NRK Meny
Normal

– Jeg fikk intern kritikk, men traff en øm tå

LILLEHAMMER (NRK): Landslagssjef Vidar Løfshus brukte bevisst media for å provosere de norske langrennsherrene etter OL-nedturen. Det angrer han ikke på.

Vidar Løfshus

BRUKTE MEDIA: Vidar Løfshus følte langrennsherrene trengte en provokasjon etter OL-nedturen i Sotsji.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tre norske på pallen og sju norske blant de åtte beste på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte. Tre norske lag på pallen i søndagens stafett.

Plutselig er de norske herrene enda mer dominerende enn de norske kvinnene i langrenn.

Det var ingen selvfølge etter Sotsji-OL i 2014, der Martin Johnsrud Sundby sørget for den eneste norske herremedaljen på distanselangrenn.

Etter OL-nedturen sa landslagssjef Vidar Løfshus tydelig fra i media om at han ikke var fornøyd med de norske langrennsherrene. Det har hatt akkurat den effekten han hadde håpet.

– Det var bevisst. Jeg fikk selvsagt intern kritikk av en del løpere, men det viste seg at jeg traff en spiker – ei øm tå – så man kan si at vi har brukt det som motivasjon. Vi har hatt fokus på at alle må opp på et akseptabelt nivå på trening og i dedikasjon, sier Løfshus til NRK.

Upopulære virkemidler

Han understreker at han er ydmyk for kritikken som kom i ettertid. Men han har aldri angret.

– Som sjef har du rett til å bruke media, og av og til må du bruke virkemidler som ikke er populært internt, fastslår Løfshus, som rett som det er sier ting i media som vekker reaksjoner internt i langrennsleiren.

– Av og til høres det impulsivt ut, men ganske mange ganger er det gjennomtenkt, sier han.

Verdens beste langrennsløper de siste årene, Martin Johnsrud Sundby, hevder han for sin egen del ikke ble provosert at Løfshus-utspillene i Sotsji. Men han er enig i at norske herreløpere har tatt seg selv i nakkeskinnet.

– Må være dønn ærlig

– Vidar sier det han mener, og vi har utviklet kulturen over år. Alle må være dønn ærlig med seg selv og se seg i speilet: har jeg gjort en god nok jobb, trener jeg nok, er jeg fokusert nok på alle de små tingene i hverdagen som må være på plass? Klarer man å være ærlig, er det lett å ta tak, fastslår Sundby.

Samtidig advarer både Løfshus og Sundby mot å tro at den norske dominansen vil være like stor resten av vinteren.

– Vi begynner å nærme oss noe av det samme som jentene, og vi har en bredde som er eksepsjonelt bra. I dag er vi kanskje litt for langt foran de andre enn så lenge. Men det kommer til å jevne seg ut etter jul, fastslår verdenscuplederen.

Norge

GANSKE BRA BREDDE: 12 norske langrennsherrer inntok seierspallen etter søndagens verdenscupstafett på Lillehammer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial