk ordtak: Blondinen er sterkere enn brunetten. Det betyr at det er visse ting her i verden du ikke kan gjøre noe med, for styrkeforholdet er gitt av naturen. Det har vi sett her i Sotsji så langt, sier Grønn.

Anand var lavmælt etter søndagens tap, men prøver å holde motet oppe.

– Jeg må bare prøve å spille bedre. Hva annet kan man gjøre?

Analyse av andre parti

VIDEO: Se Torstein Baes oppsummering av andre parti.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen

Her innser han Nepos giganttabbe – ny seier for Carlsen

Jan Nepomnjasjtsjij hadde et lite overtak. Men så kastet han bort alt. Nå skal det mye til for at Carlsen ikke tar sin femte VM-tittel.

Siste nytt

 • Abelvik Rød mister håndball-EM

  Magnus Abelvik Rød blir ikke å se i håndball-EM i januar. Det ble klart da landslagssjef Christian Berge kunngjorde EM-troppen tirsdag.

  Det gjenstår kun en drøy måned til Norge skal spille EM i Slovakia og Ungarn. Turneringen avvikles i perioden 13. til 30. januar.

  Den kommer for tidlig for Abelvik Rød.

  Flensburg-Handewitt-profilen har slitt med en kneskade i lang tid, men gjorde comeback for sitt tyske klubblag forrige måned. Siden fikk han igjen kneproblemer og har vært gjennom et inngrep for å bli kvitt vedvarende smerter.

  Troppen:

  Keepere: Kristian Sæverås, Sander Drange Heieren,
  Torbjørn Sittrup Bergerud.

  Bakspillere: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen, Sander A. Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft, Kent Robin Tønnesen, Gøran Søgard Johannessen, Christian O`Sullivan, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind, Christoffer Rambo.

  Kantspillere: Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen,
  Kevin Maagerø Gulliksen, Alexander C. Blonz.

  Linjespillere: Petter Øverby, Magnus Gullerud,
  Thomas Alfred Solstad.

  Håndball herrer: Gjensidige cup 2021
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ikke tiltak for toppidretten

  – Toppidrett kan gjennomføres som normalt, skriver regjeringen i de nye nasjonale smitteverntiltakene.

  For voksne over 20 år som trener innendørs anbefaler regjeringen at det gjøres i grupper på inntil 20 personer. Det anbefales også at man holder 2 meter avstand ved høyintensiv trening.

  Det gis ikke konkrete anbefalinger om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idrettsaktiviteter.

  For tilskuere på innendørs idrettsarrangementer må det være minst ett ledig sete mellom tilskuerne. Det gjelder ikke for personer i samme husstand.

 • Skiskyttershowet i romjulen avlyst

  Heller ikke i år blir det skiskytterfest i romjulen fra Schalkes fotballarena i Gelsenkirchen. Årsaken er oppblomstringen av koronaviruset i Tyskland.

  Arrangøren bekreftet avlysningen tirsdag. Showrennet var satt til 28. desember, men nå tar man sikte på å få det til rundt samme tid neste år.

  Også i fjor utgikk rennet på grunn av koronapandemien.

  Norske skiskyttere har opp gjennom årene vært med å sette sitt preg på konkurransen i Gelsenkirchen. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal