Hopp til innhold

Dette diagrammet skal vise norsk uskyld

Norges Skiforbund konkluderer etter sin egen datainnsamling med at norske langrennsløpere ikke har hatt mistenkelige blodverdier, ei heller skal de ha bidratt til utviklingen som bekymret Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Erik Røste

Tidligere landslagslege Ola Rønsen la frem gjennomsnittsverdier fra norske langrennsløpere fra 1989/1990-sesongen og fremover. Han konkluderte med at norske løpere ikke har bidratt til å øke gjennomsnittlige blodverdier i langrennssporten.

Ola Rønsen

Tidligere landslagslege Ola Rønsen holdt før verdiene ble presentert, et lite lynkurs i hemoglobinnivåer og hvordan verdiene kan endres uten at dette skyldes ulovligheter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det som har bekymret FIS er stigningen på hemoglobinnivåer (i perioden 1989-1999). De norske verdiene har i denne perioden ligget ganske flatt, sa Olympiatoppen-lege Ola Rønsen på et pressetreff onsdag.

Rønsen har ledet arbeidet for Norges Skiforbund med å samle inn blodverdiene til norske langrennsløpere fra 1990-tallet, etter påstandene som kom i den svenske dokumentaren «Blodracet». Onsdag presenterte den tidligere landslagslegen de gjennomsnittlige verdiene for norske løpere i perioden 1989-2002.

– Norske verdier har ikke vært med på den gjennomsnittlige stigningen, sa Rønsen, og la til at dette var et av de viktigste funnene etter behandlingen av tallmaterialet.

Stabile tall

For de norske langrennsherrene ble det presentert verdier som i gjennomsnitt hadde variert mellom 15,0 og 15,6 fra 1989 og frem til 2002. Også for de norske kvinneløperne skal gjennomsnittet ha holdt seg stabilt.

– Oppsummert har hemoglobinnivåene på norske utøvere vært stabile og på et gjennomsnittsnivå som er helt vanlig. Vi har hatt noen løpere som har ligget høyt, men sånn er det. Noen er oppe på 16-tallet og lav 17-tall, uten at det har med manipulasjon å gjøre, sa Rønsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FIS' gjennomsnittlige tall for blodverdier

Disse tallene fra SVTs dokumentar viser hvordan hemoglobinnivået bland langrennsløpere, mannlige og kvinnelige, økte i gjennomsnitt fra 1989-1999. Ola Rønsen mener tallene Norges Skiforbund har hentet inn, viser at norske løpere ikke var med på denne gjennomsnittsøkningen.

Foto: SVT
Dæhlie

Bjørn Dæhlie er en av Norges langrennsløpere fra 1990-tallet som fikk sine blodverdier presentert med navn på pressetreffet onsdag.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Mangler enkelte år

Tallene som ble presentert er basert på 408 målinger fra herrer og 277 målinger fra damer. I tallmaterialet som har gitt konklusjonene, er det ikke gjennomsnittlige tall fra 1992-1994.

– Vi har en glippe mellom 1992 og 1994, hvor vi ikke har nok tallmateriale til å gi noe gjennomsnitt. Vi har ikke fått det fra Aker (sykehus) ennå, sa Rønsen.

Rønsen presiserte også at høye hemoglobinnivåer ikke er ensbetydende med at man presterer godt.

– Det er slik ikke at man må ha verdier på 15 og 16 for å bli verdensmester. Vi har én som alltid har ligget lavest, men som alltid har vært på stafettlag og i toppen, uten at vi kan si noe mer om det, sa Rønsen, og fortsatte:

– Det er ingen sammenheng mellom høye hemoglobinverdier og prestasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gjsnitt hemoglobinverdier herreløpere

Disse tallene viser gjennomsnittlige hemoglobinverdier for norske herreløpere fra 1989-2002. Mens gjennomsnittet for herre- og dameløperne i verdenscupen økte i denne perioden, har verdiene hos de norske herreløperne holdt seg relativt stabilt, ifølge Skiforbundets tall.

Foto: Anders Brekke / NRK

Oppga navn

På pressekonferansen fremla også Rønsen konkrete verdier knyttet til navngitte, tidligere landslagsløpere. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Marit Mikkelsplass og Kristen Skjeldal var utøverne som ble nevnt (se verdiene i faktaboks til høyre).

De tre førstnevnte var alle nevnt i SVTs dokumentar «Blodracet». Rønsen har mottatt en tekst fra Mikkelsplass, som forteller at det har vært en tung tid etter påstandene i den svenske dokumentaren.

– Jeg er glad for at Norges Skiforbund har gjort en grundig jobb. Det har vært en tung tid for meg og familien. Jeg håper å kunne sette punktum for denne saken med dette i dag, skriver Mikkelsplass.

– Ingen unormale verdier

Marit Mikkelsplass

Marit Mikkelsplass er den eneste kvinnlige langrennsløperen fra Norge som blir nevnt i dokumentaren. Hun beskriver en tung tid etter mistankene som rettes mot henne, og håper saken har fått sitt punktum etter at norske blodverdier ble presentert onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix
Erik Røste

Skipresident Erik Røste åpnet pressekonferansen med å si at dette ikke er en granskning.

Foto: NRK

Skipresident Erik Røste var også med på pressetreffet onsdag.

– Jeg vil presisere innledningsvis: Det er ingenting av det som har fremkommet tidligere, verken nå eller gjennom den finske dokumentaren, som viser unormale eller kunstige hemoglobinnivåer på norske løpere, sa Røste.

Norges Skiforbund bestemte seg for å legge frem blodverdier på norske langrennsløpere etter den svenske dokumentaren «Blodracet» som ble vist på SVT i slutten av februar.

– Vi fikk spørsmål om å legge frem hemoglobinnivåer. Vi skal legge frem det tallmaterialet vi har. Derfor er vi her i dag. Dette er ingen granskning. Det er ingenting som har kommet frem som tilsier det. Dette er en del av Norges Skiforbunds åpenhet, sa skipresidenten.

Væsketap kan endre blodverdier

Rønsen forklarte tidlige på pressetreffet hvordan hemoglobinnivå kan endres ved fysisk aktivitet.

– Dess hardere man kjører på, dess mer væske mister man, dess høyere kan hemoglobinnivået være - forbigående. Når man tar prøven, kan være ganske avgjørende, sa Rønsen.

– Når man trener mister man væske, da går det også væske ut av blodbanen. Har man et hemoglobinnivå på 15 fra før, kan den bli 16,5 etterpå fordi man har mistet væske, forklarte Rønsen.

Flere av disse måtene hemoglobinnivået kan endres på, har Rønsen tidligere forklart i kronikken «Våre skiløpere var ikke dopet». Han forklarte også bakgrunnen for høydeopphold, og hvordan effekten av slike opphold vedvarer.

– Saltin snakker om at høydeeffekten blir borte på 1-2 dager, men det er bare at den fordeler seg i mer væske, sa Rønsen.

Normale verdier

Skiforbundet hadde også fått med seg lege ved blodbanken, Richard Olaussen, på pressetreffet. Han åpnet med å si at «dette er hans område».

– Menn som har normalverdier fra 13,4 til 17,0 og kvinner fra 11,7 til 15,3 ligger innenfor en normalfordelingskurve når det er snakk om hemoglobinnivåer, sa han.

– Når man sier at det er helt umulig å oppnå verdier på 17 uten å manipulere, er det helt feil i forhold til mine undersøkelser, sa legen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ola Rønsen

Ola Rønsen mener dokumentasjonen i den svenske dokumentaren er mangelfull og misvisende.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Gjør som svenskene

SVTs dokumentar «Blodracet» satte i gang diskusjonen om blodverdiene til svenske og norske langrennsløperes på 1990-tallet, og om disse var mistenkelige høye.

Dokumentaren ble sendt midt under ski-VM i Val di Fiemme. Skipresident Erik Røste åpnet da for at norske løperes blodverdier skulle legges frem for å bli kvitt mistenkeliggjøring.

Det er ikke utenkelig at løpere som konkurrerte på 1990-tallet vil stå frem med sine verdier onsdag.

Det svenske skilandslaget valget under mesterskapet å fremlegge sine løperes blodverdier av samme grunn.

Forsterker yteevnen

Et økt hemoglobinnivå gjør at kroppen kan transportere oksygen bedre. Dermed forsterkes også yteevnen hos utøverne.

Rundt årtusenskiftet falt gjennomsnittsverdiene hos langrennsløperne markant. Omtrent på samme tid kom en ny testmetode som kunne avsløre bruk av stoffet EPO.

Høye blodverdier kan gi risiko for blodpropp. Dermed er det tidligere satt såkalte helseverdier som kan gi startnekt. Grensen på blodverdier er 17 for menn og 16 for kvinner.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal