Hopp til innhold

– Jakob er en j###a råtass altså

NRK fikk være med på en av de siste treningene for yngstebror Jakob Ingebrigtsen (16) før Diamond League-stevnet lørdag. Der sjokkerte han faren sin med tempoet.

Så forfjamset blir pappa Gjert over sønnen Jakob

NRK var tilstede under en av de siste treningene for Ingebrigtsen-brødrene fredag før årets første store stevne i delstaten Oregon i USA. Det var Henrik mot Jakob, med pappa Gjert ved målstreken.

NRK møter en ganske målløs far og trener etterpå. Han måtte ty til blåspråk.

– Det var fort. Det var inni hælvete fort. Jakob er en j###a råtass, altså. Det er jo ikke bånn skuter engang. Helvete ta.

Se hele klippet i videovinduet øverst i saken

Kan bli historisk

Jakob Ingebrigtsen stiller lørdag kveld på startstreken i sitt første mile-løp (1609 meter) noensinne, under Diamond League-stevnet i Eugene delstaten Oregon.

Klokka 23 norsk tid stiller han med storebror Henrik (26) i «International Mile», og der kan yngste bror Ingebrigtsen bli historisk, om han kommer seg under fireminuttersgrensa.

Da blir han den yngste noensinne til å klare det. Forrige rekordholder er Jim Ryun, som klarte 3.59 i en alder av 17 år og 38 dager gammel. Jakob fyller 17 i september, og har allerede en pers på 3.42.44 på 1500 meter.

Jakob Ingebrigtsen

HÅPER PÅ HØY FART: Jakob Ingebrigtsen (16) skal løpe sin første engelske mile i Diamond League-stevnet i Oregon lørdag kveld.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Skal «ligge på halen»

NRK har fulgt Team Ingebrigtsen under oppkjøringen til Diamond League-stevnet, og Jakob er soleklar på at han vil under de magiske fire minuttene.

– Jeg håper på et felt med jevnt høy fart, der jeg kan ligge på halen og cruise inn til en god tid, sier han til NRK.

Og han har selvtilliten i orden.

– Jeg løp jo et løp (1500 meter, journ. anm.) her for et par uker siden på 3:43, og det tilsvarer rett under fire blank. Nå er jeg i veldig mye bedre form enn det jeg var da. Jeg har trent veldig bra i det siste, så jeg har troen jeg også, sier han videre.

Jakob har aldri løpt en mile før, men mener det er som en 1500 meter, «bare pluss hundre meter».

– Man må vel disponere løpet på samme måte. Når du kommer til samme sving så tenker du på samme måte, bare at du har løpt litt lenger før det, kanskje.

Så forfjamset blir pappa Gjert over sønnen Jakob

Skulle ikke vært med

Han avviser at det blir noe samarbeid med storebror Henrik lørdag kveld.

– Når vi står på start er vi konkurrenter. Samarbeid får du ikke noe igjen for med tanke på at det er så mange med og så stort felt, sier han.

Egentlig var ikke Jakob påmeldt stevnet i Eugene, så det var litt triksing som fikk ham inn. Konkurrent og storebror forteller:

– Jeg skrøt Jakob opp til en av de høyeste Nike-sjefene her. En time etterpå hadde han plass i stevnet. Etterpå har jeg hørt masse folk rundt forbi snakker om Jakob. At hvis han løper under fire blank så er han den yngste noensinne som løper under fire på milen. Det er noe stort i USA å løpe under fire blank på drømmemila, sier Henrik Ingebrigtsen.

Vil ikke legge press på yngstesønnen

De tre brødrene har trent flere steder i USA siden midten av april til sesongstart. Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen kom over 18. mai, og har fått være på sidelinjen i overkant av en uke. Han gleder seg til stevnet lørdag kveld, men vil ikke hausse opp sin yngste sønn.

– Å forvente noe av Jakob er nesten litt dårlig gjort. Han får springe i et internasjonalt heat, så du kan risikere at dette blir så stort for ham at han blir overveldet av stundens alvor.

– Jeg må minne ham og omgivelsene om at han fortsatt er 16 år. Han har en veldig stor kapasitet, og han har utvikla hurtigheten sin betydelig siste året. For å få ut det han har inne, må han løpe noen løp, men under normale omstendigheter skal han løpe under fire blank, sier Gjert til NRK.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal