NRK Meny
Normal

Idrettpresidenten: – IOC ville ha Norge

IOC ga klare signaler om at de ønsket at Norge burde søke OL i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Idrettspresident Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien må innse at tapet om OL 2022 er tapt.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Gerhard Heiberg

Heiberg: - Sa at Oslo hadde en kjempesjanse.

Foto: Alastair Grant / Ap

Idrettspresidenten måtte innse at OL-søknaden til 2022 ble skrinlagt onsdag.

Skuffelsen er stor for Rognlien, som hevder at han har fått klare signaler på at IOC-ledelsen har ønsket seg Norge som søkerby. Motkandidater ville vært Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina.

– Det er det vel ikke særlig tvil om når Thomas Bach (IOC-president) og Christophe Dubi (IOC-direktør) kommer til Norge flere ganger. Når han sier det han sier til vårt ledermøte i Bergen, er det jo ganske tydelig at de har ønsket Norge som søker.

Bach har blant annet uttalt:

– Norges kandidatur tar oss tilbake til røttene, med entusiasmen og kjærligheten dere har for sport, samt den gode organiseringen.

– Var veldig ivrige

Styremedlem i IOC, Gerhard Heiberg, ga også klar beskjed til idrettspresidenten om at Norge burde søke.

– Det begynte vel med min telefon til Børre Rognlien hvor jeg sa at jeg ser et vindu og at Oslo har en kjempesjanse, sier Heiberg til NRK.

Selv om Heiberg hevder det var som privatperson og ikke som IOC-medlem han anmodet om søknad, har idretten opplevd den internasjonale olympiske komite som veldig ivrige på en norsk søknad.

– Hadde gjennomslag

Rognlien mener Norge har hatt stor påvirkning på IOC i søkerprosessen.

– En mann som Thomas Bach er jo nødt å opptre nøytralt i forhold til søkerland, men alt som er skjedd i forbindelse med åpning av manualer etter norsk anmodning tyder på vi har gjennomslag. Det har vi ikke i samme grad lenger når

Christophe Dubi

IOC-direktør Christophe Dubi er misfornøyd med avgjørelsen.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

vi ikke er søkerby, sier han.

Onsdag bestemte imidlertid Oslo kommune å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at Høyres stortingsgruppe anbefalte å ikke gå videre med OL-søknaden.

– Halvsannheter

Avgjørelsen ble ikke godt tatt imot av IOC-direktør Christophe Dubi onsdag kveld.

– Politikernes avgjørelse ble tatt på bakgrunn av halvsannheter, skriver IOC-direktør Christophe Dubi i en uttalelse.

Deretter tar han for seg de økonomiske aspektene han mener er misforstått av Norges politikere. Blant annet hevder IOC-direktøren at de nasjonale sponsorrettighetene ville gitt langt mer enn de 1,1 milliardene som Oslo budsjetterte med i søknaden.

– Det er synd for et land som Norge, med så mange flotte utøvere, å gå glipp av denne muligheten til å investere i fremtiden og vise verden hva de er gode for, skriver han videre.

Nå regner idrettspresident Rognlien med at Norge tidligst vil søke om et vinter-OL i 2030.

– Og det blir i hvert fall ikke under min ledelse, kommenterer han.


Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal