Hammerseng skremt av homolov: – Jeg er sjokkert

Håndballspilleren Gro Hammerseng (33) vet ikke om hun tør å spille kamper i Russland etter landets kontroversielle lov mot homofil propaganda.

Intervju med Gro Hammerseng. Hun reagerer på den nye homoloven i Russland. Reporter: Vibeke Undhjem. Foto: Jørn Tveter.

Hammerseng reagerer på den nye homoloven i Russland

 • Se intervju øverst i saken.

– Jeg reagerer sterkt på det. Jeg er sjokkert. Vi er i 2013 og dette er rett og slett drøyt, sier Hammerseng til NRK.no.

Gro Hammerseng

Gro Hammerseng er usikker på om hun vil reise til bortekamper i Russland i framtida etter omstridt lov mot homofil propaganda.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix
Rogge, Lamine Diak

President i IOK, Jacques Rogge, nektet å svare på spørsmål om homoloven.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap
Edin

Gro Hammerseng (t.v.) og kjæresten Anja Edin på Skeive dagers parade i Oslo tidligere i sommer.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

To dager før VM i friidrett avdramatiserte den internasjonale friidrettspresidenten vertsnasjonens kontroversielle anti-homolov.

– Jeg synes det ikke er noe problem, sa Lamine Diack.

Taus Rogge

Fredag ville heller ikke Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK), si noe om loven som forbyr homofil propaganda i Russland.

– Ytringsfrihet er selvfølgelig viktig. Men vi kan ikke kommentere loven, sa Rogge på en pressekonferanse i VM-byen Moskva.

Håndballspilleren Gro Hammerseng skal verken til VM eller OL i Russland - men som åpent homofil er hun sterkt kritisk til loven.

– Det er viktig at dette blir snakket om og at så mange som mulig uttaler seg og mener noe om dette. En slik lov er ikke greit og påvirker blant annet meg direkte, sier Hammerseng.

– Det er ekstremt viktig at først og fremst politikerne i Norge tar tak i dette. Som idrettsutøver har jeg en liten stemme og håper også andre enn meg tar del og viser at vi ikke støtter denne loven, sier Hammerseng.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tidligere i sommer den kontroversielle loven som gjør at folk kan straffeforfølges for homofil propaganda. Loven sørger for bøter ved «propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige gjennom blant annet media eller internett, ifølge AFP.

Demonstrasjoner vil bli det bli slått hardt ned på. Også en bølge av vold mot homofile har preget landet de siste månedene.

Kan møte russisk motstand

Håndballspilleren er usikker på om hun vil reise til Russland hvis Larvik får russisk motstand i mesterligaen den kommende sesongen.

– Det kan hende vi må til Russland i årene som kommer, men jeg vet ikke hva som er riktig å gjøre. I min verden er dette uhørt, sier hun.

– Jeg kan tenke meg hvordan jeg hadde opplevd å reise et sted og være redd for å bli arrestert. Jeg kan tenke meg hvordan det er fordi jeg har deltatt i OL selv og det rammer meg fordi jeg lever med en kvinne og har barn med en kvinne, sier Hammerseng.

– Ville du reist til OL?

– På en måte vil jeg si ja til det. Nå har jeg en gutt som jeg må ta hensyn til. Det er ikke så lett og si ja som før. Jeg har også en liten stemme i meg som sier at jeg har lyst til å boikotte. Men jeg vet ikke om det er løsningen heller. Det er viktig at lederne snakker om det, sier håndballspilleren.

– Bør Norge boikotte mesterskap i Russland?

– Jeg føler ikke at jeg har fasiten til hva vi burde gjøre. En del av meg har lyst til å si boikott og ønsker at andre også skal gjøre det. Det som er viktig for meg er at det diskuteres og at utøverne ikke må frykte for egen sikkerhet, sier Hammerseng.

VM i friidrett starter lørdag. Fra klokka 07.30 kan du følge direkte på NRK 2 eller på NRK.no.

Jacques Rogge inviterte til pressekonferanse. Men IOC-presidenten ville ikke ta stilling til hva den olympiske organisasjonen mener om Russlands nye homolov. Reporter: Morten Stenberg. Foto/redigering: Arild Sandsvik.

IOC tar ikke stilling til Russlands nye homolov

Siste nytt

 • Hovland spilte seg ut av tetkampen

  Viktor Hovland hang lenge med i seierskampen i den første av tre kvalifiseringsturneringer til PGA-touren. men bogey på 14. og 15. hull søndag sendte ham nedover på lista. I skrivende stund ligger Hovland på 11.-plass, men ikke alle er ferdigspilt.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Viking ydmyket Godset

  Viking slo Strømsgodset 4–0 søndag og tok et langt steg unna nedrykkstrøbbel. I Godset må ting skje hvis laget skal beholde plassen i Eliteserien. Drammenserne ligger sist med 13 poeng etter 18 kamper.

  Eliteserien fotball 2019: Viking - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Haugesund med comeback

  Herolind Shala ga Vålerenga en drømmestart etter kun to minutter, men mål fra Niklas Sandberg og Kristoffer Velde førte til at Haugesund snudde fra 0-1 til 2-1. Det gjorde at Haugesund klatret to plasser til syvendeplass, plassen bak Vålerenga.

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Haugesund (1-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal